Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kako odabrati studij

Neke životne odluke ne donose se brzo niti jednostavno, a odabir studija jedna je od njih.
06. lipnja 2022. u 11:00 2203 prikaza
Sveučilište Libertas
Pogledajte galeriju 1/5

Mnogi studenti odabiru fakultet na temelju emocija ili vrlo ograničenog skupa kriterija - ponekad samo osjećaja. Iako vas to neće spriječiti u akademskom uspjehu, tako važna odluka vjerojatno bi trebala biti podvrgnuta višoj razini provjere. Sveučilišta nude mnogo opcija, no mnogo je raznih čimbenika koje biste trebali uzeti u obzir prije nego što se posvetite svom području studija.

Osim financijskih razloga, poput cijene programa ili očekivanih prihoda, jednom kada stupite na tržište rada, potrebno je razmišljati o vlastitim karakteristikama, te osobnim i profesionalnim ciljevima i interesima. Sve to pomaže prilikom donošenja informirane odluke u koju morate biti sigurni. Jedan od načina da odredite koja vam akademska područja najbolje odgovaraju je da pomno pogledate svoje ocjene u srednjoj školi kako biste mogli istaknuti svoje prednosti u određenim akademskim područjima. Velika je šansa da nećete odabrati studij koji se oslanja na grupu predmeta koje ste oduvijek izbjegavali i u kojima ne vidite svoju budućnost. No ni to ne mora biti presudno, jer i ljudi i njihovi interesi mogu se drastično promijeniti u svega nekoliko godina. Uzevši sve u obzir, evo nekoliko praktičnih savjeta kako odabrati idealan studij.

Sveučilište Libertas | Autor :

Vlastite želje i mogućnosti

Koje su vaše slabe točke, a koje prednosti kada je u pitanju buduće zanimanje? Centar za karijere Sveučilišta Libertas nudi besplatno savjetovanje svim maturantima koji žele doznati koje vještine i znanja im trebaju za željenu karijeru, te kako najbolje primijeniti stečeno znanje u budućem akademskom okruženju. Odabir najboljeg studija u jednakoj je mjeri proces učenja o samom sebi. Možda ne znate kojom se točno karijerom želite baviti nakon diplome, ali sigurno znate koji su vaši interesi i u čemu ste dobri. Razmišljanje o ovome pomoći će vam da shvatite naginjete li prirodnim i tehničkim područjima  ili društvenim područjima poput ekonomije ili politologije.

Posjetite web stranicu Centra za karijere Sveučilišta Libertas

Sveučilište Libertas | Autor :

Tržišna predviđanja

U idealnom slučaju, fakultet je i odlično iskustvo sam po sebi i odskočna daska za sve što odlučite učiniti sljedeće. Stoga, dok razmatrate svoje izbore za fakultet, svakako pogledajte koliko vam odabrani studij može pomoći da pronađete i pripremite se za buduću karijeru.

Ima li sveučilište čvrstu mrežu bivših studenata?
Imaju li studenti priliku izučiti svoje vještine u praktičnom okruženju?
Budućnost tržišta rada stavlja veliki naglasak na primjenjive vještine, zato je izrazito važno da vaše akademsko okruženje ima mogućnost povezati vas s uspješnim pojedincima u realnom sektoru. Studij na kojem predaju profesori i predavači iz realnog sektora jedna je važnijih odlika Sveučilišta Libertas. Njihova znanja i iskustvo temelj su na kojem studenti mogu graditi vlastitu budućnost, oboružani praktičnim vještinama rješavanja konkretnih izazova pojedine industrije.

Sveučilište Libertas | Autor :

Renomirana institucija s uspješnom tradicijom

Osim toga što studirate, važno je i gdje studirate. Sveučilište Libertas ima tradiciju dugu više od 18  godina, te nudi mogućnost studiranja u Zagrebu, Kutini i Dubrovniku, u kojem je moguće studirati na engleskom jeziku. Kao najstarije privatno sveučilište u Hrvatskoj, Libertas svojim studentima pruža mogućnost izbora između 9 preddiplomskih, 7 diplomskih, 1 poslijediplomskog specijalističkog i 1 doktorskog studija, uz mogućnost studiranja od preddiplomske do doktorske razine obrazovanja, što ne nudi niti jedna druga privatna visokoškolska institucija u Hrvatskoj. Tu su mogućnost do sada iskoristile tisuće studenata iz Hrvatske i 30 država sa svih kontinenata. Mnogi od bivših Libertasovih studenata već se nalaze na značajnim mjestima u biznisu, diplomaciji, bankarstvu, politici, sportskom menadžmentu, turizmu i drugdje u Hrvatskoj i inozemstvu. Od više tisuća do sada diplomiranih studenata, njih 97% zaposlilo se ubrzo nakon diplomiranja i izgradilo uspješne poslovne karijere.

Upoznajte preddiplomske studije Sveučilišta Libertas | Autor :

Borna Kotromanić i Vlatka Pokos
podrijetlo novca
Pokos i Kotromanić zaratile zbog Nikoline Pišek: 'Ti nemaš dovoljno inteligencije ni morala'
Plastični čep
PAMETNO RJEŠENJE
Ovo je najčešći otpad koji smo pronašli na našim akcijama čišćenja, nismo to očekivali