Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOVSTVO

Kad divljači zaprijeti snijeg u pomoć stižu lovci s hranom

'18.02.2009., Bektez - Uzgoj jelena lopatara. Jeleni lopatari u hranilistu.  Photo: Dusko Mirkovic/Vecernji list'
'Dusko Mirkovic/Vecernji list'
18.01.2013.
u 16:30


Zbog visokog snijega i hladnoća ovih dana su najviše ugroženi zec, fazan i trčka

Visine snijega u sjeverozapadnoj Hrvatskoj ovih dan na mnogim mjestima iznose više od pola metra. U takvim uvjetima probleme nemaju samo ljudi. Dugotrajna snježna zima velike probleme stvara i divljači, te drugim životinjama koje obitavaju u gradskim parkovima, na vrtovima i okućnicama. Hrane je sve manje, pa se divljač u tim uvjetima sve više približava naseljenim područjima u potrazi za hranom. Da se to ne bi dogodilo lovci ovih dana ne miruju. Glavna im je briga kako prehraniti divljač. Redovito se obilaze lovišta, a hranilišta pune sijenom, kukuruzom, pšenicom, ječmom, stočnom repom...

Slavko Labaš, predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske župnije kaže da je ovo vrijeme prava prigoda kad lovci pokazuju svoje pravo lice. Njihova zadaća je zaštita divljači u najtežim vremenskim uvjetima. Zbog snijega najugroženiji su zec, fazan i trčka.

Lovci su mnoge poljske puteve ovih dana traktorima čistili \'do zemlje\' kako bi ptice mogle pronaći hranu. Zahvaljujući članova lovačkih društava, divljač u Varaždinskoj županiji nije prepuštena sam sebi.

Čini se da su mnogo težoj situaciji životinje koje lutaju gradskim ulicama i parkovima, te ptice koje nastanjuju gradske parkove. Napušteni psi i mačke nisu navikli na ovako veliku hladnoću i snijeg pa su im skloništa neophodno potrebna. Stoga iz Udruge za zaštitu životinja Spas pozivaju sugrađane da pomognu životinjama koje se nalaze vani. Bez pomoći ljudi mnoge od tih životinja neće preživjeti jer ovako visoki snijeg gotovo je neprelazna prepreka u potrazi za hranom, vodom i skloništem. Posebno teško je pticama.

Mnogo je životinja koje lutaju gradskim ulicama promrzle i uplašene.

- Osigurajte im hranu i vodu, improvizirajte kućice od kartona na mjestima gdje se zadržavaju, osigurajmo im privremeno utočište. Ostavimo hranu i vodu - pozivaju iz Udruge za zaštitu životinja Spas.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije