Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snježno nevrijeme

Jug Austrije pod snijegom i ledom, smirivanje tek u ponedjeljak

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
01.02.2014.
u 20:29

U nedjelju se na prometnicama u istočnom Tirolu i Koruškoj, ali i u drugim dijelovima Austrije očekuje poledica

U Koruškoj i istočnom Tirolu na jugu Austrije zbog snježnog nevremena i visokih nanosa novoga snijega u posljednjih 24 sati, koji mjestimično iznose i više od metra i pol, te subotnje kiše koja je dodatno otežala situaciju, i dalje je snazi peti, najviši stupanj opasnosti od snježnih lavina, javila je austrijska državna televizija ORF.

Isti izvor navodi kako je to najgore snježno nevrijeme u zadnjih 100 godina. Slična situacija i snježni kaos zahvatio je Austriju zadnji put 1917. godine.

 - Samo svakih 75 do 100 godina padnu tako velike količine snijega u kratko vrijeme, istakli su u Središnjem austrijskom Institutu za meteorologiju i geodinamiku (ZAMAG). Meteorolozi predviđaju da će u gornjem, sjevernom dijelu Koruške do ponedjeljka pasti dodatnih 50 centimetara snijega, a u Karniškim Alpama do 90 centimetara.

Smirivanje vremena očekuje se tek u ponedjeljak. U nedjelju se na prometnicama u istočnom Tirolu i Koruškoj, ali i u drugim dijelovima Austrije očekuje poledica. Svi sudionici prometa, uključujući pješake pozvani su na oprez. Pripadnici zimske službe iz cijele Austrije pomažu svojim kolegama u Tirolu i Koruškoj na osposobljavanju prometnica koje su zatrpane snježnim lavinama, tako da su mnoga mjesta i skijališta na tom području odsječena od svijeta. U pomoć su im pritekli i pripadnici austrijske vojske.

Željeznički promet koji je također bio obustavljen u subotu je na dijelu Klagenfurt – Villach normaliziran, a polako se uspostavlja i na drugim snijegom ugroženim područjima. Tri tisuće domaćinstava je u Koruškoj bilo bez struje, no opskrba se je tijekom subote u većem dijelu normalizirala, javlja ORF. Austrijski mediji u subotu izvještavaju o četiri žrtve snježnog kaosa na jugu Austrije. Dvije su osobe poginule u istočnom Tirolu, 53-godišnji muškarac kojeg je lavina zatrpala dok je vozio ralicu za čišćenje snijega i 38-godišnjak koji je pao u nabujalu rijeku te dvije osobe u Štajerskoj koje su doživjele srčani infarkt, jedna od njih pri čišćenju snijega.

>> Tenkovima i helikopterima spasili 700 ljudi, pomogali Vučić i Đoković!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije