Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prepucavanja u antikorupcijskom vijeću

Jovanović: "Progonite samo politički mrtve hadezeovce"

jovanović
Arhiva VL
17.02.2010.
u 16:25

Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan odbacio je optužbe da USKOK-u i DORH-u politika diktira koga će procesuirati, a koga ne.

Što je sa slučajevima Hypo banke, dokle se došlo u razotkrivanju uloge bivšeg premijera Sanadera u tom slučaju te zašto se još uvijek tolerira ravnatelja carinske uprave Mladena Barišića - zanimalo je članove Vijeća za borbu protiv korupcije. Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan ustvrdio je da o konkretnim predmetima ne može govoriti, no zato je dodao da je jedan od ciljeva borbe protiv korupcije da nitko ne može zadržati korist stečenu kaznenim djelom.

Cvitan: Politika ne diktira koga procesuiramo

Izvijestio je da je 2007. zamrznuto čak 15 milijuna eura vrijednosti tako stečene imovine, što će u slučaju osuđujućih presuda pripasti državi. Prošle je godine zbog korupcije i organiziranog kriminala osuđeno 138 posto više osoba nego godinu ranije, rekao je Cvitan odbacivši optužbe da USKOK-u i DORH-u politika diktira koga će procesuirati, a koga ne. Lani je zbog korupcije presuđeno 192 osobama, naveo je pohvalivši se vrlo visokim postotkom osuđujućih presuda, čak više od 90 posto.
Tako su, uz presude u prvom stupnju u aferi Maestro, Dijagnoza 2 te Indeks i Dubai, u tijeku suđenja za korupciju u aferama Pet zvjezdica, Gruntovec, Ipsilon, Kamioni, a pokrenute su i nove istrage vezane za Podravku, Poštansku banku i Hrvatske željeznice.

- Ovdje  se nije riječ o procesuiranju korupcije na nižim i srednjim razinama nego korupcije na visokim razinama - ustvrdio je Cvitan.

Kaznene prijave podnosi policija

No predsjednik Nacionalnog vijeća Željko Jovanović (SDP) ustvrdio je da se, tek kad se netko proglasi politički mrtvim u HDZ-u, šalje na istragu DORH-u. Dodao je da se u cilju ravnoteže pokušava proizvoditi afere tamo gdje ih nema, a Jovanovićevi primjeri za to su slučaj koprivničkog gradonačelnika Zvonimira Mršića, ali i slučaj Tržnice Rijeka. Cvitan je to odlučno odbacio navodeći da DORH i USKOK ne podnose kaznene prijave nego da to radi policija. Ana Lovrin (HDZ) spočitnula je Jovanoviću da vijeće koristi za zaštitu interesa članova SDP-a, unaprijed govoreći da su oni koji pripadaju drugoj opciji odgovorni za korupciju dok pripadnici njegove stranke nisu.

Komentara 45

Avatar mlijeko
mlijeko
17:32 17.02.2010.

Zdravko Ronko je oštetio Grad Požegu za 22 milijuna kuna. O svemu tome je uz državno odvjetništvo obavješten i gosp. Jovanović koji nije imao vremena da primi materijale koji pokazuju kako to radi njegov stranački kolega iz ruku podnositelja kaznene prijave. Čovjek nikada kada je u Zagrebu nema 1 ( jedan ) sat vremena da primi materijale i sasluša .I on moralizira.

OB
-obrisani-
19:07 17.02.2010.

Jovanović: \"Progonite samo politički mrtve hadezeovce--onda neka poćnu progonit politićki žive SDP u vlasti a najviše na lokalnoj razini!

WE
webber17
17:25 17.02.2010.

Afera Liburnija - Linić nije izvršio sudsku odluku(dug se morao vratiti a Linić to nije poštivao i napravio dug još veći) a time oštetio fondove u kojima su dionice imali stradalnici rata.. stravaaaa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije