Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Kako su Beli orlovi ubili i mučili civile

Šešeljevim trupama počinje proces za jedan od stravičnijih zločina
04. travnja 2016. u 14:17 46 komentara 6500 prikaza
Pogledajte galeriju 1/0

I dok Haaški sud u svojoj posljednjoj, sramotnoj presudi, smatra da projekt nastanka velike Srbije nije bio zločinački, već politički te da Vojislav Šešelj svojim huškačkim govorima s početka 90-ih (a retorika mu se nije promijenila ni danas, op.a.) nije poticao na mržnju, već je dizao moral i pomagao Srbima, kako je to “dizanje morala” izgledalo u Hrvatskoj u “izvedbi” Šešeljevih Belih orlova opisano je u nedavno podignutoj optužnici za ratne zločine počinjene nad civilima u Voćinu, Bokanima, Humu i Čeralijama. Riječ je o jednom od stravičnijih zločina počinjenih u Domovinskom ratu, kada je od srpnja do 15. prosinca 1991. u selima podno Papuka ubijeno 48 hrvatskih civila. Neki su zaklani, neki ustrijeljeni, a neki mučeni prije smrti.

Istraga pokrenuta još ‘92.

Optužnica je podignuta protiv Borivoja Radosavljevića, komandanta štaba srpske paravojne postrojbe TO Podravska Slatina, te još 31 osobe, a kako nitko od optuženika nije dostupan hrvatskom pravosuđu, na zagrebačkom Županijskom sudu sudit će im se u odsutnosti. Istraga ovog stravičnog zločina pokrenuta je još 1992. kada su raspisane i tjeralice za počiniteljima, a pokrenuo ju je Županijski sud u Osijeku. Kasnije je predmet ustupljen Županijskom sudu u Bjelovaru koji je dovršio istragu i podigao optužnicu. Nakon što su formirana četiri suda u čijoj su nadležnosti suđenja za ratne zločine, spis je završio na zagrebačkom Županijskom sudu, gdje bi nakon potvrđivanja optužnice trebalo početi suđenje.

Radosavljević i ostali terete se i za pljačkanje hrvatskih kuća te rušenje župne crkve sv. Marije u Voćinu. Riječ je bila o gotičkoj crkvi iz 15. stoljeća koju su, prema optužnici, prvo pretvorili u skladište oružja i streljiva, da bi je potom 14. prosinca 1991. srušili do temelja aktiviranjem eksploziva i gađenjem hicima iz tenkova.

Mučeni čavlima i noževima

A kako su se pripadnici Šešeljevih Belih orlova odnosili prema zarobljenim civilima svjedoče iskazi svjedoka koji kažu da im je bila zabranjeno ukapati mrtve te da su im pripadnici srpskih paravojnih postrojbi prestali dijeliti brašno i kruh uz obrazloženje da “ne žele hraniti Tuđmana i Hrvate”. U optužnici je opisana i tortura koji su civili prošli prije smrti, pa su tako neki zaklani na kućnom pragu, nekima je u kuću ubačena bomba prije no što su dokrajčeni hicima, dok su drugi zarobljeni te odvedeni u kontejnere gdje su satima mučeni noževima i čavlima.

>> Velika Britanija odobrila stalni boravak pripadniku Belih orlova 

>> Pitajte suce zašto je suđenje Šešelju trajalo 13 godina

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • Manolo46:

  Evo našao sam, iz izvješća o zločinu u Voćinu koje je sastavila HVIDRA iz Orahovice: "Marija Ivezić iz Huma također jedna od preživjelih koja je govorila o zločinima, ispričala je kako su četnici upali u njenu kuću, izvukli njezina oca ... prikaži još! ispred kuće gdje ga je pred njom zaklao sumještanin Ranko Lukić. Ona je dobila kundakom po glavi, I vraćena je u kuću gdje se uskoro pojavljuje pripadnik “belih orlova” Slobodan Vasilić iz Slavonskog Broda, govoreći joj da obuče djecu I napusti kuću. Marija je u svojoj izjavi rekla da joj je Vasilić rekao da takva zvjerstva kakva su radi domaći Srbi nikada nije vidio I da u tome ne želi sudjelovati. Zahvaljujući Vasiliću, Marija se zajedno sa djecom spasila, a kasnije se pridružila suprugu Nikici koji je bio zatočen I svjedok mnoštva ubojstava I mučenja njegovih susjeda I ostalih žitelja voćinskog kraja."

 • Avatar FrancJunior
  FrancJunior:

  Rijesenje je vrlo jednostavo, i ne znam zasto Hrvatska vlada djeluje tako mlako! Podignuti optuznice protiv svi poznatih srbijanskih zlocinaca, ukljucujuci Vucica, Nikolica, Seselja te Vulina i njima slicnih, a EU javiti da sa srbijancima nema otvaranja daljnjih poglavlja dok ... prikaži još!k se gore navedeni ne kazne! Ili se netko, bez razloga, boji EU, koji bi, eventualno, bili na strani srbijanaca?????

 • domoljubxy:

  Kakva smo mi todržava kada su te zvijeri još slobodne što se čekalo do tada zašto ova i prošla izdajnićka politika to odugovlaće ove zvjrei su u Srbiji i tamo ih treba tražiti i uvjetovati Srbiji da ih izruće ili ... prikaži još! ništa od europe moraju vratiti i adu i sve što je naše