Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jovanović: Nešto nije u redu ili u testu ili u nastavnicima

Sindikat nastavnika: Jovanović se ponio kao na Divljem zapadu te je čak osnovao porotu da potvrdi njegovu presudu
30. svibnja 2012. u 11:34 208 komentara 7 prikaza
željko jovanović (1)
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Ministar obrazovanja Željko Jovanović ustraje na stavu da je matura iz hrvatskog jezika imala pogreške i da je nužno promijeniti koncepciju testa. Predložio je da se nađu stručnjaci ministarstva i Nacionalnog centra za vrednovanje visokog obrazovanja te da nađu najbolje rješenje.

– Nešto nije u redu ili u testu, ili načinu provođenja programa, ili nastavnicima, te je zato potrebna analiza ispita – kazao je Jovanović na današnjem predstavljanju izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju o osnovnoj i srednjoj školi.

Prema tim izmjenama ukinut će se ocjenjivanje na polugodištu, dat će se šansa učenicima trogodišnjih škola da nastave obrazovanje u četverogodišnjim školama te će se zabraniti stalno zapošljavanje nastavnika koji nemaju odgovarajuću vrstu i razinu obrazovanja. Predloženim izmjenama ograničit će se i seljenje iz jedne škole u drugu na 31. ožujka te će škole financijske obveze nastale pravomoćnim presudama morati plaćati sa svog računa. Uvest će se i Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje, a status učenika produljit će se godinu dana nakon završetka zadnjeg razreda kako bi se mladima dala šansa da razmisle hoće li nastaviti obrazovanje.

>> Sporna pitanja iz hrvatskog jezika većina učenika riješila točno!

>> Jovanović: Netko će snositi odgovornost za 12 dvojbenih pitanja

>> Riješite test hrvatskog jezika koji je maturante digao na noge

>> Sirovatka: Ne mislim da bih trebao dati ostavku zbog državne mature

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama danas je prozvao ministra obrazovanja Željka Jovanovića da je zbog državne mature digao puno buke nizašto te izvrijeđao nastavnike i struku ne birajući riječi. Kako je kazao predsjednik sindikata Branimir Mihalinec, umjesto da pozove svoje stručnjake i ravnatelja Nacionalnog centra za vrednovanje visokog obrazovanja Gorana Sirovatku da rasprave o problemu, ministar se ponio kao na Divljem zapadu te je čak osnovao porotu da potvrdi njegovu presudu.

– Sve je bilo nizašto. Kao što su pokazali rezultati testa, učenici su se zaštitili svojim znanjem. Nitko ne može štititi neznanje i nadam se da ministar nije ozbiljno mislio kada je postavio cenzus od 90 posto točnih odgovora. Ako je tako, mogu se samo diplome dijeliti – kazao je Mihalinec. Upozorava da je ministar, ne bi li se svidio javnosti, najavio strukovnu maturu.

– Uvrijedio je učenike i nastavnike strukovnih škola, no oni nisu prvi koje je uvrijedio. Ministar ovakve stvari može najaviti jer se ne razumije u sustav. Ako bi se krenulo u strukovnu maturu, onda bi se trebalo napraviti stotine njih jer toliko ima programa i strukovnih škola. Strukovne škole ne trebaju svoje mature – kazao je Mihalinec, napominjući da se na državnu maturu prijavljuje 90 posto učenika strukovnih škola, a 60 posto njih uspije upisati fakultet. Naglašava da je time dana jednaka šansa svima, i onome iz najbolje zagrebačke gimnazije i nekome iz strukovne škole u Zagori i da je time matura dobila smisao. Također je upozorio da ministar očito želi ukinuti državnu maturu jer je tako najavljeno i u Planu 21.

Sindikat trenutačno analizira ispite probne mature čiji je autor Marko Alerić, voditelj stručne skupine koju je Jovanović oformio.

– Voditelj ministrove porote voditelj je grupe koja je radila ispite za probnu maturu i sad analiziramo njegove genijalne ispite da vidimo koliko su drukčiji od ovih zločinačkih – kazao je Mihalinec. Sindikat se složio da je ministrovo miješanje štetno i politički loše te da se on nije državnički ponio.

Arena Centar
LJETO ZA DJECU U ARENA CENTRU
Idealno rješenje za zagrebačke vrućine

A1 izdvaja za Vas