Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Jovanka Broz: Tito je volio žene više nego Sulejman Veličanstveni

Nakon mnogo vremena Jovanka Broz progovorila je o prošlosti. Prisjetila se kako je kao mlada partizanka upoznala Tita i ubrzo postala drugarica Broz
20. prosinca 2012. u 17:16 219 komentara 777 prikaza
tito
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

– Do većeg približavanja među nama došlo je u vrijeme prve operacije kojoj je Tito, zbog bruha, bio podvrgnut 1947. na Brdu kod Kranja. Ta operacija nije prošla lako i jednostavno; u jednom trenutku došlo je i do ozbiljnih komplikacija. Ja sam tih dana bila stalno uz njega. Kad je počeo oporavljati se, da bih mu vrijeme skratila, čitala sam mu naše najljepše epske pjesme. Dosta sam ih i napamet znala. A onda sam mu recitirala stihove Alekse Šantića, Branka Radičevića... Njemu je to bilo nepoznato. Ponikao je i rastao u drugoj sredini. To naše nasljeđe mnogo mu se svidjelo. Imala sam dojam da me sluša s uživanjem – dio je ispovijesti Jovanke Broz koju je u četvrtak objavio portal Slobodna Bosna.

Nekadašnja prva dama bivše države sa sjetom se prisjetila mnogih trenutaka provedenih sa 32 godine starijim suprugom Josipom Brozom Titom koji je, priznaje, bio slab na pripadnice ljepšeg spola. I to više nego Sulejman Veličanstveni, uspoređuje Jovanka.

– Razlika od 32 godine nije predstavljala nikakvu smetnju među nama. Naprotiv! Na dobar način mi smo se pratili, posebno kad je riječ o slobodnom vremenu: Tito igra bilijar; naučim to i ja uz njega. On ide u lov, odličan je strijelac, ali i ja sam u ratu naučila pucati. Odlazimo u ribolov; mene odlikuje veće strpljenje. Plivamo zajedno; ja bolje od njega. On s vrlo razvijenim osjećajem za muziku; ja bez sluha. O politici da se i ne govori: on tako nadmoćan, ali ni ja nisam bila apolitična – prepričala je bivša partizanka kojoj je na početku veze Tito rekao kako osjeća da bi uz nju ''osigurao spokojstvo i sreću''.

>>Srbija Brozovima ne želi dati ništa od bogatog Titova nasljedstva

Zvonimir Despot
Što se to dogodilo s Milanovićem? Ovo se ne bi usudio kazati ni Tuđman
Umjetnost kao terapija
Umjetnost kao terapija
Doživite kulturu u metropoli – ovo ne biste smjeli propustiti
  • bstrabi2:

    Kako to da je Matić zaboravio.Na partizane.Jer sad ima više nji nego branitelja.I Tita je trebao uvest...

  • -obrisani-:

    Naš tovariš stari je bil frajer in pol

  • drugPlenky:

    Gadljivo, ispovijest udove masovnog ubojice. Zbog toga sam prestao čitati Jutarnji. Znači moj omiljeni list se pridružuje štovateljima lika i dijela masovnog ubojica. Pa dobro mogu i Vas prestati kupovati. I to je to