Naslovnica Vijesti Svijet

Kako funkcionira komunizam? Jedan posto najbogatijih drži trećinu bogatstva!

Donjih 25 posto posjeduje samo 10 posto bogatstva
26. srpnja 2014. u 11:27 22 komentara 1257 prikaza
kineska zastava
Foto: James Moy/Press Association/PIXSELL

U komunističkoj Kini vlada velika nejednakost u prihodima - jedan posto najbogatijih kućanstava drži više od trećine bogatstva te države, dok donjih 25 posto posjeduje samo 10 posto, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Pekingu, prenosi People's Daily.

Institut za sociološka istraživanja u petak je objavio kako s kineska kućanstva u 2012. u prosjeku imala 439.000 yuana (oko 405.000 kuna), što je 17 posto više u odnosu na 2010. godinu. Međutim, u tom razdoblju porasla je nejednakost u prihodima. Dodaje se da je velika razlika u plaćama između gradova i ruralnih područja glavni razlog financijske nejednakosti u Kini.

Istraživanje također pokazuje zabrinjavajuće visok Ginijev koeficijent, kod kojeg 0 predstavlja potpunu jednakost, a 1 nejednakost. Prema vladinim statistikama iz 2012. godine Ginijev koeficijent bio je 0,47, no u ovom istraživanju, prema podacima iz istraživanja kućanstava iz iste godine, koeficijent je čak 0,73.

>> Kina do kraja 2014. prestiže SAD i bit će najveća ekonomija

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

 • mnemnosine:

  U komunizmu ne postoji privatno vlasnistvo. Kina odavno nije komunisticka zemlja, pola zapada je preselilo proizvodnju u Kinu, masu zapadnih kapitalista zivi u Kini. Citavo svjetsko bogatstvo kontrolira 147 mega korporacija sa svojim satelitima, sub - korporacijama. Zlocinacka neoliberalna ideologija ... prikaži još! je zrazila citav svijet, ne samo Kinu.

 • dostatoga:

  gdje je srp, tu je i veliki cekic

 • Avatar trooso
  trooso:

  greška, kina ima komunističku partiju ali nema komunizam kao društveno uređenje možda samo na papiru, najbliže društveno uređenje komunizmu je samoupravni socijalizam