Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
aleksić pisao kujundžiću:

Kako planirate zaštititi prava pacijenata kojima se ne pružaju zdravstvene usluge zbog priziva savjesti?

Goran Aleksić
Patrik Macek/PIXSELL
26.03.2019.
u 13:54

Od ministra Kujundžića i njegova ministarstva traži detaljnije podatke o pozivanju na priziv savjesti kod obavljanja zdravstvenih usluga

Predsjednik stranke Snaga i saborski zastupnik Goran Aleksić uputio je otvoreno pismo Ministarstvu zdravstva i Ministru Kujundžiću u povodu medijskih napisa o uskraćivanju prava pacijenata na liječenje zbog prava na priziv savjesti zdravstvenih radnika. Ne sporimo pravo na priziv savjesti, no ono ne smije biti uzrokom nepružanja pacijentima zakonom zajamčene zdravstvene zaštite, poručuju iz stranke Snaga, podsjetivši kako prava pacijenata proizlaze iz Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, Zakona o zaštiti prava pacijenata, ali i Ustava RH.

- Svaka osoba ima pravo na zdravstvenu zaštitu i na mogućnost ostvarenja najviše moguće razine zdravlja, nitko nema pravo ugroziti zdravlje drugih, svakom pacijentu jamči se opće i jednako pravo na kvalitetnu i kontinuiranu zdravstvenu zaštitu primjerenu njegovom zdravstvenom stanju, sukladno općeprihvaćenim stručnim standardima i etičkim načelima, u najboljem interesu pacijenta uz poštivanje njegovih osobnih stavova, zaštita prava pacijenata u RH provodi se na načelima humanosti i dostupnosti – samo su neki od članaka iz spomenutih zakona i Ustava na koje Aleksić podsjeća u svom otvorenom pismu posebno naglasivši članak Ustava koji jasno kaže da svatko ima pravo na zdravstvenu zaštitu kako to propisuju zakoni.

- Kako se u medijima govori o velikom broju zdravstvenih radnika koji se pozivaju na pravo priziva savjesti, s posebnim naglaskom na anesteziologe i primalje, u kojem se slučaju navodi podatak kako bi svaka druga zaposlena primalja koristila pravo priziva savjesti, no zbog nejasno definiranih stavki u Zakonu o primaljama, to ne može na način kako je omogućeno liječnicima i medicinskim sestrama, zanima nas o kojem se to broju zdravstvenih radnika radi i koliko je učestala ova pojava? - zanima Aleksića. Od ministra Kujundžića i njegova ministarstva traži detaljnije podatke o pozivanju na priziv savjesti kod obavljanja zdravstvenih usluga namjernog prekida trudnoće, medicinski pomognute oplodnje i porođaja žena koje su začele uz pomoć medicinski pomognute oplodnje, obavljanja prenatalne dijagnostike (amniocenteze), uzimanja matičnih stanica, necijepljenja djeteta te informiranja o kontracepciji.

- Ne pobijajući nikome pravo na priziv savjesti, postavljamo pitanje na koji način planirate zaštititi prava pacijenata na liječenje prema zakonima, i ostvariti ono što pacijentima zakoni jamče, a to je pravo na zdravstvenu zaštitu i na mogućnost ostvarenja najviše razine zdravlja? Kako namjeravate razjasniti nejasna pravila o tome tko, kada, i pod kojim uvjetima može ostvariti pravo na priziv savjesti, a da to ne bude na štetu pacijenata? - zanima Aleksića koji ministru poručuje kako ovaj problem drže isključivo njegovom odgovornošću i inzistiraju na hitnom rješenju. 

Video: Ministar Milan Kujundžić

Komentara 8

DU
Deleted user
14:30 26.03.2019.

Dođi Aleksa na vlast sa svojima pa posloži sve po špagi!

OL
oliver81
15:58 26.03.2019.

pa besplatnom dodjelom drvenih križeva preminulim

BA
bakulušić
14:42 26.03.2019.

Pobačaj nije posljedica bolesti nego razuzdane igre i raskalašenog ponašanja. Dakle, odgovornost moraju pokazati "pacijenti" a ne medicinsko osoblje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije