Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
državna matura

Sporna pitanja iz hrvatskog jezika većina učenika riješila točno!

\'24.05.2012. Zagreb - Ministar Zeljko Jovanovic i Drazen Sirovatka su odrzali press konferenciju u zgradi ministarstva znanosti i obrazovanja povodom brojnih prituzbi na testove drzavne mature. Photo
Goran Jakuš/Pixsell
30.05.2012.
u 07:30

Sirovatka: Još se ne zna hoće li se uvažiti ministrov prijedlog da se ponište sporna pitanja i da se učenicima koji točne odgovore nisu upisali u ispitnu knjižicu ipak prizna matura. O tome će odlučiti stručna skupina.

Samo je deset posto maturanata točno odgovorilo na pitanje koja je vrsta pjesme poticala borbeno raspoloženje u doba narodnog preporoda (davorije), pokazali su rezultati ispita iz hrvatskog jezika na državnoj maturi, koji su digli buru u javnosti i naveli resornog ministra Željka Jovanovića na intervenciju.

Samo jedan pravopis

No to nije bilo jedno od spornih pitanja koja su prepoznali članovi Jovanovićeve ekspertne skupine, a koji su prozvali kolege autore pitanja da su stavili previše dvosmislenih pitanja. Najlošiji je to rezultat u testu. Istodobno, na sporna pitanja "kakav je odnos Gregora Samse prema poslu" i "koju Kristovu osobinu S. S. Kranjčević ističe" bilo je 91, odnosno 86 posto točnih odgovora. Rezultati ispita pokazuju da je bilo niz pitanja na koja je bilo manje točnih odgovora nego na sporna pitanja. Samo je 15 posto učenika prepoznalo palatalizaciju u 54. pitanju više razine, a 18 posto ih je znalo pravilno napisati fotoklub. Samo 13 posto učenika znalo je odrediti složenu rečenicu u 69. pitanju osnovne razine, a 23 posto je znalo kakva je Cesarićeva poetika. No na sporno pitanje "zašto se Werther povlači u sebe" bilo je 80 posto točnih odgovora. Jovanovićevi profesori zamjerili su kolegama što su uopće među pitanja uvrstili "Patnje mladog Werthera" jer je riječ o "teškom i neprimjerenom tekstu iznimne filozofske složenosti". Šef radne skupine Davor Tanocki i dalje stoji iza svojih pitanja te poručuje kolegama da ono što se njima čini složenim, djeci očito nije.

– Kad smo kod zamjerki Wertheru, neka eksperti predlože promjenu programa i to ću pozdraviti. A što se tiče primjedbe da smo Ujevićevom pjesmom "Oproštaj" preplašili djecu, to oslikava našu stručnu javnost koja se odriče čakavštine. Hrvatska je bila dio svjetske javnosti baš u vrijeme kad su pisali naši veliki renesansni pisci, a na čakavici su utemeljena prva dva razreda srednje škole – kaže Tanocki koji nije proučio sve primjedbe ekspertne skupine jer nije stigao.

Osvrnuo se na teška dvosmislena pitanja koja su prepoznali njegovi kolege u Jovanovićevu timu.

– Moraju postojati pitanja koja će imati zavodljivost i biti netočna. Ta pitanja moraju omesti, a cilj je da djeca prepoznaju nijansu. Riječ je o selekcijskim pitanjima, jer tko će upisati fakultet ako svi imaju riješenost od 90 posto – kaže Tanocki. Upozorava kolege da pitanje "koji je genitiv imena i prezimena Harry Potter" nema dva nego  jedan odgovor.

>>Znanje ne boli, i zato ne lajkam moralnu paniku koju diže politika (Sandra Veljković)

– Postoje dva pravopisa, no za školstvo postoji samo jedan pravopis koji je propisalo ministarstvo. Svaki prosvjetar zna da se radi po Hrvatskom pravopisu Babića, Finke i Moguša iz 1996. To se vidi i po rezultatima, 45 posto ih je točno odgovorilo i riječ je mahom o djeci koja su cijeli test dobro riješila – podučio je kolege Tanocki. Ne vjeruje da su on i kolege ispali čudaci jer drže potrebnim da djeca imaju vještinu čitanja i razumijevanja, umjesto suhog bubanja činjenica.

>>Bez obzira na rezultate, đaci su, pobunivši se, ispit već položili (Silvana Perica)

Nije pošteno

Goran Sirovatka, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, kazao je da još ne zna hoće li uvažiti ministrov zahtjev da ponište sporna pitanja i da se učenicima koji nisu stigli upisati točne odgovore u ispitnu knjižicu ipak prizna matura.

– O tome će raspravljati stručna skupina, trenutno imamo puno posla i nemamo vremena za razgovore. Ovo drugo nije pošteno, jer dok su neki prepisivali i izgubili 10 minuta, drugi su u to vrijeme još rješavali – kazao je Sirovatka.

>>Pogledajte sami rezultate više i osnovne razine ispita iz hrvatskog na državnoj maturi (desnim klikom preuzmite datoteke)

Riješite test hrvatskog jezika koji je maturante digao na noge
>>Riješite test hrvatskog jezika koji je maturante digao na noge

Komentara 151

DU
Deleted user
07:41 30.05.2012.

Treba jedna superstručna komisija koja bi ispitala što je radila tobože stručna komisija.

TO
točkica1
07:41 30.05.2012.

No, i ve cela ta frka zbog par tatinih sineki koji su mislili da bude im Jovanović sedel polek njih na maturi jer su oni \"zlatna mladež\"(makar ne znam koliko bi to pomoglo jer je trebalo čitati i razmeti, to je bila cela mudrost).

SI
signum88
08:22 30.05.2012.

Svaki dvor ima svoju dvorsku ludu...ovaj jovek se poprilično učvrstio u toj svojoj ulozi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije