Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šok u avionu

Kako je primio vijest: Šokirao se, Josipović ga potapšao

Čačić, Josipović (1)
Foto: Screenshot RTL
1/10
Autori: Ivanka Toma, Sandra Veljković
14.11.2012.
u 12:40

Čačić je vijest doznao u 14.05 sati. U 15 sati počela je sjed nica užeg kabineta, a u 17 je dao ostavku na sve funkcije u Vladi

Nad autocestom prema Mađarskoj bili su nadvijeni oblaci tog 8. siječnja 2010., kad je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić vozio prema Budimpešti. Iako nizinska cesta, usred zime, magle nije bilo. Padala je tek kišica. Toliko lagana da nije smetala vozačima da jako dobro vide cestu i ostale automobile, čak i one dosta u daljini. I takvo vrijeme – takvi vremenski uvjeti na cesti – zapečatili su sudbinu prvog potpredsjednika hrvatske Vlade i poslali ga u zatvor na 22 mjeseca. Mora odslužiti najmanje 11 mjeseci prije nego što može zatražiti uvjetni otpust zbog izazivanja nesreće u kojoj je smrtno stradalo dvoje ljudi, odlučio je jučer mađarski prizivni sud u Kaposvaru. Bilo je podne. Radimir Čačić vijest je doznao dva sata kasnije. U 15 sati počela je sjednica užeg kabineta Vlade, a u 17 sati službeno je dao ostavku.

Nije bilo novog vještačenja

– Da, Čačić mora u zatvor – telefonska veza je pucala, smetnje su se čule na liniji kad nam se javio Čačićev mađarski odvjetnik Péter Zamecsnik. Nije mu bilo lako izreći te riječi – uostalom, naučio je dobivati važne slučajeve. Vozim prema Budimpešti, objasnio je, ispričavajući se. Bilo je 12.30, a netom prije čuo je od prizivnog suda ono što odavno u svojoj karijeri odvjetnika poznatih, ali i vještog parničara, nije.

>>Jesu li vještaci spasili Čačića od bezuvjetne kazne?

>>Milanović o Čačiću: Zasad sve ostaje u domeni hipoteze

– Ha, ovako. Prizivni je sud odbacio prvostupanjsku presudu (godina i deset mjeseci te tri godina uvjetno). Pravomoćna je presuda zatvorska kazna od godinu i pol. Nakon odsluženja pola kazne, dakle nakon 11 mjeseci, može tražiti uvjetni otpust – uspio je objasniti. A što sad? – Ništa, moramo vidjeti kako dvije države imaju regulirane odnose – završio je. Nevoljko je dodao: – Na ovu presudu nema pravo žalbe.

Čačić u to vrijeme još nije znao da mora u zatvor. Novinari su doznali prije njega da je – i zašto – tročlano sudsko vijeće odlučilo promijeniti presudu. Dok je Čačić bio u zrakoplovu, na letu iz Katara, otkud se vraćao s predsjednikom Ivom Josipovićem i delegacijom gospodarstvenika, iz suda u Kaposvaru Večernjem su listu objasnili razloge.

– Vremenski uvjeti na cesti su prevagnuli. Prvostupanjski je sud zaključio da vremenski uvjeti nisu bili loši, da je kišilo, ali da nije bilo magle, kako je tvrdila obrana. Prizivni sud je pak uklonio bilo kakve nedoumice: Čačić je jasno mogao vidjeti ispred sebe, vidljivost je bila dobra – kaže nam glasnogovornik suda Attila Vadocz.

Nije bilo novog vještačenja, dodaje, sudsko vijeće pregledalo je službeno vremensko izvješće korišteno u prvom suđenju, ali i iskaze svjedoka. Druge dvije sporne stvari – jesu li putnici bili vezani i kolikom je brzinom vozio Čačić – nisu točno utvrđene. Za brzinu je uzeo prosjek dvaju vještačenja – 130 kilometara na sat.

Lošu vijest prvi je potpredsjednik dobio pet minuta prije slijetanja u Zagreb, u 14.05, a prenio mu je predsjednik Josipović. Njemu je to rekao pilot kojem je novost javljena za vrijeme leta. Josipović je došao do Čačića i nekoliko su minuta razgovarali u poslovnom dijelu zrakoplova. Pritom se vidjelo da ga je predsjednik tapšao. Čačić je vrlo brzo napustio zagrebačku zračnu luku.

– Treba mu da se sabere. Da koju minutu provede sam sa sobom, da se čuje sa suprugom, s premijerom, s ljudima iz stranke – u dahu je izgovorila osoba od velikog povjerenja. Dodala je i da je uzrok ogromnog šoka i to što je Čačić u potpunosti vjerovao odvjetnicima koji su ga uvjeravali da je ovakav scenarij gotovo nemoguć.

Uz bok s premijerom

Prema navodima, s Plesa je otišao u stranku, potom na uži kabinet Vlade. Ostavku je službeno objavio, stojeći bok uz bok s premijerom.

Tad se još špekuliralo gdje će služiti kaznu. Kako su rekli iz suda, a kako je potvrdio i Dr. Zoltan Gal, odvjetnik Katalin Liptak, čija je obitelj stradala u nesreći Čačić se na odsluženje kazne mora – prema mađarskim zakonima – javiti za dva-tri mjeseca. No gdje? Čačić može kaznu zbog prometne nesreće u Mađarskoj izdržavati u Hrvatskoj. U njegovu slučaju primjenjuje se Konvencija Vijeća Europe o transferu osuđenih osoba. Preduvjet je da države imaju dogovor da će jedna drugoj ustupiti na odsluženje kazne njezine državljane koje je osudila, da u obje države dotični čin bude kazneno djelo i da kazne budu u rasponu koji predviđaju zakonodavstva obje zemlje. No, Čačić mora formalno zatražiti da izdržava kaznu u Hrvatskoj, a obje se države s time moraju složiti. Prema reakciji odvjetnika, takve će inicijative zasigurno biti.

>>'Čačić mi nije izrazio sućut, učinio je to šest dana poslije mome odvjetniku'

Ključne riječi

Komentara 480

UF
ufrm
14:59 14.11.2012.

Ima boga !

BE
benhur1940
13:30 14.11.2012.

Od ovog čas vjerujem da bog postoji.

Avatar million
million
14:28 14.11.2012.

kukurikuuuuu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije