Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udar na manjine

Južna Koreja: "Gejevi šire koronavirus u zemlji"

Seul
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
12.05.2020.
u 10:23

Do novog vala izbijanja koronavirusa u zemlji došlo je zbog izlaska jednog zaraženog mladića (29) u provod pretprošlog vikenda, a kako je ispalo, izašao je u gej klubove. Drugi se posjetitelji zbog stigme ne žele testirati

Seul je tijekom vikenda zatvorio sve klubove i kafiće u gradu, njih čak 2100, zbog naglog porasta broja zaraženih tijekom posljednjih dana. Do novog vala izbijanja koronavirusa u zemlji koja je mislila da ga se gotovo potpuno riješila došlo je zbog izlaska jednog zaraženog mladića (29) u provod pretprošlog vikenda. Nije znao da je zaražen, a posjetio je više klubova i od 35 najnovijih slučajeva, 29 ih je povezano s klubovima u kojima je on bio. Ukupno se brojka novozaraženih koji su posjetili klubove ili su bolest dobili od onih koji su bili u njima popela na 79.

No, kako je isplivala informacija da se radi o gej klubovima, u konzervativnoj Južnoj Koreji posjetitelji tih klubova ne žele se javiti na pozive vlade niti se prijavljuju da su u njima bili kako se ne bi otkrilo da su gej. Vlasti ih žele testirati na koronavirus te naglašavaju da je svaki dan važan u suzbijanju širenja virusa.

Čak tri tisuće ljudi od 5500 onih koji su bili u spomenutim gej klubovima dali su na ulazu krivi broj telefona ili pak se nisu javljali na pozive kad bi ih vlasti nazvale da se testiraju na virus. Gradonačelnik Park Won-soon rekao je da će vlada tražiti podatke o onima koji se nisu odazvali na testiranje skupljajući informacije o korištenim kreditnim karticama u klubovima, gledanjem videa koji su zabilježile sigurnosne kamere te će ih čak i posjetiti kod kuće. Isto tako garantira anonimnost svima koji se testiraju.

Kako piše Washington Post (WP), na društvenima mrežama u Južnoj Koreji među najtraženijim su pojmovima "gej klub" i "gej koronavirus". Internet je prepun govora mržnje prema LGBT zajednici koja "širi zarazu virusom". WP piše i da su u toj zemlji prava homoseksulaca zakonski slabo zaštićena te ne postoji institut gej braka, ali homoseksualnost nije zakonski zabranjena.

Neki su lokalni mediji objavili imena zaraženih, njihovu dob te radna mjesta. To je, govore upućeni, samo dodalo ulje na vatru.

Kako su novootkriveni slučajevi vrlo rijetki, svi se novozaraženi boje da će im se prišiti, kako kažu, stigma, bez obzira na to jesu li gej ili nisu.

- Trebalo mi je čak tjedan dana da skupim hrabrost da se testiram. Vježbao sam govoriti 'Naravno da nisam gay' te sam se čak snimao kako bih zvučao prirodno... Bio sam spreman tražiti novi posao. No, ispalo je da nisam zaražen, ali sam plakao ne zato što nisam bio sretan jer nisam zaražen, već zato što zaista mrzim biti gej u ovoj zemlji – rekao je Min Jaeyoung (27) britanskom Guardianu.

Ključne riječi

Komentara 1

SD
Salko Dinamitas
23:38 12.05.2020.

Osim sto sire ljubav oni sire i koronu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije