Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Josipović s vrhunskim znanstvenicima u Sinju promovira važnost znanosti

Hrvatski predsjednik ove je godine pokrovitelj Festivala znanosti
13. rujna 2014. u 14:53 11 komentara 716 prikaza
Ivo Josipović
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Grad Sinj, koji obrazovanje njeguje od davnina i u kojem je osnovana prva gimnazija na hrvatskom jeziku u Dalmaciji, od nedjelje na nekoliko dana postaje hrvatsko središte znanosti. Predsjednik RH dr. sc. Ivo Josipović, inače višegodišnji pokrovitelj Sinjske Alke, ove godine pokrovitelj je i Festivala znanosti, petog po redu, na kojem će, kao prvi predavač,u nedjelju, 14.rujna 2014. u 17,30 sati u kino dvorani građanima govoriti o važnosti znanosti i obrazovanja za razvoj Hrvatske.

Tom prigodom, predsjednik Josipović, u društvu gradonačelnika Sinja Ivice Glavana i predsjednice Organizacijskog odbora Festivala znanosti dr. sc. Danice Ramljak, učenicima sinjskih osnovnih i srednjih skola, osvajačima zapaženih visokih mjesta na ovogodišnjim državnim i županijskim natjecanjima, uručit će prigodne darove a zatim, kao pokrovitelj, i svečano otvoriti Festival znanosti u Alkarskim dvorima u 19,00 sati.

Na otvorenju Festivala bit će i vrhunski hrvatski znanstvenici od Miroslava Radmana, Igora Štagljara, Vlaste Koutecky Bonačić i Tomislava Dokmazeta Loše do Bojana Jerbića i drugih te brojni ugledni gosti među kojima i rektor splitskog Sveučilišta prof. dr. sc. Ivan Pavić, zamjenik ministra znanosti,obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Roko Andričević, više saborskih zastupnika, zamjenik splitsko - dalmatinskog župana Luka Brčić, gradonačelnik Splita Ivo Baldasar kao i gradonačelnici te načelnici gradova i općina Cetinske krajine.

Otkriveni pratumori Veliko otkriće Tim predvođen hrvatskim znanstvenikom otkrio pratumore! '22.04.2013., Krapina - Povodom Festivala znanosti koji se odrzava ovaj tjedan u Muzeju Krapinskih neandertalaca, odrzana je paleontoloska radionica za ucenike osnovnih skola pod strucnim vodstvom zap Krapina 'Budućnost' je stigla u grad u kojem je i započela evolucija

U sklopu svečanoga otvorenja festivala, Tomislavu Domazetu Loši, poznatom i priznatom hrvatskom znanstveniku sinjskih korijena,za osobit doprinos u znanosti, gradonačelnik Sinja Ivica Glavan uručit će osobnu godišnju nagradu Grada Sinja dok će večer svečanoga otvorenja posebno obilježiti i predavanje dr. sc. Igora Štagljara, redovitoga profesora na Sveučilištu u Torontu. Dr. Štagljar, 2012. proglašen najboljim znanstvenikom imigrantom u Kanadi, u svijetu prepoznat po svom doprinosu u razumijevanju nastanka i liječenja tumora, u Sinju će održati predavanje pod nazivom "Geni, tumori i novi lijekovi - pogled iz Kanade".

Večer svečanoga otvorenja Festivala znanosti u Sinju uveličat će Klapa Sinj i talentirani mladi gitarist iz Sinja Natan Zlodre.

Tarik Filipović
SPORNA IZJAVA
Tarik Filipović: Prekinuo sam snimanje 'Generala' radi rečenice zbog koje bi me bilo sram u kinu
Dacia Sandero Stepway
ROBUSTAN I SVESTRAN
Avanturistički duh plus dobar roštilj jednako dan za pamćenje
  • Alkana:

    Promovira on samog sebe!

  • HRVATSKA89:

    kako je dosao tako bude i otisao sa svojim umjetnicima kulturolozima di je on sada nasao znanstvenike kada su ti isti ljudi upozoravali na stanje u HR gospon je skladal note za klavirom i glumatao nekog pjesnika sa stim pederkastim ... prikaži još!tim mlitavim presetavanjem

  • matejkr:

    Prozirno.