Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kajin: Mogli smo izjednačiti branitelje Domovinskog rata i NOB-a

Damir Kajin
Goran Kovačić
29.10.2009.
u 16:19

Bolest se više neće moći dovoditi u vezu sa sudjelovanjem u ratu i na osnovu nje se neće moći ostvariti mirovinska prava. Ista je stvar i ako je u pitanju smrt kao posljedica bolesti. Ona se također više neće moći dovoditi u uzročno-posljedičnu vezu sa sudjelovanjem u ratu, tako da obitelj umrlog branitelja više neće imati prava na obiteljsku mirovinu.

Od 1991. godine prošlo je 18 godina, a od završetka rata punih 13,5 godina. Dovoljno da svi koji su imali namjeru reguliraju svoj status hrvatskog branitelja.

Bolest se više neće moći dovoditi u vezu sa sudjelovanjem u ratu i na osnovu nje neće se moći ostvariti mirovinska prava. Ista je stvar i ako je u pitanju smrt kao posljedica bolesti. Ona se također više neće moći dovoditi u uzročno-posljedičnu vezu sa sudjelovanjem u ratu, tako da obitelj umrlog branitelja više neće imati prava na obiteljsku mirovinu.

Bit je to konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji o kojem se jučer u Saboru povela žustra rasprava. Ništa čudno s obzirom na to da će po novom zakonu na najnižu braniteljsku mirovinu imati pravo samo oni branitelji koji su u ratu bili minimalno sto dana. Ivica Pančić (SDP) odmah je u prijedlogu zakona vidio odredbe svog zakona iz 2001. godine.

- Proglasili ste ga antibraniteljskim zakonom, a mene kao njegova autora hrvatskim izdajnikom. Meni ništa drugo ne preostaje nego da kažem, dame i gospodo hadezeovci, dobro došli u klub hrvatskih izdajnika - poručio je Pančić.

Dužan mu nije ostao hadezeovac Josip Đakić koji je Pančiću poručio kako je jasno što je bilo u vremenu kada je on bio ministar i kada je pokojni Račan vodio Vladu dodavši kako se tog vremena ne želi sjećati jer je ono bilo preteško za braniteljsku populaciju.

- Pustite pokojnog Račana na miru. Imate vi svog Sanadera koji je pobjegao - uzvratio je Pančić.

Za ideesovca Damira Kajina u novom je zakonu sporna podjela na borbeni i neborbeni sektor.

- Je li kuharica iz Vukovara koja je borcima kuhala čaj borbeni ili neborbeni sektor? Što je s poštarima, električarima koji su popravljali kablove dok su po njima padale bombe?
Nama treba revizija svakog invalida koji je obolio od PTSP-a u zadnjih pet, šest godina. Ali netko tko je bio na fronti tri dana ili recimo 30 imao je jednako glavu u torbi kao i onaj koji je bio stotinu dana - poručio je Kajin. Treba, dodao je, brisati lažne branitelje da bi stvarni invalidi imali više.

- Da smo to napravili, mogli smo i borce Narodnooslobodilačkog rata izjednačiti s borcima Domovinskog rata - zaključio je Kajin. Raspravu u Saboru obilježila je i svađa hadezeovca Živka Nenadića i esdepeovca Ante Kotromanovića kojemu je Nenadić dok je bio za govornicom dobacio da mu je netko drugi govor napisao na papir.

- Živko, dok sam se ja borio za hrvatsku državu, ja mislim da je tebi netko dolje pisao ono što treba govoriti - odbrusio mu je Kotromanović.

Komentara 28

HR
HrvatskaHrvatima
17:01 29.10.2009.

Ja se ne sekiram uopće,Miroslav Tuđman ga je noćas u Otvorenom razvalio do atoma!!

RO
romictea
17:18 29.10.2009.

Najvece zlo hrvatske u zadnjih 20 godina je HDZ pokret!!!

BT
bili-tartuf
16:36 29.10.2009.

eko,..i nas´Damire -prvoborac se javija....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije