Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VARAŽDIN

Josipović: Studirat ćete na novom sveučilištu Sjever!

Lepoglava Josipović (1)
Foto: Marko Jurinec/Pixsell
1/3
10.11.2011.
u 16:32

Župan P. Štromar: Smatramo da su četiri sjeverne hrvatske županije, na čelu s Varaždinskom, zaslužile vlastito sveučilište jer ono bi nam dalo nov vjetar u leđa

- Nemojte u životu željeti malo! Želite puno, težite biti prvi i u svemu naj-naj! Uopće ne sumnjam u to da će mnogi među vama studirati na budućem novom Sveučilištu „Sjever“, čije otvaranje ovisi prvenstveno o Varaždinskoj županiji i o tome koliko će se brzo moći ostvariti preduvjeti njegova formalnog osnivanja i otvaranja!

Te riječi, kojima je predsjednik Republike dr. Ivo Josipović za jučerašnjeg posjeta Lepoglavi dao punu i nedvosmislenu podršku ideji otvaranja novog hrvatskog sveučilišta i prerastanju Varaždina u sveučilišni centar, veliko mnoštvo okupljenih učenika, roditelja i građana popratilo je burnim pljeskom i odobravanjem. Tako je svečanost otvaranja obnovljene Osnovne škole Ante Starčevića, u čiju je rekonstrukciju i adaptaciju uloženo 1,3 milijuna kuna, prerasla u društveni događaj na kojemu je prvi put javno inaugurirana ideja o osnivanju Sveučilišta Sjever.

– Grad Lepoglava prvi je u Hrvatskoj u čijim se svim školama nastava odvija u jednoj smjeni, a uređene su i sve školske sportske dvorane osim one u Kamenici, no ona će uskoro biti riješena. Usto, Lepoglava ima i dugu i uglednu pavlinsku obrazovnu tradiciju (gimnazija, prvo sveučilište). Ovo je pravo mjesto s kojeg želimo poručiti da je, s obzirom na sve što je Varaždinska županija dosad učinila u razvitku školstva, s četiri susjedne županije zaslužila vlastito sveučilište Sjever. Naša je županija  najkonkurentnija u Hrvatskoj, taj primat ne želimo izgubiti i smatramo da bi nam ono omogućilo još brži razvoj i dalo vjetar u leđa – istaknuo je župan Predrag Štromar, a buran pljesak posvjedočio je da su građani njegovu ideju dočekali s odobravanjem.

– Zahvaljujem ministarstvima znanosti i regionalnog razvoja te Varaždinskoj županiji, koji su novčano pomogli da se 43 godine stara školska zgrada primjereno uredi. S novim krovom, fasadom i stolarijom, osnovna škola naša je "ljepotica“ – ponosno je istaknuo gradonačelnik Marijan Škvarić. Državni tajnik Želimir Janjić naglasio je da su u lepoglavskoj školi i razredna i predmetna nastava stručno zastupljene te time stvoreni visoki pedagoški standardi za stručan rad s djecom. Obnovljenu školu posvetio je vlč. Andrija Kišiček.

Za boravka u Lepoglavi Josipović je održao i sastanak iza zatvorenih vrata s domaćinima u Turističko-kulturnom i informativnom centru, nazočio je i otvaranju Centra za mlade, a s interesom je razgledao i crkvu sv. Marije, sa sačuvanim freskoslikarijama najpoznatijeg baroknog iluzionista Ivana Rangera. Predsjednika-glazbenika naročito su zainteresirale čuvene pavlinske orgulje iz 1649. godine.

Josipović je prethodno o problemima u hrvatskom zatvorskom sustavu i Kaznionici u Lepoglavi na sastanku iza zatvorenih vrata razgovarao s ministrom Draženom Bošnjakovićem i suradnicima, s kojima je potom i obišao zatvor i razgovarao s osuđenicima.

 

Komentara 3

VE
velikazmija
22:45 11.11.2011.

što je ovo kopiranje protiv kojeg su bili - i od kud presjedniku novac nisam vidio lopatu ni kamen --

ST
standup
23:34 10.11.2011.

..da nije to \"Sveucíliste-Sjever\" negdi tamo u Sibiru -(po bractvu-jedinctvu)??

OB
-obrisani-
23:39 12.11.2011.

ima iskustva josipovic sa zatvorima gdje je njegov otac ante bio glavni upravitelj golog otoka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije