Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveća elektrana

Josipović: Ovakvi projekti spriječit će siromaštvo koje prijeti Hrvatskoj

sunčana elektrana
Foto: Tino Jurić/Pixsell
1/4
20.03.2014.
u 11:45

Na Kozjaku otvorena najveća Sunčana elektrana u zemlji. Izgradili su je Cemex i Fotonapon, vrijedi više od pet milijuna kuna

Sunčanu elektranu na Kozjaku, najveću u Hrvatskoj, koju su u Cemexovom bivšem rudniku Sveti Juraj izgradili Cemex i Fotonapon, pustio je u pogon predsjednik Ivo Josipović. Snaga Sunčane elektrane je 300 kW, proizvodit će 460 Mwh električne energije godišnje, a ukupna investicija za njezinu izgradnju iznosila je preko pet milijuna kuna.

- Nova solarna elektrana je vrlo važan događaj. Potiču se investicije i ulaganje u zeleno gospodarstvo i obnovljive izvore energije. Investitori su obavili vrlo dobar posao. Iako je procedura dobivanja dozvola jednostavnija nego što je bila, žalili su se na administrativne zapreke i procedure. Na tome još trebamo raditi. Ovakvi projekti u Hrvatskoj će dovesti i do otvaranja novih radnih mjesta i smanjenja siromaštva koje prijeti Hrvatsko – rekao je Josipović.

- Značajan broj sunčanih dana u Dalmaciji izvrstan su temelj za iskorištavanje energetskog potencijala sunca pa se nadam da će naš projekt biti poticaj ostalim tvrtkama, lokalnim vlastima i građanima da iskoriste priliku za proizvodnju vlastite energije. Volio bih reći da je u Hrvatskoj ulaganje u obnovljive izvore energije jednostavno, ali na žalost, moje iskustvo nije takvo – rekao je Tonči Božić, direktor Fotonapona, koji se požalio kako administracija ne stvara dobru ulagačku klimu.

Foto: Tino Jurić/Pixsell

Trpimir Renić, predsjednik Uprave Cemexa istaknuo je kako je tvrtka uložila 900 milijuna kuna u modernizaciju postrojenja i različite projekte osiguranja energetske učinkovitosti.

>>Na krovu Krklec metala proradila prva zagorska solarna elektrana

Komentara 8

DU
Deleted user
11:59 20.03.2014.

Kakav je tu utjecaj Josipovića osim kampanje za iduće predsjedničke izbore ? Nikako da se riješimo boljševičkih metoda !

Avatar tituš
tituš
12:19 20.03.2014.

Vlasti RH čine sve da ovakvih projekata bude manje i ne znam od kuda pravo ovome tamo se pojaviti ili ipak ima još uvlakača koji misle da će ovaj mandatariti i idućih 5 godina. Da je istina da vlasti u RH su protiv ulaganja dokaz je to što je dodijeljena kvota za ulaganje u 2014. godini za izgradnju manjih projekata i elektrana razgrabljena u prvih 13 minuta nove godine. Osamdeset puta je više zahtjeva od dopuštenih kvota i dok partizanska vlada ovdje ne će biti sreće!

HA
hajduk1966
12:20 20.03.2014.

Sto centrira sa siromastvom u Hrvatskoj,to ce donijeti tvrtki zaradu i (najvaznije)lovu iz fonda Eu a jako malo radnika treba jer vecinom kadar vec postoji unutar tvrtke,znaci za pozdraviti je svako ulaganje ali na nivou drzave je kap u moru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije