Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEČENIJA

Kadirov unaprijed izabran

06.10.2003.
u 00:00

GROZNI - Čečenija, koja je u ratu već četiri godine, birala je jučer novog predsjednika na izborima koje orkestrira Moskva kako bi ozakonila na vlasti šefa proruske uprave Ahmada Kadirova (52). Dva njegova istaknuta protukandidata povukla su se ili su diskvalificirana.

Ruski predsjednik Vladimir Putin gleda na ove izbore kao na ključan dio svoje politike "stabilizacije", ali u Čečeniji, gdje Kadirov i njegova naoružana milicija nisu popularni, ne vjeruju da će to donijeti mir.

Ni jedna međunarodna organizacija, osim Organizacije islamske konferencije i Arapske lige, nije poslala promatrače. Moskva vjeruje da će izbori oduzeti legitimitet Aslanu Mashadovu, koji je izabran za predsjednika 1997. pod okriljem OESS-a te je obnašao dužnost do 1999., g. Tada je Rusija bila povukla svoje snage, a Čečenija faktički bila neovisna. Mashadov se skriva u planinama.

- Neće biti drugog kruga - rekao je Kadirov nakon što je glasovao u jednoj školi u svom rodnom selu južno od Groznog. - Moja prva zadaća bit će izdati odluku o uspostavi povjerenstva koje će istražiti sve zločine počinjene u Čečeniji - dodao je. (H)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije