Naslovnica Vijesti Crna kronika

Jure Šimić, osumnjičen za ratni zločin, branit će se sa slobode

Šimić je priveden pod sumnjom da je u rujnu 1991. godine u bjelovarskoj vojarni počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika
15. studenoga 2010. u 14:44 10 komentara 659 prikaza
jure simic (1)
Foto: Damir Špehar/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

BJELOVAR – Jure Šimić, prošlog petka pritvoreni ratni predsjednik bjelovarskoga kriznog štaba, pušten je iz pritvora. Vijeće Županijskog suda uvažilo je žalbu Šimićevih odvjetnika i ukinulo rješenje o jednomjesečnom pritvoru koji mu je u srijedu odredila istražna sutkinja. Podsjetimo, Šimić je priveden pod sumnjom da je u rujnu 1991. godine u bjelovarskoj vojarni počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Još uvijek vidno uzbuđeni Šimić po izlasku iz pritvora najprije je zahvalio svojim odvjetnicima te brojnim prijateljima koji su mu ovih dana pružali podršku.

- Hvala i mojoj obitelji što je podnijela ovu sramotu koja mi je nanesena ovom istragom, pritvorom i osudom – rekao je Šimić dodajući da djelo za koje je osumnjičen ni u primisli nije počinio.

Šimićevo puštanje na slobodu prvi je slučaj u hrvatskom pravosuđu u kojem je osumnjičenik za ratni zločin pušten iz pritvora, što će zasigurno naići na odobravanje mnogih koji su prethodnih dana tvrdili da je Šimić nevin i da ga se neosnovano sumnjiči. Posebno nezadovoljstvo iskazano je zbog toga što je, kako se ističe, Šimićev progon posljedica naloga srpskog Veritasa, za koji se tvrdi da je samo produžena ruka srpskih obavještajnih službi.

ČUDOTVORNA METODA
Kim Kardashian svoju mladolikost duguje tretmanima kisikom

A1 izdvaja za Vas

 • simic90:

  ovo samo ima kod nas. čovijek mi je rođak, branio je bjelovar, cijelog je sebe dao za ovaj narod, između ostalog veliki intelektualac.. otišo je iz hdz-a zbog velike korpucije koju on nije mogo podnijeti i koju je susretao svako ... prikaži još! malo... danas malo tko se može diči i proturiječiti velikim ljudima u vladi i govoriti istinu, a on je jedan od tih boraca koji se nikada ne predaje. tako da evo bebek ne pričaj gluposti kad neznas.

 • Avatar branko.stojkovic.92
  branko.stojkovic.92:

  Ovih dana autor lažne knjige "Bjelovar u Domovinskom ratu - svjedoci vremena" Jure Šimić, je poslao svoj pismeni dopis svim udrugama proizašlim iz rata (1991.,-1995.) povodom oslobođenja obljetnice 29. rujna 1991. godine, od JNA. Jure Šimić u svojoj knjizi sebe ... prikaži još!sebe i svoju skupinu predstavlja kao svjedok tog ratnog vremena. Zanimljivo je, da Šimić opisuje da "psi rata su pljačkali svoj narod i da su sramota", ali ništa ne govori o svojoj krivici i grijesima... Šimić tvrdi da je njegova funkcija tada bila samo političke prirode te da je sudjelovao u pregovorima o predaji vojarne u Bjelovaru. Šimić opasno i beskrupulozno laže - on dobro zna tko je u bjelovarskoj vojarni "Božidara Adžije" sve poubijao zarobljenike: Rajka Kovačevića, Miljka Vasića, Dragišu Jovanovića, Nedeljka Jovetića, i dr. Jure Šimić u ono vrijeme obavljao je najvažnije funkcije u našem gradu Bjelovaru, je u to vrijeme bio predsjednik kriznog stožera. Šimić je bio Predsjednik izvršnoga vijeća - najvećega političkoga tijela u tadašnjoj zajednici općina - Bjelovar, te glavni na funkcijama HDZ-a. Šimić još uvijek danas oko sebe okuplja svoju interesnu skupinu kojoj je kao "glavni mag" dijelio; stanove, funkcije, zemljišta, novac, i druge privilegije... Ta njegova knjiga je napisana da sakrije pravo činjenično stanje i da zamuti istinu i opravda HDZ-ovo ratno profiterstvo, jer upravo je J. Šimić stajao na vrhu njega.

 • jalnus:

  Nevin,nego sta.