Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI

Kad ćemo na birališta? Najviše šanse imaju 29. studenoga i 6. prosinca

izbori
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
27.08.2015.
u 19:44

Datum će na kraju ipak odrediti predsjednica Kolinda Grabar–Kitarović, koja ima manevarski prostor od četiri nedjelje

Vlada još nije donijela konačnu odluku o datumu parlamentarnih izbora, neslužbeno doznajemo u Banskim dvorima. Međutim, naš izvor kaže kako je realno očekivati da će se na birališta potkraj studenoga ili početkom prosinca. Dakle, najveće šanse da budu “odabrane” su nedjelje 29. studenoga i 6. prosinca. Međutim, čak i da Vlada odabere nedjelju za koju pretpostavlja da joj najviše odgovara, konačan datum ipak će odrediti predsjednica Kolinda Grabar–Kitarović. Predsjednica, naime, mora raspisati izbore najranije 30, a najkasnije 60 dana od raspuštanja Sabora, što joj daje manevarski prostor od četiri nedjelje.

U posljednjih nekoliko izbornih ciklusa predsjednici RH uvijek su poštovali volju Vlade. Stjepan Mesić čisto je tehnički potvrđivao odluke vladajućih o terminu izbora, dakle želju premijera Ivice Račana kada je izbore raspisao za 23. studenoga 2003. te želju Ive Sanadera kada je izbore raspisao za 25. studenoga 2007. Iako je i predsjednik Ivo Josipović na kraju prihvatio ideju premijerke Jadranke Kosor i izbore raspisao za 4. prosinca 2011., njih dvoje mjesecima prije izbora javno su se prepucavali oko točnog datuma. J. Kosor htjela je izbore 4. prosinca, a Josipović ih je planirao raspisati potkraj studenoga. Na kraju se ipak dogovorio s J. Kosor.

Premijer Zoran Milanović danas je komentirao i tumačenje Vladimira Šeksa o rokovima.

– Baš me zanima što bi prije 10 godina rekao predsjednik Sabora Šeks da mu je predsjednik RH Mesić došao s takvim zahtjevom – kazao je.

>> HDZ: Polemike o 6. prosinca dokazuju da je naša inicijativa bila dobra

>> Ako se do 6. studenoga ne raspusti Sabor, predsjednica će raspisati izbore

Komentara 26

BO
borovina1981
20:42 27.08.2015.

Trebali su jos na proljece biti da se maknu ovi nesposobni kukurikavci!!!!

NJ
njoj
20:14 27.08.2015.

čim čim prije, tim tim bolje!

TO
torcidaš
20:41 27.08.2015.

Posljednje Dane lopovska broji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije