Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IRAČKI DOSJE

Julian Assange: Ovi su tjedni najopasniji za moj život

Julian Assange
AFP/Pixsell
24.10.2010.
u 17:55

Što se dulje drži svog kreda da će sve podatke koji mu padnu u šapu objaviti, to njegova situacija postaje zamršenijom.

Optužbe o ubojstvima, mučenju i zlostavljanju u Iraku koje su objavljene preko WikiLeaksa moraju biti istražene – ustvrdio je danas zamjenik britanskoga premijera Nick Clegg, zauzevši tako drukčiju poziciju od one službenog Washingtona, ali i britanskog ministarstva obrane. U gotovo 400.000 tajnih izvješća koje je objavila zviždačka stranica spomenuta su dva incidenta zlostavljanja Iračana što su činili britanski vojnici.

– Možemo mi plakati nad time kako su podaci iscurili, ali ne smijemo zanemariti to da je priroda optužbi koje su iznesene strašno ozbiljna. Potresno je o tome i čitati. Pretpostavljam da će američka administracija željeti dati svoj odgovor – kazao je Clegg, koji ne isključuje mogućnost pokretanja formalne istrage u Velikoj Britaniji.

Mijenja mobitele i šapće

Šef WikiLeaksa Julian Assange za javnu prezentaciju dokumenata izabrao je upravo London, ali se u Velikoj Britaniji boji predugo zadržavati zbog, kako smatra, prevelika utjecaja Amerike. Assange živi u stalnu bijegu, a što se dulje drži svog kreda da će sve podatke koji mu padnu u šapu objaviti, to njegova situacija postaje zamršenijom. Reporter New York Timesa koji se nedavno susreo s njim u jednom etiopskom restoranu u Londonu opisuje kako Assange šapće kako ga ne bi čuli agenti; on i njegovi suradnici koriste se skupim kodiranim mobitelima, a Assange svoje mijenja često poput košulje. U hotele se prijavljuje pod lažnim imenima i uvijek plaća gotovinom (obično posuđenom). Uoči ove zadnje i do sada najopsežnije objave, reporteru je kazao da sljedećih nekoliko tjedana smatra najopasnijim za svoj život.

Čeka optužnicu

Taj 39-godišnji australski haker i novinar u stvarnom životu nema adrese. Ljetos se planirao skrasiti u Švedskoj. Za tu se zemlju odlučio zbog širokih novinarskih sloboda, posebno vezano uza zaštitu izvora podataka. Dogovorio je i pisanje kolumne, a onda mu se dogodila seksualna afera. Iako nije naložen pritvor, tužiteljstvo u Stockholmu ponovno je otvorilo istragu zbog optužbi o silovanju i seksualnom zlostavljanju dviju djevojaka, od kojih ga je jedna ugostila dok je odsjedao u Stockholmu. Potkraj rujna iz Švedske se uputio u Berlin, a na letu su mu nestali torba i tri kodirana laptopa. U Velikoj Britaniji boravi jer na osnovi australskog državljanstva ima pravo na šestomjesečnu vizu. Boji se međutim i Australije i Velike Britanije, pa i Islanda kao nesigurnih ako SAD odluči protiv njega podići optužnicu. Prije se spominjalo kako će ga se teretiti za krađu vladine imovine!

Komentara 21

MA
Majur
18:26 24.10.2010.

Svaka ti cast majstore za dosad ucinjeno......i sretno protiv svih moralnih govana ovoga svijeta!!!!!!!!!!!!!!!!P.s.Ako covjek stvarno pogine(normalno SLUCAJNO ce eksplodirat avion u kojem ce medju ostalih 234 putnika i on opet SLUCAJNO biti) bit ce tema nekoliko danan(ako uopce i toliko) jer bit ce vaznije dali je britney spears ispala lijeva ili desna cicka iz grudnjaka ili je paris hilton opet vidjena bez gacica.........Zato opet, drzi se care,udri ih sto jace......istinom,argumentima i slikom.

OR
orisis
19:29 24.10.2010.

On je sigurno ochekival da ga budu pozvali na picu i pivu i chestitali mu na uspjehu.

ST
Stockholm
10:10 26.10.2010.

Slamomlat, opet lupas?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije