Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svijet pisan Penkalom
Povratak na članak

Kad kažemo 'penkala', mislimo na kemijsku olovku, no Penkala je zapravo patentirao – tehničku

Zanimale su ga i gramofonske ploče pa je smanjio njihovu lomljivost i povećao kvalitetu zvuka pri snimanju i reprodukciji, kaže Anita Ruso, kustosica izložbe 'Hrvatska svijetu'

Komentari 9

VL
vlaser
04:49 02.07.2021.

mnogi citatelji se zbunjuju sto je ustvari izumio. 1906 je izumio = PRVU= " MEHANICKU OLOVKU " tada zvanu AUTOMATIK OLOVKA. 1907 je izumio = PRVI = SOLID-INK ILI " FOUNTAIN PEN " ( pen kala). sve je patentirao urao u tada 70 ZEMALJA i osnovao NAJVECU tvornicu na svijetu TOZ-PENKALA koja i danas postoji u ZAGREBU.

VL
GL
glog
15:15 17.03.2021.

Hrvatski brendovi su; šahovnica Pavelić Jasenovac i Thompson....

VL
Avatar TheJack
TheJack
20:25 16.03.2021.

Srbin koji je sve svoje izume stvorio u SAD, te poljak poslan od strane beckog dvora da industrijalizira zaostali dio carstva (pocetak 20-og stoljeca) su hrvatski velikani. Jedan rodjenjem, a drugi sluzbom. Jos samo fali svicarski nobelovac Ruzicka.

VL
GO
goriodgorijeg
21:04 16.03.2021.

Kada čujem Penkala, za mene je to Naliv pero.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.