Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezaustavljiv uzlet

Kina do kraja 2014. prestiže SAD i bit će najveća ekonomija

Xi Jinping Barrack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
02.05.2014.
u 17:00

Svjetska banka: Kina ispred SAD-a pet godina prije naših očekivanja, a MMF tvrdi da je od 2011. godine kineska ekonomija narasla čak 24 posto, a istovremeno je gospodarstvo SAD-a naraslo samo 7,6 posto

Do kraja ove godine Sjedinjene Države nakon 142 godine izgubit će status najveće ekonomije na svijetu, a čelnu poziciju preuzet će – Kina! Iako su neki proračuni pokazivali da bi se to moglo dogoditi najranije 2019., a najvjerojatnije 2020. godine, to se dogodilo pet godina ranije.

Podatke je prikupio Međunarodni program za usporedbe koji djeluje u okviru Svjetske banke. Podaci koje objavljuje taj dio Svjetske banke smatraju se najuvjerljivijim procjenama o tome što se za određenu iznos može kupiti u nekoj zemlji, bilo da se radi o osobnoj ili državnoj potrošnji. Izračunavanje pariteta kupovne moći (PPP) smatra se najboljim načinom izračunavanja veličine i snage neke ekonomije. Ovom metodologijom izračunava se relativna vrijednost neke valute, odnosno koliko se roba i usluga za isti iznos može kupiti u različitim zemljama.

Indija na trećem mjestu

Prema izračunima iz 2005. godine, vrijednost kineskog gospodarstva iznosila je 43 posto vrijednosti američkog gospodarstva. Šest godina Kina je napredovala velikim koracima pa je 2011. godine tamošnje gospodarstvo vrijedilo kao 87 posto američkog. Međunarodni monetarni fond izračunao je da je od 2011. do 2014. kinesko gospodarstvo ukupno naraslo 24 posto, dok je američko u istom razdoblju imalo rast od svega 7,6 posto.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Kada se u izračune ubace ti podaci, rezultati pokazuju da će Kina do kraja godine prestići Sjedinjene Države. Izračuni Svjetske banke također su pokazali da u siromašnijim zemljama u kojima je gospodarstvo u neprekidnom rastu raste i paritet kupovne moći.

Tako je Indija u nekoliko godina od desete postala treća ekonomija po veličini u svijetu. Prije devet godina ona je vrijedila 19 posto američke, a već 2011. vrijednost joj se gotovo udvostručila – na 37 posto.

Na viša mjesta na ovoj tablici pomaknuli su se i Rusija, Brazil, Indonezija i Meksiko. Izračuni potrošnje po stanovniku ovom metodologijom pokazali su da je ubrzan gospodarski rast u siromašnijim zemljama zapravo u velikoj mjeri smanjio dubinu jaza između bogatih i siromašnih.

Iz toga je izvučen zaključak da u svijetu ima sve manje ekonomske nejednakosti.

Bogati žive lošije

S druge strane, visoki troškovi života gospodarstva Velike Britanije i Japana pogurali su na niže pozicije. Njemačka je, primjerice, zabilježila malo poboljšanje, a Italija je ostala na istome. Uspoređujući stvarne troškove života, izračunato je da se najskuplje živi u Švicarskoj, Norveškoj, na Bermudima i u Australiji, a najjeftinije u Egiptu, Pakistanu, Mijanmaru i Etiopiji.

Neki stručnjaci upozoravaju da je paritet kupovne moći samo jedan od načina za izračunavanje snage neke ekonomije te naglašavaju da će Kini trebati još ponešto vremena da zaista prestigne SAD. Kada se usporedi BDP, američko gospodarstvo još je uvijek dvostruko snažnije, a kada se pogleda BDP po stanovniku, SAD se nalazi na 12., a Kina na 99. mjestu.

Iako bi neke zemlje dale sve za ovako dobre vijesti, vlasti u Pekingu ogradile su se od metodologije uz pomoć koje je Svjetska banka radila izračune koji su Kini predvidjeli prvo mjesto. No brojni su mediji napisali da je Kina slično reagirala i kada je prestigla Njemačku kao najvećeg izvoznika, kada je prestigla Japan kao drugo najjače gospodarstvo i kada je prestigla SAD u trgovinskoj razmjeni.

Komentara 20

Avatar reference
reference
17:47 02.05.2014.

More than 1.6 million Americans do not have indoor plumbing..... In the 1950s, a quarter of Americans did not have a flushing toilet.... There are now 630,000 homes without a tub, shower or running water Indian reservations are among themong the likeliest not to have such facilities Other remote rural areas such as Alabama, Kentucky, West Virginia and Alaska have counties that are without basic indoor washing facilities Just sixty years ago a quarter of American homes had no flushing toilet. According to a survey more than a million homes lack complete plumbing facilities, which means that they are without a toilet, tub or shower, or running water In the 1940s, around a third of homes in the U.S. had no flushing toilet. In some States, up to 70 per cent of people did not have a flushing toilet in their own home, instead most people went to use an outside toilet or privy. On a state-by-state basis, around 80 per cent of homes in Mississippi were without a flushing toilet in 1940 but by the 1990s just 4 per cent were without a public sewer, septic tank, or cesspool.

XA
xaron
20:14 02.05.2014.

Pa i nije baš neočekivano obzirom na dezorijentiranost zapadnih demokracija i usmjerenu odlučnost Kineza. Zapad je stvarno izgubio orijentaciju i nezna šta to ustvari hoće. Danas bi ljudska prava, sutra štednje ovog ili onog, pa onda nezaposlenost, pa brigu o imigrantima, okolini, starim, mladim...najbolji primjer je EU gdje se vode velike rasprave o svemu i svacemu uz stalni rast nezaposlenost koje nikoga ne interesuje . Kinezi su sve to odbacili i sve snage usmjerili samo na jedno : ekonomski rast . Uspjeli su zaposliti 200 miliona radnika ( na račun EU i US ). To ima i negativnih efekte na okolinu, a kućni ljubimci na zapadu imaju veća prava od prosječnog Kineza... Na kraju će zapadnjaci i njihovi kućni ljubimci imati sva moguća prava ali će im gazde biti Kinezi.

CR
crocro
21:34 02.05.2014.

Cijeli svijet je doprinjeo da je Kina u gospodarskom uzletu. Izvose sve i svašta u gotove sve države svijeta i svjetsko tržište radi za njih. Izvoze i u Hrvatsku i to sve i svašta a ponajviše ono što Hrvatska može sama proizvoditi, ali ne proizvodi. Također proizvode i izvoze i one predmete koji su opasni za okoliš ili zdravlje ljudi, zbog čega se često povlače sa tržišta. Danas što god pogledate na policama imate osjećaj da je iz Kine,. I niste daleko od istine. Zamislite da se na stotine Hrvatskih proizvoda nađe na kineskim policama. Malo morgen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije