Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGRANIČILE KONKURENCIJU

Južna Koreja kaznila njemačke automobilske kompanije zbog manipulacije podacima

Mercedes-Benz Group - Business figures
Foto: Bernd Weißbrod
1/2
10.02.2023.
u 08:00

Četiri njemačke automobilske kompanije optužene su za manipulaciju podacima o emisiji štetnih plinova. čime su ograničile konkurenciju i omele razvoj manje štetnih vozila, procijenio je južnokorejski regulator

Južnokorejski regulator izrekao je novčane kazne za četiri velike njemačke automobilske kompanije, zaključivši da su manipulacijom podacima o emisiji štetnih plinova ograničili konkurenciju i omeli razvoj vozila manje štetnih po okoliš. BMW, Mercedes-Benz, Audi i Volkswagen ugrađivali su u vozila softver koji bi nakon što bi prešla određenu udaljenost isključivao mehanizam za pročišćavanje štetnih plinova, utvrdio je regulator.

Kompanije su se i udružile, dodao je KFTC, istaknuvši da su ograničile tržišno natjecanje i omele razvoj novih modela dizelskih automobila koji bi bili manje štetni po okoliš. Mercedes-Benzu izrečena je kazna od 20,7 milijardi wona, BMW-u od 15,7 milijardi, a Audiju od šest milijardi wona, priopćio je u četvrtak regulator. Volkswagen nije kažnjen budući da nije zaradio na spornoj praksi.

Mercedes-Benz objavio da je u potpunosti surađivao s južnokorejskim regulatorom i da "neće morati platiti kaznu", navodeći ishod slične istrage Europske komisije. "Slučaj se odnosio na isti skup činjenica kao i postupak Europske komisije u kojem je Mercedes-Benzu osigurana pošteda i nije morao platiti kaznu", naveo je glasnogovornik Mercedes-Benza u izjavi.

"Dogovor ili razmjena informacija o cijenama, količini i podjeli tržišta nisu ni u jednom trenutku bili predmet istrage", dodao je glasnogovornik. KFTC je odbio komentirati izjavu Mercedes-Benza. BMW, Volkswagen i Audi nisu odmah bili dostupni za komentar izvan radnog vremena.

Mercedes-Benzu i njegovoj korejskoj podružnici izrečena je već prošle godine kazna od 20,2 milijarde wona zbog obmanjujući oglasa o emisiji plinova iz dizelskih osobnih vozila. U 2021. Europska komisija izrekla je Volkswagenu i BMW-u kaznu od ukupno 875 milijuna eura zbog dogovora o suzbijanju tehnologije za čišće emisije koju su bili razvili.

Mercedes-Benz, tada Daimler, također je bio dio kartela, ali nije kažnjen jer ga je prijavio regulatoru.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

VIDEO Vlasnici na ovo moraju računati: Električni automobili zimi mogu 'izgubiti' do trećine dosega!

Komentara 2

DU
Deleted user
22:34 10.02.2023.

vec vidjeno u americi, koreja je cekala mig iz usa. kad ce njemci shvatiti da su plan a odbacili a plan b nemaju. a sa druge strane ko ih j e b e.

TE
Templo
09:53 10.02.2023.

Nisu to 4 vec tri kompanije, Audi i VW su ista firma. A Koreancima nije do okolisa, vec kaznjavajuci Nijemce daju prednost svojoj auto industriji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije