Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dujomir Marasović:

Kada preuzmemo vlast za godinu dana, prvo moramo pomesti sve s HRT-a

dujomir
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
04.12.2014.
u 13:52

Na znam ima li koristi Vam dati opomenu, ali upozoravam javnost da ste rekli da ćete "pomesti druge". Ma koga ćete Vi pomesti?! Koga ćete vi pomesti ako zastupate demokratske vrijednosti – zanimalo je Leku

Tijekom saborske rasprave o listi kandidata za četiri prazna mjesta u Programskom vijeću HRT-a više se govorilo o samom stanju na tom javnom mediju nego o kandidatima. Tako je HDZ-ov Dujomir Marasović tako je ustvrdio da Programsko vijeće HRT-a ništa ne radi jer mu se ne da da nešto radi budući da politika uređuje program HRT-a.

- Hrvatska radio televizija na žalost se pretvorila u agitrop politbiroa centralnog komiteta i to na najgori mogući način kao da je ovo 1946.godina i izluđuje hrvatski narod i javnost, i neće im to uspjeti. Prvo što moramo napraviti za godinu dana kad se promijeni vlast je pomesti sve sa HRT-a, ove natruhe koji su došle, jako drastično političko vulgarno vrijeđanje hrvatskog naroda – kazao je Mrasović te zaradio opomenu predsjednika Sabora Josipa Leke.

- Na znam ima li koristi Vam dati opomenu, ali upozoravam javnost da ste rekli da ćete "pomesti druge". Ma koga ćete Vi pomesti?! Koga ćete vi pomesti ako zastupate demokratske vrijednosti – zanimalo je Leku.

Nezavisni Branko Vukšić ne slaže se s Marasovićem da Programsko vijeće nije radilo, dapače, on misli da je to tijelo koje najbolje radi na HRT-u. Podsjeća da je upravo Programsko vijeće upozoravalo na teško stanje na HRT-u. Veći problem za njega su neadekvatne ovlasti koje je dobio ravnatelj HRT-a.

- Tada sam, neki će se sjetiti, rekao da ni Batman se ne bi mogao nositi sa svim onim ovlastima koje mu zakon omogućava i daje, ne samo Batman čak ni Chuck Norris se ne bi mogao nositi s tim. A ako ne može Chuck Norris onda ne može nitko drugi – podsjeća Vukšić te zaključuje da HRT danas ne ispunjava svoju funkciju javnog medija.

- U programskom smislu, u kadrovskom smislu na HRT-u ne da je bilo lutanja, na HRT-u je pravi kaos – smatra Vukšić te ipak dodaje da nikada nije bilo više "metenja" po HRT-u nego u vrijeme HDZ-a.

- U vrijeme gospodina Sanadera najvažnija osoba na HRT-u je bio gospodin Maček koji nije imao nikakvu funkciju. Prema tome, uvijek su se radile crne liste i danas postoje crne liste i onda su postojale crne liste, samo zavisi koja skupina vlada na HRT-u, ali čak i neslužbene politike. Mislim da se službene politike rijetko kad nego pojedini moćnici koji zlorabe svoje položaje – ustvrdio je Vukšić. HDSSB-ov Boro Grubišić pak metenje predbacuje i HDZ-u, ali i SDP-u.

- U dvostranačju, koje se provodi od utemeljenja Hrvatske države, metete jedni i metete drugi. To je sramota i tuga hrvatske državi jer se u tom čišćenju pometu i oni koji valjaju – predbacuje Grubišić. Marasoviću nije jasno koji je problem s metenjem, kad je pomesti lijepa hrvatska riječ.

- To nije ubiti, nije to čistka iz komunističkih vremena - odgovorio mu je Dujomir Marasović koji i dalje smatra da treba pomesti sve što se nakupilo na HRT-u.

- A što je to, to je da je pretvorena u tvrdu ideološku televiziju komunističke provenijencije. HDZ nije bio najbolji Maček, ne znam za koga je radio, sve što je radio radio je protiv HDZ-a, sigurno nije za HDZ to radio, Vukšiću. Ali HDZ je bio na dobrom putu s televizijom i doveo ju je praktički gotovo do profesionalizma. Ali ova garnitura napravila je jedan retrogradan proces, nedopustiv retrogradan proces i napravila je ideološku političku televiziju – smatra Marasović. Na ovo je reagirao SDP-ov Nenad Stazić koji je izrazio nadu da će novi članovi Programskog vijeća dobro raditi da ih HDZ ne bi pomeo.

- Jer budu li radili tako onda će ih Dujomir Marasović i njegov HDZ pomesti, ne samo njih. Pomest će sve novinare koji im se ne sviđaju, ne samo njih. Pomest će kao što Dujomir Marasović najavljuje i sve urednike na HRT-u. Ne samo njih. Pomest će i tvrtku Jakovina jer mu se ni on ne sviđa, ni njemu ni HDZ-u. A vidite Dujomir Marasović nije bilo tko. To je zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru i njegove prijetnje treba shvatiti najozbiljnije. To nije rečeno negdje na ulici, to nije rečeno uz kavu. Ta prijetnja je izrečena ovdje u Hrvatskom saboru.HDZ u posljednje vrijeme inače neobično voli prijetiti. Prijeti se kemijskom kastracijom, kao da smo u srednjem vijeku, a evo sad se prijeti i uklanjanjem svih nepoćudnih elemenata. Za Dujomira Marasovića, to je ljubazan izraz: pomesti. To je otprilike kao i humano preseljenje – odgovorio mu je Stazić.

Laburist Dragutin Lesar zamjerio je kolegama da raspravljaju o svemu osim o kandidatima. HDZ-ovce je pak prozvao jer se nisu ogradili od Marasovićevih najava o metenju po HRT-u nakon što preuzmu vlast.

- Ono nije prijetnja nego najteži oblik vršenja pritiska na novinare i urednike na HRT-u s porukom da paze što rade.Kada se to izgovori u Saboru, probajte si zamisliti osjećaj i neizvjesnost novinara i urednika informativnog programa koji prate Sabor. Ako to dozvolimo, onda se ljudi u HRT-u mogu zaštititi samo tako da ništa ne prate jer će se uvijek nekome smetati – kritizirao je Lesar. Sabor je upozorio i da je je mandat četvero članova Programskog vijeća istekao još 26. listopada, pa smatra nedopustivim da Sabor bude razlog što to tijelo ne može raditi kako treba.

>> Novinari HTV-a danas ispali gospoda – za razliku od političara koji su ih kritizirali u Saboru

Komentara 41

PE
perfa57
14:42 04.12.2014.

Kada je u stvarnom životu "pometemo" 40 urednika HRT-a nitko nije reagirao. Gdje je sada Elizabeta Gojan sa svojim prosvjednicima i sljedbenicima. Zar je zaista sada na HRT-u sve idealno?

Avatar abakus
abakus
14:23 04.12.2014.

Mišljenje o radu HRT najbolje su izrazili gledatelji odustajanjem od gledanja nekad vodećeg i neprikosnovenog Dnevnika. HRT-u bi pod hitno trebalo ukinuti pretplatu, pa neka se potrude zaraditi svoje plaće, a ne da ubiru pretplatu i pljuju po vrijednostima ovog naroda.

KN
knezica
14:55 04.12.2014.

Vidi Leke što prijeti... "Fini, uljuđeni gospodin" se razgoropadio isto kao i kuhana lignja čim im se spomene da ubuduće neće biti ni blizu vlasti... Molim se Bogu da naš narod izađe na izbore u 100 - postotnom broju. Pometimo ih narode, neka nestanu iz našeg vidokruga!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije