Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ĆILIPI

Premijer Plenković dočekao Junckera u Dubrovniku

Andrej Plenković i Jean-Claude Juncker sastali se u Zračnoj luci Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/6
06.06.2019.
u 16:18

Početak Junckerovog dvodnevnog boravka u Hrvatskoj nije slučajno započelo na dubrovačkom aerodromu. Ovdje je trenutno jedno od najvećih gradilišta u Hrvatskoj. Dubrovačka zračna luka temeljito se rekonstruira, proširuje i obnavlja

Jean Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, prvi put je službeno došao u Hrvatsku. Nakon sastanka inicijative Tri mora stigao je u Dubrovnik gdje ga je u zračnoj luci Čilipi dočekao hrvatski premijer Andrej Plenković s ministricama Marijom Pejčinović Burić i Gabrielom Žalac, županom Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnikom Matom Frankovićem. Odmah po dolasku, na aerodromu je održan kraći sastanak.

– Predsjedniku komisije prezentirali smo važni projekt, rekonstrukciju dubrovačke zračne luke, projekt koji se sufinancira europskim sredstvima u iznosu 155 milijuna eura i koji je značajno povećao kapacitete prometa u Dubrovačko-neretvanske županiji i samim tim podigao kvalitetu turizma u najjužnijem i najatraktivnijem dijelu Hrvatske. Ujedno izvijestili smo ga i o tijeku izgradnje Pelješkog mosta, strateškog projekta za Hrvatsku, za povezivanje juga Hrvatske s ostalim dijelom zemlje koji jako dobro napreduje i koji se također sufinancira europskim sredstvima i to u iznosu od 357 milijuna eura – rekao je Plenković.

Spomenuo je da se u dubrovačko-neretvanskoj županiji europskim sredstvima obnavlja i komunalna infrastruktura, kulturna baština, studentski domovi i brojni drugi projekti. Početak Junckerovog dvodnevnog boravka u Hrvatskoj nije slučajno započelo na dubrovačkom aerodromu. Ovdje je trenutno jedno od najvećih gradilišta u Hrvatskoj.

Dubrovačka zračna luka temeljito se rekonstruira, proširuje i obnavlja. Radovi su vrijedni milijardu i 700 milijuna kuna od čega je 1,2 milijarde bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije.

O tijeku radova Plenkovića i Junkera informirao je Frano Luetić, direktor Zračne luke Dubrovnik. Prva faza je gotova, izgrađen je novi putnički terminal. Druga faza obuhvaća prvi put, 55 godina nakon izgradnje, restrukciju uzletno-sletne staze, nova parkirališta, novo gorivno postrojenje itd. Broj putnika u dubrovačkoj zračnoj luci raste svake godine Lani su imali rekordnih 2,5 milijuna putnika, a ove godine bit će još više. Nakon sto premijer Plenković svog prijatelja i visokog gosta provede povijesnim središtem Dubrovnika, u večernjim satima najavljen je i radni sastanak iza zatvorenih vrata.

– Razgovarat ćemo u nizu aktualnih tema, prije svega dogovori koji nam slijede uoči Europskog vijeća, rasprava o strateškom programu koji će Europsko vijeće usvojiti 21. lipnja, dakle okvir rada i Vijeća i Komisije. Također razgovarat ćemo o politici proširenja, nakon što je Europska komisija izašla s redovitim izvješćem, da damo našu ocjenu spremnosti i podršku pojedinim državama iz jugoistoka Europe. U svjetlu naših priprema za iduću godinu kada Hrvatska predsjeda i organiziramo sastanak na vrhu u Zagrebu u svibnju te uopće o našim idejama kao prioritetima. U petak ćemo dotaknuti i sve one druge teme koje su posebno važne za Hrvatsku malo detaljnije, višegodišnji financijski okvir, pregovori o europskom proračunu koji će odrediti najvažnije financijske prioritete u sljedećih sedam godina – najavio je premijer Plenković.

Komentara 30

VI
viluk007
22:11 06.06.2019.

Iako nisam glasao za HDZ, bravo Plenkoviću najbolji si premijer od 1990 a tvoja vlada te u stopu prati, i sve bez kokaina kao Milanče naklon do poda.

BR
Brana1915.
17:23 06.06.2019.

Da nema Hdz.a i Plenkija Hrvatska bi odavno propala...🍷

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
20:21 06.06.2019.

Hrvatska napreduje i postaje ponovo zapad nakon dugo dugo vremena. Na svaki korak naprijed uvijek se prvi pojave jalni i nesposobni gubitnici koji bi nas gurnuli nazad, k njima u provaliju, e NECE i nemogu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije