Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potomak Gavrila Principa

Gavrilo Mile Princip: Kad prihvatimo naše različitosti, znat ćemo živjeti

Gavrilo Mile Princip
Foto: VL
28.06.2014.
u 16:44

Potomak Gavrila Principa: Svatko tko bude prolazio kroz moje B. Grahovo dobrodošao je u kuću Gavrila Principa

Sto godina je prošlo od atentata Gavrila Principa na habsburškog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Rat koji je bio uvod u mnoge povijesne promjene i danas je predmet istraživanja i izaziva brojne kontroverze, a prošlo je čitavo stoljeće otkad je sve kulminiralo. Svatko ima svoju istinu, i svaka je dijelom istinita. Gavrilo Mile Princip jedan je od najbližih potomaka povijesnog Gavrila. Živi u selu Obljaj u Bosanskom Grahovu, odakle je i Gavrilo Princip. Večernjakov pečat doveo je do povijesne pomirbe Mile i Milone von Habsburg, potomaka Gavrila Principa i habzburške obitelji.

Razočaran nepravdom

U rodnom Grahovu osnovao je Gradsku knjižnicu, doveo bogat fond knjiga, Izviđački savez... Prijatelj je s Dankom Zelić koja vodi Udrugu žena Grahova i njih dvoje, Hrvatica i Srbin, trude se od Grahova napraviti lijepo mjesto za život. Priznaje da je razočaran nepravdom, osobito ovom koja se čini oko povijesnog Gavrila Principa s obzirom da njegova imovina još nije u funkciji i da se povodom toga ništa ne radi. Na Gavrila je ponosan, iako se većina trudi samo osuđivati njegov čin. Kaže kako u crkvi redovito zapali svijeću za njegovu dušu.

- Dobar dio obitelji Princip je ostao po strani i o ovom slučaju većinom šuti najviše zbog brojnih stradanja obitelji u I i II. svjetskom ratu. Mnogi su u vrijeme komunizma ubijeni. Partizani su zapalili Gavrilovu kuću 1942. I zato se obitelj povukla u anonimnost. U svemu tome nosimo i pečate i ožiljke. Ja nisam ostao po strani i ponosim se time. Nikad nisam poželio da lik i djelo slavnog pretka promatram u negativnom kontekstu, niti ću to učiniti - kazao je Gavrilo tijekom razgovora o 100. obljetnici atentata u Sarajevu. Žalostan je što nije pozvan u Odbor za proslavu, ali ipak neće odustati od istine o Gavrilu. - Želim napraviti književne susrete u Bosanskom Grahovu koji bi se zvali Gavrilovi ili Principovi susreti. Napravio bih književnu nagradu - kazao je Gavrilo ponovivši priču o dolasku velikana Dražena Petrovića u diskoteku u Grahovu kada je s njim došla čitava reprezentacija Jugoslavije.

Susret Princip-Habzburg

- Ja sam Gavrilo Mile Princip i meni je drago što sam Miloni von Habsburg predao Večernjakov pečat jer je na kraju krajeva i obitelj Habsburga oprostila Gavrilu. Tek kada spoznamo naše različitosti i kad ih prihvatimo kao takve, znat ćemo da smo ljudi i znat ćemo živjeti normalnim životom. I svatko tko bude prolazio kroz moje Grahovo dobro je došao u kuću Gavrila Principa - poručio je.

>> Opasne priče o Gavrilu Principu na području bivše Jugoslavije

Komentara 47

AM
alberta.mutti.5
17:33 28.06.2014.

Gavrio Mile Princip, jedan od najblizih potomaka..... jel to mozda neki legitimitet? Sta znaci ova tirada, mozda zato sto se borio protiv komunista. Ubiti trudnu i neduznu zenu se ne moze i nece se moci nikada opravdati.

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
17:53 28.06.2014.

Ne znam kako neki definiraju pomirenje jer ovaj potomak Gavrila Principa kaže: "Nikad nisam poželio da lik i djelo slavnog pretka promatram u negativnom kontekstu, niti ću to učiniti" On ne želi promatrati u negativnom kontekstu "slavnog" pretka (kao da je osvojio Wimbledon!?) i njegov teroristički čin ubojstva Franje Ferdinanda i njegove trudne supruge Sofije. U biti on je najmanje kriv s obzirom da politička elita među Srbima još jednom pokazuje kako pati od sjevernokorejskog sindroma u kojem nije bitno što cijeli svijet kaže da je nešto crno jer za njih je to isto bijelo.

Avatar antuntun55
antuntun55
17:02 28.06.2014.

...slavi se uspomena na terorista i zločinca !?!?!?!?!...pa to nema i pameti..zar ćemo za stotinu godina slaviti Miloševića!?!?!?!....slavi se zločinac koji je Hrvatski i Hrvate gurnuo na Balkan i uzeo nam 70 godina povijesti i milijune života...SRAMOTNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije