Naslovnica Vijesti Svijet

Da bi se zaštitila od ISIL-a, Saudijska Arabija gradi veliki zid

Granična zona sada ima pet slojeva ograde s kontrolnim tornjevima te noćnim i radarskim kamerama
16. siječnja 2015. u 12:52 18 komentara 5979 prikaza
militanti
Foto: Reuters/PIXSELL

Da bi se zaštitila od ISIL-a, Saudijska Arabija gradi veliki zid dugačak oko 965 kilometara, piše Business Insider.

Velikim zidom, koji će se sastojati od kombinacije jarka i žičane ograde, Saudijska Arabija odvojit će se od Iraka s kojim graniči, a čiji su veliki dijelovi teritorija pod kontrolom Islamske države. Inače o ovom prijedlogu raspravljalo se od 2006. godine kada je irački građanski rat bio na vrhuncu, ali rad na zidu počeo je u rujnu prošle godine nakon što je ISIL zauzeo velike dijelove sjevera i zapada Iraka zbog čega sada teritorij koji drže pod kontrolom na jugu graniči sa Saudijskom Arabijom.

Granična zona sada ima pet slojeva ograde s kontrolnim tornjevima te noćnim i radarskim kamerama, a u to područje poslano je i dodatnih 30.000 vojnika.

Inače, četiri džihadista Islamske države napala su prošli tjedan kontrolnu točku na saudijskoj granici. Ubijena su tri granična čuvara, među kojima je bio i zapovjednik graničnih operacija u sjevernoj zoni Saudijske Arabije general Oudah al-Belawi. Sva četvorica napadača također su ubijena.

>> Ubili drugog čovjeka ISIL-a i iz obruča izvukli 10.000 Jezida

>> Objavila fotografiju 4-godišnjeg dječaka kako s pištoljem pozira ispred zastave ISIL-a

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • 1A:

    To je Evropa trebala napraviti prije 5 desetljeca.

  • pacoje:

    vladari drzava:saudijska rabija,jordan i egipat, zatim uae i qatar su u zajednistvu sa amerikom i cionizmom..oni se i najvise boje slobodi muslimana..videcete da oni imaju fondove koji koriste za ubijanje muslimana koji traze slobodu....kako cete shvatiti vi koji niste muslimani ... prikaži još!mani ovo....evo kako, sve sto u drugim zemljama shvacate kao prava covjecanstva u saudijskoj arabiji to necete imati,vlada (monarh ) saudijske arabije koristi serijat protiv svih muslimana koji po njemu cine neki nedopustiv cin.....ali monarh (kralj) taj zakon ne koristi i odbija da ga koristi protiv svoje obitelji..egipat ima faraona novog za sebe imenom sisi, koji ubija muslimane bilo to palestine,ili one domace i koristi vojsku da zabranjuje sve sto muslimanski radi, universitete , dzamije, itd.....jordan je sa kraljem koji prosto zivi dvolican zivot isto on nikada ne dopusta prava koja pripadaju narodu. uae je drzava koja novac baca ,i ugnjetava i radnike iz rugih zemalja,placa ih malo a rade kao mucenici,isto je to drzava koja nije za prava naroda......svi ti monarhi su u dobrim vezama sa izraelom ali to kriju narodu, izrael i amerika putem njih isto vodi i ekonomski rat protiv rusije,ili drugih naroda,zato ce muslimani bkliskog istoka biti u strani zapada kada dodje do rata izmedju onima koji rim podrzavaju a protiv rusije,kine i drugih drzava, skojima ce i turska biti jer sanse da turska bude u strani rusije kine idrugih je velika zbog mnogih razloga

  • pacoje:

    kralj saudijske arabije je potlaceni radnik i poslusnik cionizma i zapadnih drzava, koje su deo cionizma ili cionistickih rezima