Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Medulin

Josipović: Suradnja sa zemljama u regiji dio je našeg puta u Europu

Josipović
Duško Marušić/PIXSELL
13.09.2010.
u 11:45

Suradnja zagrebačkog i sarajevskog sveučilišta te fakulteta u Podgorici iznimno je dragocjena, kao i suradnja s ljubljanskim sveučilištem.

Predsjednik Ivo Josipović danas je u medulinskom hotelu Belvedere otvorio Politološku ljetnu školu Fakulteta političkih znanosti sveučilišta u Zagrebu i Centra za međunarodne i sigurnosne studije. Škola je okupila 30-ak sudionika iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske . Oni će do petka obrađivati temu "Političke i sigurnosne pojave i procesi u jugoistočnoj Europi “.

- Suradnja zagrebačkog i sarajevskog sveučilišta te fakulteta u Podgorici iznimno je dragocjena, kao i suradnja s ljubljanskim sveučilištem. To je jedan od oslonaca regionalne znanstvene suradnje. Sve zemlje u regiji, ne samo one iz bivše Jugoslavije nego i šire, mogu i moraju surađivati, jer oni koji ne surađuju nužno zaostaju - kazao je predsjednik Josipović .

- Došlo je vrijeme kada je svima u regiji interes da surađuju. Tri važne karakteristike trebaju obilježavati ono što zovete proces. Prvo je sigurnost, dobra suradnja, a buduće zajedničko članstvo u EU doprinosi sigurnosti. Drugo je partnerstvo. Partnerstvo koje suprotstavljam liderstvu. Ključ je razumijevanje tuđih interesa i zajednički rad. To najbolje pokazuju partnerski odnosi Hrvatske i Slovenije te Hrvatske i Srbije - rekao je predsjednik Josipović u Medulinu.

U vezi s procesima u jugoistočnoj Europi iznio je dojam da su ti procesi bili djelom stihijski. Došlo je vrijeme se procesi kontroliraju, najavio je Josipović i kazao kako zbog Domovinskog rata postoji strah od suradnje. Njegova je ocjena da je taj strah svima štetio. Predsjednik je kazao da je suradnja sa zemljama u regiji dio našeg puta prema Europi. 

- Kada Hrvatska bude, a to će biti uskoro, članica Europske unije imat će priliku utjecati na procese u Europi. Utjecat će i na to da naše susjedne zemlje postanu članice EU, kada budu ostvarile one uvjete koje smo i mi morali ispuniti - kazao je predsjednik Josipović koji je temu ovogodišnje ljetne politološke škole u Medulinu opisao i kao borbu za načela suradnje, pomirbe i zajedničke europske budućnosti.

Komentara 11

ML
mladazemlja
12:25 13.09.2010.

Što to znači,pretakanja iz šupljeg u prazno bez konkretnih poteza,koliko nas košta ta ljetna škola koja se btw održava u jesen kada znamo da su Tatalović,Grubiša i ini profesori sa FPZG Josipovićevi savjetnici.

KA
kajinx
13:11 13.09.2010.

...\"opisao i kao borbu za načela suradnje, pomirbe\"... Tko se treba pomiriti? Razrušili su nam privredu, porušili crkve, pobili nedužni narod, odveli u logore nebrojeni broj ljudi žena i djece, pobili ranjenike, okupirali dio našeg teritorija, itd. itd. Trebaju nam platiti ratnu odštetu, vratiti oteto i priznati krivicu, pa tek onda možemo pomisliti da pričamo o pomirbi.

OB
-obrisani-
16:48 14.09.2010.

Suradnja i pomirba samo nakon sto Srbija plati ratnu odstetu Hrvatskoj! Josipovicu, cije ti interese stitis? Ciji si ti Predsjednik? Hrvatske nacionalne interese sigurno ne stitis!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije