Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PLINOVOD

Južni tok 'puknuo' u Bugarskoj, Vučić: Za nas sve ide po planu

Aleksandar Vučić
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
1/2
09.06.2014.
u 19:25

Bugari popustili nakon što je koalicijski partner vladajućih socijalista zaprijetio padom vlade zbog svađe s Bruxellesom

Gradnja Južnog toka se zaustavlja, na zahtjev Europske komisije. Objavio je to bugarski premijer Plamen Orešarski, a onda i srbijanska potpredsjednica vlade Zorana Mihajlović jer, naravno, gradnja u Srbiji nema smisla ako nema gradnje u Bugarskoj, gdje je i glavno čvorište plinovoda koji bi plin iz Rusije trebao dovesti do Italije i Austrije.

Međutim, premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je demantirao izjavu Zorane Mihajlović, prenosi B92.

– Takvu odluku donosi vlada, a vlada nije zasjedala. Za nas teče sve kao što je i planirano, ako bude bilo kakvih promjena, vlada će donijeti odluku i bit ćete o tome obaviješteni – rekao je Vučić na konferenciji za novinare uoči odlaska u Berlin na sastanak s kancelarkom Angelom Merkel. I ministar energetike Aleksandar Antić poručio je da vlada Srbije nije donijela odluku o obustavljanju aktivnosti na realizaciji projekta Južni tok.

Što smeta EU? Optužuju Bugarsku da nije poštovala europske norme pri dodjeli poslova, da su bugarske i ruske tvrtke imale prednost, a k tome je i vlasnik tvrtke koja je dobila posao na listi sankcioniranih zbog okupacije Krima. Genadij Timčenko, jedan od najbogatijih Rusa, blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, vlasnik je tvrtke Volga grupa, koja ima 63 posto Strojtransgasa, konzorcija koji je dobio posao. No, iza pritiska na Bugarsku zbog Južnog toka su i politički razlozi.

– Posrijedi su zacijelo i politički razlozi, kriza oko Ukrajine, a valja pri tome imati na umu da u tom poslu nisu samo ruske kompanije nego i Talijani i Mađari pa je to pitanje općeg stava u Europskoj uniji – kaže analitičar Branko Caratan.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen nedavno je rekao da je prioritet smanjivanje ovisnosti Europe o ruskom plinu, a Južni tok ovisnost samo povećava.

Bugarska je još prije dva tjedna ustrajavala na gradnji plinovoda, unatoč svim opomenama iz Bruxellesa, no onda se zatresla i domaća scena u Bugarskoj, Pokret za prava i slobode, manji koalicijski partner vladajuće Socijalističke stranke zaprijetio je prijevremenim izborima ako Sofija ne bude surađivala s Europskom komisijom umjesto što se svađa. Bugarski mediji su pisali i da je Bugarska žrtveni jarac geopolitičkih svađa između SAD-a i Rusije, da bi obustavu gradnje plinovoda trebalo povezati sa sporazumom između Rusije i Kine te da je ključ možda u plasmanu američkog ukapljenog plina u Europi.

“Počela je gradnja šest novih LNG terminala u Europi, Rusija više neće biti dominantna i svojim iskorištavanjem plina iz škriljaca u Sibiru postaje konkurencija SAD-u”, objavila je gospodarska redakcija Radio Bugarske ne spominjući da je Bugarska opomenuta zbog bugarsko-ruskog sporazuma koji daje prednost ruskim i bugarskim tvrtkama.

Komentara 14

DU
Deleted user
22:17 09.06.2014.

Kinezi da ti grade prugu, a rusi plinovode, a ti ces biti u zapadnim asocijacijama, e pa nece ici sokole

DU
Deleted user
20:40 09.06.2014.

A srbi nek samo grade ako im se gradi tko im brani ali izbit ce njima EU rusiju is glave, u protivnom neka idu u putinovu kazahstansku uniju

TH
thekurcula
20:12 09.06.2014.

S tobom se nije teško složiti u ovome što se gore napisao jer to vidi svako ko nije slep. Ali baš zbog toga ja ne razumem kako ljudi tako lako prihvataju ovaj američki teror nad njima i tek gunđaju umesto da podignu pobunu! Opljačakani smo i hoće i dalje da nas pljačkaju, a mi ništa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije