Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obrazovanje i odgoj

Jovanović: Zaključivanje ocjena stresno je za djecu i učitelje

Željko Jovanović (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/5
12.07.2012.
u 11:34

Zakonom se ukida obveza zaključivanja ocjena na polugodištu, omogućuje transparentniji i demokratičniji način imenovanja ravnatelja...

Izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi dolaze u idealno vrijeme s obzirom na to da je iza nas nekoliko vrlo aktivnih tjedana u sustavu školstva gdje je 32.000 učenika prišlo državnoj maturi, gdje je završen upis u srednje škole na 55.700 slobodnih mjesta u 2223 razreda, od čega 25 posto u gimnazijama, rekao je jutros ministar obrazovanja Željko Jovanović u Saboru tijekom predstavljanja tog zakona. Zakonom se ukida obveza zaključivanja ocjena na polugodištu, omogućuje transparentniji i demokratičniji način imenovanja ravnatelja i sprječavaju zloporabe prelaska učenika s više negativnih ocjena u drugu školu radi uspješnog završetka.

– Prvo polugodište osjetno je kraće od drugog, pa to predstavlja stampedo ocjenjivanja, stres za djecu i učitelje i nije objektivan način ocjenjivanja. Također smo vrijeme za prebacivanje u drugu školu ograničili do 31. ožujka jer se nerijetko događalo da učenici nakupe mnogo negativnih ocjena, pred kraj godine se ispišu iz te škole i upišu u drugu gdje sve ocjene nekim čudom poprave, pa se opet upišu u staru školu – objašnjava ministar. Moguće je i izvođenje nastave na nekom od svjetskih jezika uz odobrenje ministarstva, a učenicima koji su završili trogodišnje obrazovanje omogućuje se da u statusu redovitog učenika nastave obrazovanje u četverogodišnjem trajanju bez plaćanja školarine.

Zakon roditeljima omogućuje prijevremeni upis djece u prvi razred osnovne škole ako dijete nema navršenih šest godina života, a u posebnim situacijama postoji i mogućnost jednogodišnje odgode upisa u prvi razred, kao i mogućnost privremenog oslobađanja od upisa u prvi razred osnovne škole.

– Školski odbor donosi odluku o izboru i imenovanju ravnatelja na temelju javnog natječaja javnim glasovanjem, a ravnatelja se imenuje na pet godina – tvrdi Jovanović te najavljuje i osnivanje potpuno novog stručnog i strateškog tijela – Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje koje bi imenovao Hrvatski sabor na prijedlog Vlade.

Gotovo svi saborski klubovi zastupnika, osim HDZ-a, podržavaju većinu promjena ovog zakona koji se mijenja čak peti put od 2008. godine, no zbog bojazni da neke promjene neće biti moguće izvršiti HDSSB će ostati suzdržan kod glasovanja u petak.

Ivanka Roksandić u ime HDZ-a protivi se ukidanju ocjenjivanja na polugodištu kao i produživanju školovanja za učenike strukovnih škola, a strahuje i da, s obzirom na stalno smanjenje proračuna, neke biti sredstava da se sve promjene izvrše pa su ministra nazvali "čarobnjakom" kad misli da će uspjeti sve ostvariti.

– Neke od predloženih promjena podržavamo – prijevremeni upis u prve razrede i oslobađanje od upisa, kao i prijelaz najjasnije do 31. ožujka čime se smanjuje manipulacija – tvrdi Roksandić te se pita hoće li učenik strukovne škole nakon što završi treći razred nastaviti obrazovanje s redovitim učenicima te može li se učenik zaposliti i nastaviti sa školovanjem kao redoviti učenik. Dobro je, tvrdi, da se u postupku imenovanja ravnatelja moraju poštovati stajališta sudionika odbora, ali zanima je kako će oni izreći svoje mišljenje o kandidatima koje ne poznaju.

Laburist Nikola Vuljanić tvrdi da se obrazovanje ne može reformirati revolucijom jer se posljedice toga vide 20 godina kasnije, pa tako danas posljedice "Šuvarice".

– Imamo invalidnu generaciju nekritičke inteligencije. Škola koja je potrebna suvremenom svijetu je škola u kojoj se uči kako misliti, računati, analizirati, a ne kao naša škola u kojoj učenici moraju prožvakati hrpu podataka bez pametne sinteze, zato su naši učenici podbacili u usporedbi sa svjetskim učenicima – primijetio je Vuljanić te izrazio bojazan da mogućnost da učenici strukovnih škola mogu dva puta ponavljati isti razred nema nikakva smisla. Osnivanje Nacionalnog vijeća imat će smisla samo ako se ukinu sva druga vijeća, tvrdi Vuljanić, a dodaje i kako bi trebalo ograničiti broj mandata ravnatelja.

Josip Salapić iz HDSSB-a podržava sve promjene koje stvaraju preduvjete za kvalitetnije obrazovanje, no brine ga da će zbog ukidanja zaključivanja ocjena na polugodištu učenici do kraja godine popustiti i bilježiti lošije rezultate. Smatra da bi trebalo povećati plaće nastavnicima.

– Nastavnik će biti dobar prema učenicima ako je dobro plaćen – vjeruje Salapić. HNS-ova Nada Turina Đurić smatra da je ovo ispravan način poboljšanja jer su revolucionarne reforme upropastile cijele generacije mladih ljudi.

Komentara 70

VA
Valerija007
13:33 12.07.2012.

Predlažem, kad ih već nemremo baš ukinuti, opisne ocjene do kraja fakulteta.

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
11:46 12.07.2012.

Dajte sirotim učiteljima još regresa i božoćnica da se jadni umire, nitko drugi naime nema stresa na poslu. Ako još ima posao, što je u ovom svinjcu od države veoma upitno izvan nakota u javnom sektoru.

OB
-obrisani-
15:18 12.07.2012.

tableteeeeeeee

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije