Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U nedjelju 1. siječnja 2023. euro postaje službena valuta u Hrvatskoj, a sam postupak i procedura uvođenja eura jedan je od najkompleksnijih koraka u povijesti. U nastavku donosimo kratki vodič kroz uvođenje eura i najvažnije informacije za predstojeći konverzijski vikend te godinu pred nama.

Bankovne i financijske usluge za vrijeme novogodišnjeg vikenda

Promjena službene valute zahtjeva značajne promjene u informatičkim sustavima banaka, zbog čega će neke bankovne i financijske usluge biti privremeno nedostupne ili dostupne s ograničenim funkcionalnostima tijekom konverzijskog vikenda (subota, 31. prosinca i nedjelja, 1. siječnja), a u nekim manjim bankama i 30. prosinca.

Na puno izazova u ovoj fazi prelaska s kune na euro upozorila je i direktorica Hrvatske udruge banaka Tamara Perko: „U ovim zadnjim trenucima banke imaju jako puno paralelnih poslova. Osim prelaska, imamo konverziju kredita, depozita, platni promet, a uz sve to moramo, naravno, držati i najviše sigurnosne standarde“, poručila je.

Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Utjecaj tog prekida na građane i tvrtke trebala bi smanjiti činjenica da će se konverzija odvijati tijekom vikenda. U tom razdoblju većina poslovnica neće redovito raditi, no građani će se moći služiti platnim karticama.

Tijekom konverzijskog vikenda očekuje se:

- da će banke smanjiti uobičajene limite za plaćanja

- da će doći do kratkih prekida u mogućnosti plaćanja karticama u noći s 31. prosinca na 1. siječnja, neposredno prije i nakon ponoći

- da internetsko i mobilno bankarstvo uglavnom neće biti dostupno te neće biti moguće izvršavati online plaćanja

O svim promjenama i prilagodbama banke su obavijestile svoje korisnike i preporuka je da građani provjere na internetskim stranicama ili putem drugih kanala komunikacije svoje banke precizne terminske planove dostupnosti usluga. Građanima se preporučuje da se za novogodišnji vikend unaprijed opskrbe gotovinom dostatnom za njihove potrebe. Prelazak na novu valutu dodatno bi im trebao olakšati dvotjedni dvostruki optjecaj koji će im omogućiti da od 1. do 14. siječnja u ponoć podjednako koriste kunsku i eursku gotovinu.

Lokacije aktivnih bankomata koji su operativni za isplatu gotovine do 15. siječnja 2023. dostupne su na interaktivnoj karti koju je objavila Hrvatska udruga banaka te ju ažurira na dnevnoj bazi.

Foto: HUB

Prilagodba bankomata jedan je od najzahtjevnijih elemenata procesa uvođenja eura budući da je potrebno prilagoditi nešto više od 40.000 bankomatskih kazeta za nove dimenzije novčanica eura, zbog čega će se do kraja prosinca ove godine dio bankomata postupno i privremeno gasiti, što je potvrdila i HUB-ova direktorica Tamara Perko: „Od ukupno 4.000 bankomata, 1.300 bi ih trebalo biti aktivno do 31. prosinca koji daju kune. Od 1. siječnja trebalo bi biti aktivno 2.700 bankomata koji će davati eure. U ovom prijelaznom razdoblju od 15. prosinca do 15. siječnja građani mogu dignuti na bilo kojem bankomatu debitnim karticama gotovinu bez naknade“.

Očekuje se da će svih 4.000 bankomata biti prilagođeno i operativno najkasnije do 15. siječnja iduće godine. Bankomati će do 1. travnja, u skladu s odlukom HNB-a, isplaćivati u većini slučajeva novčanice od 10 i 20 eura u cilju opskrbljivanja građana sitnijim novcem u početnoj fazi korištenja nove valute. Dodatno, bankomati koji imaju potrebne tehničke mogućnosti isplaćivat će i novčanice od 50 eura, uz uvjet da se za isplate do visine manje ili jednake 100 eura uvijek isplaćuju apoeni od 10 i 20 eura. Nakon 1. travnja bankomati će postupno početi isplaćivati i druge apoene, ovisno o procjeni i poslovnoj politici pojedine banke.

Kako do eura

Građani od početka prosinca 2022. mogu u bankama, poslovnicama FINA-e i Hrvatske pošte nabaviti komplete kovanog novca eura i centa te za 100 kuna dobiti paketić od 13,28 eura u kovanicama koji smiju koristiti od 1. siječnja 2023.

Najjednostavniji način za konverziju kuna u eure je položiti kune na račun u banci i čekati 1.1.2023. kada će kune automatski postati euri.

Direktorica HUB-a Tamara Perko istaknula je da postoje dvije granice za besplatnu zamjenu valute u bankama – vremenska i količinska: „Još cijelu 2023. godinu će se moći kune mijenjati u eure po fiksnom tečaju propisanom Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u RH. Zakonsko rješenje predvidjelo je da po jednoj transakciji građani mogu promijeniti do 100 komada novčanica i 100 komada kovanica. Iznad tog limita banke i druge institucije mogu naplatiti naknadu ovisno o vlastitoj poslovnoj politici“, pojasnila je.

Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Kunski krediti i štednje će se 1.1.2023. također automatski pretvoriti u eurske, a transakcijski računi u stranoj valuti neće biti predmet konverzije i u trenutku konverzije zadržat će sve svoje valute i stanja neizmijenjene, uključujući i valutu euro, pa time postati transakcijski računi u eurima i stranoj valuti. Potrošači koji prije dana uvođenja eura imaju otvoren račun u kunama i u eurima, sukladno Zakonu, u roku od 60 dana od dana uvođenja eura imaju pravo bez naknade zatvoriti jedan ili više računa i prenijeti sredstva evidentirana na tim računima na račun po svojem izboru.

„Devizni računi ostaju, jedino što se mijenja automatizmom je da se na kunskim računima prebacuje iznos kuna automatski u eure. Dakle, kunski račun postaje eurski, devizni postaje multivalutni. Kod nekih banaka gdje je isti IBAN kod kunskih i deviznih danas - oni će se spajati“, pojasnila je HUB-ova direktorica Tamara Perko.

Do 31.12.2023. građani će moći po fiksnom tečaju u bankama, poslovnicama FINA-e i Hrvatske pošte promijeniti kune u eure. Od 1.1.2024. HNB preuzima zamjenu kuna za eure i to novčanice kune, bez vremenskog ograničenja i kovanice kune, do proteka tri godine od dana uvođenja eura, dakle do 1.1.2026. godine.

Sadržaj omogućila Hrvatska udruga banaka.

Želite prijaviti greške?