Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pohod pešmergA

Ubili drugog čovjeka ISIL-a i iz obruča izvukli 10.000 Jezida

pešmerge,ISIL
Foto: Reuters/PIXSELL
19.12.2014.
u 18:58

U akcijama SAD-a i Kurda ubijeni su i zapovjednik vojnog krila ISIL-a kao i vođa militantnih džihadista za Irak

Islamska država pretrpjela je najteži udarac od svoga postojanja. Naime, u zračnim napadima na njihove položaje ubijen je zamjenik kalifa Abu Bakera Al Bagdadija, Abu Muslim al Turkmani, te zapovjednik vojnog krila ISIL-a Abdul al Basit. Ubijen je i zapovjednik ISIL-a za sjeverni Irak Radwan Taleb Al Hamdouni. Službena potvrda toga iz ISIL-a još nije stigla, kao ni demanti, ali je poznato da oni takve vijesti skrivaju zbog morala boraca. Da ti zapovjednici nisu poginuli, ISIL bi odmah na svojoj web stranici pustio njihove videosnimke.

U međuvremenu, kurdske snage pešmerge, potpomognute američkim zrakoplovima, u ofenzivi protiv snaga ISIL-a, nakon žestokih borbi, oslobodile su velik dio iračkog teritorija nadomak granice sa Sirijom. Borci pešmerge objavili su da su oslobodili nekoliko sela u okolici Sinjara i iz obruča izvukli više od 10 tisuća Jezida koji su u okruženju bili četiri mjeseca. Pešmerge nastavljaju s napredovanjem na sjeverozapadu Iraka.

Zrakoplovi koalicije zadnjih su dana na tom ratištu izveli više od 50 borbenih letova koji su pomogli kurdskim snagama da manevriraju i oslobode 100 četvornih kilometara okupiranog teritorija. Osvajanje Sinjara u kolovozu i progon Jezida koji žive na tom području bili su jedan od glavnih povoda za početak američke vojne intervencije protiv ISIL-a. Šef Vijeća sigurnosti Kurdistana, Masrur Barzani rekao je da su pešmerge postigli najveću pobjedu protiv džihadista od početka sukoba te su se uspjeli spojiti sa svojom braćom koja su bila opkoljena na planini Sinjar. Time je zaustavljeno napredovanje militanata.

Zbog učestalih zračnih napada, džihadisti imaju velike probleme u komunikaciji unutar svojih snaga i s premještanjem boraca. Nakon velikih uspjeha na planini Sinjar, iračke snage žele što prije pokrenuti protuofenzivu kako bi se vratili u Mosul, strateški izuzetno važan grad koji je od lipnja u rukama militanata.

>>Novo ISIL-ovo oružje: bombe punjene škorpionima

>>Drama trajala 17 sati: Četvero Hrvata uspjelo je uteći džihadistu u posljednji tren

Komentara 32

MO
mojski5
21:55 19.12.2014.

haidarske price,,,,to je onaj koji se prerusavao u laznog seika

PA
pacoje
21:05 19.12.2014.

ovaj novinar haidar zna sve,verujem da on ili je persmer,ili ima krscansku vijeru,ali ime mu je tako kakvo je,ovaj covjek haidar pravi je seik medju novinarima ,tuzno je da njegov predsjednik bashar nema vise kontrolu nad nicim, a nas novinarar iz hrvatskedobija prve dijesti direktno i sirije,ali ponekad i on nagadja i cita ono sto objavi isil

Avatar jigaboo
jigaboo
19:40 19.12.2014.

mozes mislit jake face, ubili jakog stratega I jos jaceg politickog genija...to oni odma drugog pastira dovedu...a novinari se raspisali ko da su ubili Romela, Patona ili Eisenhowera...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije