Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbor glavnog tajnika UN-a

Izbori u New Yorku: Juriš Vuka Jeremića

vuk jeremić
Foto: Emoke Bebiak/DPA/PIXSELL
1/2
29.09.2016.
u 22:25

Amerikanci bili protiv Jeremića 2012., no ipak je postao predsjednik Opće skupštine

Vuk Jeremić (41), bivši srpski ministar vanjskih poslova i predsjednik Opće skupštine UN-a, čije je mandate obilježila antihrvatska retorika, u neformalnim glasanjima u Vijeću sigurnosti za glavnog tajnika UN-a iz kruga u krug puše za vratom vodećem Portugalcu Antoniju Guterresu. No, unatoč tome, daleko je stolac šefa te organizacije i od Guterresa, a još dalje od Jeremića. Jer u glasovanju 15 članica Vijeća sigurnosti nije važna samo matematika, ma koliko Jeremić, fizičar, u nju vjerovao. A situaciju im dodatno otežava i ulazak nove favoritkinje, Bugarke Kristaline Georgieve u utrku. Kako se doznaje, Hrvatska ima saznanja iz izvora zapadnih zemalja u Vijeću sigurnosti da Jeremić nema izgleda za izbor za mjesto glavnog tajnika UN-a.

Zabranili mu govor

U posljednjem je krugu glasovanja dobio osam glasova podrške, ali i sedam glasova protiv i tu leži “kvaka” jer stalne članice Vijeća imaju pravo staviti veto na bilo kojeg kandidata. Jeremića su u prvom krugu podržali Rusija, Kina, Francuska, Španjolska, Japan, Senegal, Angola i Ukrajina. Velika Britanija bila je suzdržana, a odbijenicu je dobio od Novog Zelanda, Malezije, Urugvaja, Venezuele i, očekivano, SAD-a. No ovo nije prvi put da se Jeremić bori s Amerikancima – potpredsjednik Joe Biden smatrao je Jeremića “najvećom smetnjom” u odnosima zbog Kosova i tražio njegovu smjenu dok je on od 2007. do 2012. bio ministar vanjskih poslova. Razljutio je i Angelu Merkel, ali je pridobio Kineze kad je otkazao odlazak Srbije na dodjelu Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liu Xiaobou. U takvoj konstelaciji Jeremić se upustio i 2012. ipak postao predsjedavajući Opće skupštine UN-a. Do tada ga je hrvatska javnost i politika već dobro poznavala. Niz Jeremićevih izjava, ali i laži rezultiralo je time da mu 2009. MVP, koji je tada, za Vlade Jadranke Kosor vodio Gordan Jandroković, nije dopustilo govor na otvaranju Croatia Summitu (sada Dubrovnik Forum). Iz niza provokacija ističu se tvrdnje o akciji Oluja za koju je rekao da je “više je nego jasno, kada 250.000 ljudi živi negdje, a poslije vojne operacije njih više tamo nema i svi su jedne nacionalnosti, da je izvršeno etničko čišćenje”. Za uhićenje dvojice Srba u Hrvatskoj zbog sumnje u ratni zločin kazao je da nije u duhu dobrosusjedskih odnosa i da je kršenje ljudskih prava.

– Uhićeni nisu bili na javnim optužnicama i uhićenje zaslužuje najoštriju institucionalnu i političku osudu – kazao je Jeremić. Inače, treba podsjetiti da ni hrvatski državljani, poput Veljka Marića, koji su uhićeni u Srbiji, nisu bili na “javnim optužnicama”. No najveći je skandal izazvao kad je 2012., tada predsjednik Opće skupštine UN-a, nakon oslobađanja generala Ante Gotovine i Mladena Markača kazao da je zbog “te sramote” za 10. travnja sljedeće godine zakazao raspravu. No istina je bila da je sjednica zakazana davno prije i da je bila riječ o redovnoj godišnjoj raspravi o Haaškom sudu. Jeremić je još 2009. izjavio da neće ljetovati u Hrvatskoj jer se ne osjeća sigurnim, ali je u Dubrovnik ipak došao kao gost na vjenčanju bogataša Fabiole Beracase i Jasona Beckmanna 2014. Upravo su poznanstva tog harvardskog studenta, kao i vještina pregovaranja i kombinatorika njegovi najjači aduti i u utrci za UN.

Kolegica s fakulteta

U tim kalkulacijama zaključio je kako su “Rusi njegovi ili neće biti protiv njega”. Kinezi će ga podržati i zbog slučaja disidenta, ali i zbog toga što je u Jeremićev Centar za međunarodnu suradnju ušao jedan od najmoćnijih kineskih ministara. U centar je ušao i Francuz Thierry de Montbrial, osnivač Instituta za međunarodne odnose, a navodno je francuska vlada financirala Jeremiću tečaj francuskog. Britaniju je ostavio po strani i prihvatio se SAD-a. Najveća mu je prepreka veleposlanica u UN-u Samantha Power, koja je karijeru napravila na otkrivanju zločina iz Srebrenice. Jeremić tu koristi svu artiljeriju: lobira preko kolega s Harvarda, danas predstavnika Goldman Sachsa, koristi prijateljstvo s Rahmom Emanuelom, suradnikom Obame i Židovom, preko kojega pokušava doprijeti do židovskog lobija, a koristi i situaciju što je Obama iz Chicaga gdje živi 200 tisuća Srba. No tu kolegicu – jer i Samantha Power je harvardska studentica – neće tako lako pridobiti.      

>> Slovenski kandidat za glavnog tajnika UN-a pao na osmo mjesto, ali i dalje vjeruje u uspjeh

Komentara 79

Avatar zajutrak
zajutrak
23:08 29.09.2016.

Jadan je to UN kada u nj ovakvo šovinističko stvorenje stoluje .

MO
mobitel20
22:39 29.09.2016.

Ma, rusko-kineski kandidat ! Pa nitko od njih nije kandidirao nikoga ! Jasno je da igraju na tog velikosrbskog jugonacionalistu. Naravno da nema sanse, nema teorije da on bude izabran bez obzira na jeftine pokusaje "uvlacenja" Britancima zbog studiranja kodd njih...Inace , UN je paralizirano tijelo, najobicniji debatni klub koji ne moze donijeti nijednu vaznu odluku(primjer:rezolucija o genocidu u Srebrenici) i svaka "strana svijeta" radi kako hoce. Portugalac i Novozelandjanka su jedini realni kandidati a sve drugo je medijski spin za lokalno "jacanje misica". Jedino oni ,nakon usuglasavanja, mogu izbjeci veto neke od stalnih clanica VS.

BA
bakulušić
22:41 29.09.2016.

Nije bez šansi jer je ovogodišnja parada homoseksualaca u Beogradu prošla bez incidenta. Možda će trubači iz Dragaševa ubuduće pratiti sve parade u Regionu i šire.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije