Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova atrakcija

Kad su oni pekli roštilj svi mi bili smo još ribe i školjke!

'pracovjek_siv_zag_230611'
Foto: ''
1/3
23.06.2011.
u 14:45

Noć krapinskog pračovjeka održavat će se uvijek na prvi dan ljeta, kada će se moći vidjeti pračovjek uživo

Kad smo mi tu u Krapini pekli roštilj, svi vi bili ste školjke i ribe!, vikao je Miljenko Gorup Majk, inače potpredsjednik Udruge Krapinski pračovjek - Pleme špiljskog medvjeda, na 1. noći krapinskog pračovjeka na Hušnjakovu. Objasnio je da se u Krapini još prije 140.000 godina peklo meso na vatri, a to govori da se upravo tu radio prvi roštilj u Europi i u svijetu!

Pračovjek uživo

Tako je Krapina dobila još jednu turističku atrakciju vezanu uz svoje poznato nalazište pračovjeka. Uz već svjetski poznati Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište, zahvaljujući mladim ljudima iz Krapine i okolice, sada se može vidjeti i kako su praljudi nekada živjeli.

– U veljači ove godine odlučili smo malo ozbiljnije pristupiti oživljavanju davne prošlosti. Nastojimo današnjim generacijama prikazati kako su se nekad izrađivali oruđe i oružje, odjeća, a u svemu tome želimo pridonijeti turističkoj promidžbi grada i županije. Pokušat ćemo dati i prikaz duhovnog života, što još nije toliko poznato – rekao nam je predsjednik Udruge Miro Klasiček.

Trljali dvo o drvo

I dok se mnoštvo ekipa, na mjestu gdje se još prije 130.000 godina pekao prvi roštilj, natjecalo u pečenju današnjeg roštilja, dečki i jedna djevojka iz udruge vatru su zapalili trljanjem drveta, a meso su pekli na kamenu. U iznimno zabavnom, ali prije svega edukativnom igrokazu, prikazali su i jedan dan života obitelji pračovjeka.

Potporu tim ljudima za taj projekt dao je i Muzej krapinskih neandertalaca, koji se tako nakon godinu i pet mjeseci rada uključio u kulturno-turistički projekt Grada Krapine i Muzeja. Noć krapinskog pračovjeka održavat će se uvijek na prvi dan ljeta na Hušnjakovu.

Bilo je tu i niz drugih događanja. Izrađivale su se kamene sjekirice, oslikavao kamen, palila vatra trljanjem drveta o drvo, a i najmlađi su došli na svoje sudjelujući u raznim radionicama koje je vodila muzejska pedagoginja Lorka Lončar Uvodić.

 Cilj projekta je da se da se na edukativan i zabavan način posjetitelji upoznaju sa životom i kulturom neandertalskih ljudi, pogledaju naš stalni postav, uživaju u čarima jednog od nastarijih nalazišta neandertalaca na svijetu. Udruga upriličuje život prije 130.000 godina u razdoblju paleolitika, kada se svi mi možemo zapitati kako je taj neandertalac uopće izgledao, živio, hranio se, je li govorio, imao rituale, kaže mr. sc. Vlasta Krklec, stručna savjetnica i voditeljica Muzeja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije