Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INAUGURACIJA

Josipović prisegu čekao u stožeru na Iblerovu trgu, Mesić u svom stanu

Vila Weiss
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
10.02.2015.
u 12:46

Predsjednica radi na svom inauguracijskom govoru koji će trajati od petnaest do dvadeset minuta

Izabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jučer je provela prvi dan u svojem privremenom uredu u zagrebačkoj Vili Weiss sa svojim suradnicima, voditeljicom tranzitnog tima izabrane predsjednice Jadrankom Jureško-Kero i glasnogovornikom Mladenom Pavićem.

Prema dogovoru s predsjednikom u odlasku Ivom Josipovićem, jučer se privremeno uselila u državni rezidencijalni objekt sjeverno od Ureda predsjednika, znamenite Vile Zagorje na Pantovčaku u koju će se, nakon 19. veljače, useliti izabrana predsjednica. Nova predsjednica i njezin tim sada su najviše usredotočeni na pripremu protokola i svečanosti inauguracije. Kolinda Grabar-Kitarović pak radi na svom inauguracijskom govoru, koji će biti središnji dio jednosatne svečanosti 15. veljače na Trgu svetog Marka. Njezin bi govor trebao potrajati petnaest, najviše dvadeset minuta.

Dogovor s Josipovićem

S predstavnicima izabrane predsjednice jučer se sastalo Državno izborno povjerenstvo te je odlučeno da će Kolindi Grabar-Kitarović odluka o izboru za predsjednicu RH biti predana danas u njezinu privremenom uredu u Vili Weiss. Državno izborno povjerenstvo jučer je donijelo odluku o potpunim i službenim rezultatima predsjedničkih izbora. DIP je zaprimio pet prigovora, ali svi su odbačeni kao nedopušteni. Ovom odlukom rezultati izbora za predsjednicu RH postali su konačni.

I dok Kolinda Grabar-Kitarović inauguraciju čeka u privremenom uredu u državnoj Vili Weiss, iz Ureda predsjednika Ive Josipovića doznajemo da je Josipović svoju inauguraciju čekao u svom izbornom stožeru na Iblerovu trgu u Zagrebu, u prostorijama pored središnjice SDP-a. Iz njegova ureda poručuju da Josipović u vremenu između pobjede na izborima i inauguracije nije imao prijelazni ured u nekoj od državnih rezidencija, a da je u to vrijeme nekoliko puta bio u Vili Weiss, jer mu je vila bila ustupljena za održavanje nekoliko sastanaka.

Vila je građena za sezonski boravak i uživanje u prirodi kada se iz grada i od velikih vrućina bježalo na brdo

Alan Braun, Arhitektonski fakultet

Drugi hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, nakon pobjede nad Draženom Budišom u drugom krugu predsjedničkih izbora (7. veljače 2000.), svečano je prisegao na Markovu trgu 18. veljače 2000. godine. Mesić kaže da je inauguraciju čekao u svojem stanu u Ilici.

– Nakon izborne pobjede moj izborni stožer i ja napustili smo prostorije Novinarskog doma koje smo koristili u kampanji. Inauguraciju i useljenje u Ured predsjednika RH na Pantovčaku čekao sam u svojem stanu. Ni moj izborni stožer nije koristio nikakve posebne prostore u vremenu od pobjede na izborima do inauguracije, svatko je otišao svojim putem, svojim kućama – rekao nam je bivši predsjednik Stjepan Mesić. Sjeća se da tada nije bilo nikakve medijske pompe oko njegova useljenja u Ured predsjednika.

– Poslije inauguracije došao sam u Ured predsjednika na Pantovčaku, gdje su me dočekali predstojnik Ureda, dotadašnji savjetnici predsjednika i njihovi zamjenici koji su svoje mandate stavili na raspolaganje. Savjetnici su uglavnom našli nova radna mjesta, a njihovi zamjenici ostali su raditi u Uredu predsjednika – kaže Mesić.

Romantična nota

Vila Weiss ili Vila Prekrižje nalazi se na Gornjem Prekrižju, sjeverno od Ureda predsjednika na Pantovčaku.

– Taj posjed na Prekrižju bogati trgovac Aleksandar Weiss kupio je 1889. od obitelji Kalabar, da bi godinu poslije tu bio izgrađen ljetnikovac, što je bila moda ondašnjeg vremena kada su se u blizini grada gradili ljetnikovci koji nisu smjeli imati gospodarsku funkciju. Taj je Weissov ljetnikovac najvjerojatnije projektirao arhitekt Hermann Bollé, a gradio ga je tada poznati graditelj Mijo Geher. Naime, Weiss je bio dovoljno bogat da angažira vrhunskog projektanta i arhitekta, a sam je projekt preambiciozan i prekvalitetan da bi bio autorstvo jednog graditelja pa se zaključuje da ga je projektirao Bollé. No, tijekom rata objekt je najvjerojatnije izgorio te je sadašnju Vilu Prekrižje projektirao arhitekt Ivan Zemljak – kazao nam je Alan Braun, predavač kolegija Zaštita i obnova graditeljskog naslijeđa na Arhitektonskom fakultetu. Dodao je kako Vila Weiss ima jednu romantičnu notu u izboru materijala (opeka, drvo, slama) jer se i gradila za sezonski boravak i uživanje u prirodi kada se iz grada i od velikih vrućina bježalo na brdo.

Komentara 67

Avatar mili99
mili99
12:55 10.02.2015.

Koga briga više za Josipovića i ovoga što je "slučajno" zagubio ček hrvatske emigracije i stavio ga u svoj džep. Sada imamo novu predsjednicu koju je izabrao hrvatski narod, a koja je zaista domoljubna i prava osoba za predsjednicu!

QQ
qqriqrac
12:56 10.02.2015.

Osvrt na ne tako davnu prošlost otkriva kako je i bivši predsjednik Stjepan Mesić svojedobno govorio: „Brijune i Pantovčak treba komercijalizirati, a predsjedniku je dovoljno nekoliko prostorija u Banskim dvorima. Kad postanem predsjednik, odreći ću se Pantovčaka, Brijuna, raspustiti savjetnikeike koji su dijelom kumovali pogrešnoj politici… S Pantovčaka ću otpustiti sve osim kuharice, koja će ubuduće kuhati kavu za sve koji na nju svrate k predsjedniku. Meni ne treba predsjednički avion koji ću, kao i ergelu automobila – prodati. Što se Pantovčaka tiče, ista je situacija – to je prevelik trošak i predstavlja paralelnu Vladu i Sabor, a to je sve nepotrebno. Predsjednik treba biti jezičac na vagi u kriznim situacijama i faktor ravnoteže u funkcioniranju hrvatskih državnih mehanizama. Za tu funkciju njemu ne trebaju stotine i stotine službenika, a ni tolika logistika. Njemu je dosta samo nekoliko savjetnika i ništa više. Tada ni Pantovčak kao lokacija nije potreban jer je to skupa i atraktivna lokacija koja se opet može koristiti za dobro svih građana Hrvatske. Predsjednik može imati svoje urede ili u Banskim dvorima ili u Visokoj ulici koja je u blizini.

Avatar mili99
mili99
13:01 10.02.2015.

Napokon dolazi prava hrvatska predsjednica, nakon 15 godina jada od Josipovića i Mesića, zvanog izgubljeni ček.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije