Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVA U VRIJEME KORONE

Kaić otkrio kako odlučuju mora li cijeli razred ići u karantenu, samo neki ili nitko

Zagreb: Izvanredna konferencija Ministarstva zdravstva o mjerama za prevenciju koronavirusa
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
18.09.2020.
u 11:51

Do sada još nismo imali prijenos bolesti među učenicima unutar razreda, ali upozorava da je nastavna godina tek počela

Procjenu o tome idu li drugi učenici u samoizolaciju ako je netko u razredu obolio, a zarazio se izvan škole, donosi teritorijalno nadležni epidemiolog na temelju informacija o situaciji u školi i o oboljelom djetetu, u suradnji s upravom škole i po potrebi s liječnikom školske medicine. Nekad tako idu sva djeca iz razreda gdje se pojavi zaraženi učenik te roditelji, a u nekim slučajevima ne ide nitko. Kako se donosi odluka tko mora u samoizolaciju, objasnio je epidemiolog HZJZ-a Bernard Kaić.

U razgovoru za Dnevnik.hr objasnio je da ne trebaju nužno u slučaju jednog oboljelog učenika stavljati cijeli razred u karantenu, već se može u nekim situacijama nastaviti pohađanje škole i pratiti njihovo zdravstveno stanje u bliskoj suradnji s nadležnim liječnikom školske medicine.

>> VIDEO Prvi podaci o najmlađima u Hrvatskoj: Koronavirusom zaražena 1054 djeteta, 54 završila u bolnici

- Naravno, ako u razredu ima 30 djece i mijenjaju raspored sjedenja pa je bolesno dijete u prenapučenom razredu mijenjalo mjesto, nema druge nego cijeli razred staviti u karantenu/samoizolaciju - kaže Kaić.

Također, u situacijama kad se ne održava odgovarajući razmak u učionici, a bolesno dijete bilo je asimptomatsko tijekom boravka u školi, dolazi u obzir smatrati bliskim kontaktima i staviti u karantenu samo djecu koja se nalaze u neposrednoj blizini bolesnog djeteta u učionici. Dolazi u obzir i cijeli razred ostaviti u školi uz pojačani nadzor zdravstvenog stanja.

Ako dođe do zaraze u školi, onda ide cijeli razred u karantenu.

- Ako dođe do prijenosa infekcije s jednog na drugog učenika u razredu, cijeli bi razred išao u karantenu/samoizolaciju - kazao je dodajući da do sada još nismo imali prijenos bolesti među učenicima unutar razreda, ali upozorava da je nastavna godina tek počela.

- Roditelji i braća bolesnog djeteta idu u samoizolaciju. Roditelji i braća zdrave djece koja zbog kontakta s bolesnim učenikom idu u samoizolaciju ne trebaju biti u samoizolaciji - objašnjava Kaić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije