Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jovanović: "Progonite samo politički mrtve hadezeovce"

Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan odbacio je optužbe da USKOK-u i DORH-u politika diktira koga će procesuirati, a koga ne.
17. veljače 2010. u 16:25 45 komentara 6 prikaza
jovanović
Foto: Arhiva VL

Što je sa slučajevima Hypo banke, dokle se došlo u razotkrivanju uloge bivšeg premijera Sanadera u tom slučaju te zašto se još uvijek tolerira ravnatelja carinske uprave Mladena Barišića - zanimalo je članove Vijeća za borbu protiv korupcije. Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan ustvrdio je da o konkretnim predmetima ne može govoriti, no zato je dodao da je jedan od ciljeva borbe protiv korupcije da nitko ne može zadržati korist stečenu kaznenim djelom.

Cvitan: Politika ne diktira koga procesuiramo

Izvijestio je da je 2007. zamrznuto čak 15 milijuna eura vrijednosti tako stečene imovine, što će u slučaju osuđujućih presuda pripasti državi. Prošle je godine zbog korupcije i organiziranog kriminala osuđeno 138 posto više osoba nego godinu ranije, rekao je Cvitan odbacivši optužbe da USKOK-u i DORH-u politika diktira koga će procesuirati, a koga ne. Lani je zbog korupcije presuđeno 192 osobama, naveo je pohvalivši se vrlo visokim postotkom osuđujućih presuda, čak više od 90 posto.
Tako su, uz presude u prvom stupnju u aferi Maestro, Dijagnoza 2 te Indeks i Dubai, u tijeku suđenja za korupciju u aferama Pet zvjezdica, Gruntovec, Ipsilon, Kamioni, a pokrenute su i nove istrage vezane za Podravku, Poštansku banku i Hrvatske željeznice.

- Ovdje  se nije riječ o procesuiranju korupcije na nižim i srednjim razinama nego korupcije na visokim razinama - ustvrdio je Cvitan.

Kaznene prijave podnosi policija

No predsjednik Nacionalnog vijeća Željko Jovanović (SDP) ustvrdio je da se, tek kad se netko proglasi politički mrtvim u HDZ-u, šalje na istragu DORH-u. Dodao je da se u cilju ravnoteže pokušava proizvoditi afere tamo gdje ih nema, a Jovanovićevi primjeri za to su slučaj koprivničkog gradonačelnika Zvonimira Mršića, ali i slučaj Tržnice Rijeka. Cvitan je to odlučno odbacio navodeći da DORH i USKOK ne podnose kaznene prijave nego da to radi policija. Ana Lovrin (HDZ) spočitnula je Jovanoviću da vijeće koristi za zaštitu interesa članova SDP-a, unaprijed govoreći da su oni koji pripadaju drugoj opciji odgovorni za korupciju dok pripadnici njegove stranke nisu.

Tatjana Jurić
skrenula pozornost
Tatjana Jurić progovorila o teškoj bolesti: 'Ponekad se čini da nikada neće proći i da si prepušten sam sebi'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
 • Avatar mlijeko
  mlijeko:

  Zdravko Ronko je oštetio Grad Požegu za 22 milijuna kuna. O svemu tome je uz državno odvjetništvo obavješten i gosp. Jovanović koji nije imao vremena da primi materijale koji pokazuju kako to radi njegov stranački kolega iz ruku podnositelja kaznene ... prikaži još! prijave. Čovjek nikada kada je u Zagrebu nema 1 ( jedan ) sat vremena da primi materijale i sasluša .I on moralizira.

 • -obrisani-:

  Jovanović: \"Progonite samo politički mrtve hadezeovce--onda neka poćnu progonit politićki žive SDP u vlasti a najviše na lokalnoj razini!

 • webber17:

  Afera Liburnija - Linić nije izvršio sudsku odluku(dug se morao vratiti a Linić to nije poštivao i napravio dug još veći) a time oštetio fondove u kojima su dionice imali stradalnici rata.. stravaaaa...