Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovori eksperta EK

Evo kako su skrojene sankcije protiv Rusije!

Angela Merkel i Vladimir Putin
Foto: DPA/PIXSELL
31.07.2014.
u 16:24

'Ciljali smo na sektore u kojima je Rusija ovisna o EU, a ne obrnuto'

Naš je cilj bio skrojiti trgovinske sankcije protiv Rusije na takav način da ciljamo sektore u kojima je EU manje ovisan o Rusiji nego što je Rusija ovisna o EU, otkrio je jučer dužnosnik Europske komisije koji je sudjelovao u pisanju najoštrijih sankcija uvedenih protiv Moskve od kraja hladnog rata. Dužnosnik EK odgovarao je u Bruxellesu i na pitanje Večernjeg lista o podružnicama ruskih banaka koje imaju sjedište u EU, poput banke Sberbank u Hrvatskoj, te o tome mogu li sankcije protiv ruskih banaka škoditi i europskim kompanijama koje s tim bankama imaju ugovor o zajmu. Na temelju njegovih objašnjenja i razgovora s još nekoliko diplomata EU analizirali smo najčešća pitanja o sankcijama Rusiji.

Udar na rusku ovisnost

1. Sankcije udaraju na tri sektora: financijski sektor, naftni i sektor vojne tehnologije. Zašto su odabrana baš ta tri?

"Ovisnost Rusije o EU u nekima od tih područja je 30 do 60 posto, a u nekima i 100 posto. Sankcije se odnose na naftni, ali ne i na plinski biznis jer je ovisnost EU o ruskom plinu veća", kaže dužnosnik Komisije. EU je svjesno odabrao udariti na rusku ovisnost o stranom kapitalu i na rusku ovisnost o europskoj tehnologiji potrebnoj za istraživanja nafte u Arktiku, u dubokom moru i iz škriljca.

Stop obveznicama

2. Kako će se sankcije odraziti na ruske banke?

Ruske banke u većinskom državnom vlasništvu (praktički sve najvažnije) ne mogu više prodavati obveznice na tržištu EU, a nijedna fizička ili pravna osoba iz EU ne smije ih kupovati nigdje u svijetu, dakle ni u samoj Rusiji.

Slučaj Sberbank

3. Odnose li se sankcije na podružnice ruskih banaka koje imaju sjedište u zemljama EU, poput Sberbanka u Hrvatskoj?

Ne, ne odnose se. "Postoji klauzula koja će im dopustiti da nastave nesmetano raditi na tržištu EU, ali ne smiju funkcionirati kao zamjena za svoju banku-majku koja je u Rusiji i na koju se odnose sankcije", kaže dužnosnik Komisije.

Pomaganje banci-majci

4. Mogu li podružnice ruskih banaka u EU prebacivati svoju dobit ili davati zajmove banci-majci u Rusiji koja je pod sankcijama?

Mogu, kaže dužnosnik Komisije. "Ono što ne mogu jest zadužiti se izdavanjem obveznica na tržištu EU kako bi taj novac transferirali u Rusiju", dodaje.

Stari ugovori ostaju

6. Neke kompanije iz Hrvatske i EU zaduživale su se ne kod lokalne podružnice ruske banke nego kod centrale te banke. Ako se ta banka iz Rusije više ne može zaduživati na europskom tržištu, postoji li bojazan da, u znak osvete, prestane i posuđivati europskim kompanijama? Može li već postojeći zajam ruske banke hrvatskoj kompaniji doći u pitanje?

"I to smo pomno razmatrali u pripremanju sankcija", kaže dužnosnik EK. "Kao prvo, zajmovi uopće nisu obuhvaćeni sankcijama. Obveznice i udjeli jesu, ali zajmovi ne. Kao drugo, sankcije se odnose samo na nove ugovore, ne na postojeće. Ne možemo špekulirati hoće li biti kakve osvete iz Rusije, ali vjerujemo da će poštovati postojeće ugovore o zajmovima", dodaje.

Vojna oprema

7. Na što se odnosi embargo na oružje?

Kao i u svemu drugome, odnosi se samo na nove ugovore, ne i na postojeće. "Ne odnose se ni na održavanje i servisiranje postojeće vojne opreme", kaže izvor iz EK.

Izvozniku treba odobrenje

8. Sankcije zahvaćaju i visoku tehnologiju. Kako će se određivati koji izvoznik iz EU smije izvesti svoj proizvod u Rusiju, a koji ne?

Primjenjuje se sustav traženja i dobivanja dozvole. Izvoznik tehnologije koja se spominje u odluci o sankcijama mora prvo tražiti odobrenje. Ako mu vlasti odobre, može izvesti. Ako ne, ne može.

Rok sankcija

9. Koliko dugo će sankcije biti na snazi?

Za početak godinu dana, kažu u EK. Ili sve dok Rusija ne promijeni svoju politiku i odluči konstruktivno doprinijeti političkom rješenju krize u Ukrajini.

>> Je li Schröder ostao posljednji Putinov prijatelj sa Zapada?

Ključne riječi

Komentara 127

FL
flok
18:03 31.07.2014.

Kad će LNG na Krku, hebeš ruski plin

FL
flok
17:58 31.07.2014.

pa kužim se u taj naftno plinski business, ja sam pomorac, odgovaralo bi mi da prestane dotok ruskog plina, koliki brodovi bi plovili sa srednjeg istoka u europu, meni posla kolko hoću

DI
didašokac
17:45 31.07.2014.

U Ukraini se ponavlja potpuno isto kao i prije 20 godina ovdje, pa to je svakome jasno. Proširiti će se duh demokracije i na Bjelorusiju i Rusiju, samo je pitanje vremena, koliko dugo još šuplje priče drugova i partije, mogu utješiti. Riječnik kao i 45' godine, "fašisti", pa "neprijatelji", koji zaostao narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije