Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraj pravne bitke

Velika Britanija odobrila stalni boravak pripadniku Belih orlova

\'sudnica_Arhiva VL_Crn_25081\'
Arhiva VL
06.02.2012.
u 10:16

Engleski pravobranitelj upozoravao je na dokaze o zločinima Belih orlova optužujući Tolića da je bio njihov sudionik, no sudac je presudio u Tolićevu korist kako bi mu omogućio da živi sa svojom obitelji

Vlasti Velike Britanije odobrile su stalni boravak Dejanu Toliću koji je devedesetih godina bio pripadnik srpske paravojne postrojbe Beli orlovi i jedan od tjelesnih čuvara Vojislava Šešelja kojemu se danas sudi u Haagu. Prema pisanju londonskog The Telegrapha, Tolić je u London došao 1999. godine kada je zatražio politički azil i kada je u razgovoru s engleskim službenicima potvrdio da je bio pripadnik ove paravojne postrojbe koja se povezuje s ratnim zločinima u Hrvatskoj i BiH. Zahtjev mu je najprije odbijen, ali se prije povratka u Srbiju oženio državljankom Velike Britanije s kojom ima sina. Zbog toga mu je i odobren trajni boravak u Velikoj Britaniji koji je, kako se navodi, zasnovan na ljudskim pravima.

U pravnoj bici koja je prethodila ovoj odluci engleski pravobranitelj upozoravao je na dokaze o zločinima Belih orlova optužujući Tolića da je bio njihov sudionik. Sudac je na kraju presudio u Tolićevu korist jer je tražio da mu se uvaži pravo na život s obitelji. Prema riječima Brune Vekarića, zamjenika tužitelja za ratne zločine u Republici Srbiji, Tolić nije umiješan u zločine u Vukovaru i na Ovčari. Vekarić ipak smatra da je teško reći je li sudjelovao u nekom drugom ratnom zločinu u Hrvatskoj.

Ime Dejana Tolića nije poznato ni u Fondu za humanitarno pravo kao ni u srpskom tužiteljstvu, no nitko ne isključuje i njegovu moguću umiješanost u neki od zločina. Beli orlovi paravojna su postrojba čije se osnivanje veže za Srpsku radikalnu stranku i njezina predsjednika Vojislava Šešelja te za Mirka Jovića, čelnika Srpske narodne obnove. Ova postrojba spominje se uz brojne ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH. U Hrvatskoj se njeni članovi vežu uza zločine u Vukovaru, na Ovčari, Voćinu, Lovasu i drugim mjestima, dok se u BiH terete za ratne zločine u Višegradu i Foči.

Komentara 29

CA
campa
10:38 06.02.2012.

Pa što je ovo čudno.Velika Britanija je od samog početka raspada Jugoslavije stajala na strani Srbije.Svojom diplomacijom cijelo vrijeme rata lobirala je i podržavala srpsku politiku fgte planiranu pobunu Hrvatskih srba.Zbog čega je Hrvatska imala stalan veto u pregovorima za članstvo u EU.Oni i dalje sanjaju o nekoj asocijaciji Balkanskih država u sk,lopu EU sa domoinacijom Srbioje.

UN
unbekant
10:48 06.02.2012.

posto je na tlu Jugoslavije tutnjao gradjanski rat,svako pleme je imalo svoje fanove diljem europe i svjeta,nista cudno,ni juce ni danas,ni u buduce.

Avatar Meggi
Meggi
10:36 06.02.2012.

Srbi i Englezi imaju istu politiku pa nije ni čudo. Pretpostavljam da ste svi pogledali film \'U ime oca\'.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije