Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predsjednik

Josipović: Neće biti ustavne krize ni diskriminacije manjina

kosor, josipovic
Marko Prpić/Pixsell
29.07.2011.
u 18:31

Predsjednik Josipović dodao je da će se izbori održati po dosadašnjim izbornim pravilima koja su već izdržala demokratski test i koja pripadnicima manjina jamče mjesta u Saboru.

Sada kada je Ustavni sud donio odluku, mogu reći da mi je, kao pravniku, očekivana. Zaista, ukinute odredbe teško su se mogle interpretirati kao sukladne Ustavu. S druge strane, zagovornik sam dopunskog prava glasa za pripadnike nacionalnih manjina. Zato smatram da odluku Ustavnog suda valja pomno proučiti i vidjeti pod kojim je uvjetima moguće na ustavan način urediti pravo dopunskog glasa za pripadnike nacionalnih manjina. Inače ne mislim da će ovakvom odlukom nastupiti ikakva ustavna kriza, još manje diskriminacija nacionalnih manjina, izjavio je predsjednik Ivo Josipović za Večernji list komentirajući odluku Ustavnog suda koji je jednoglasno ukinuo odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koje su HDZ-ovu koalicijskom partneru SDSS-u jamčile najmanje tri saborska zastupnika, dok su sve druge nacionalne manjine, osim srpske, imale dvostruko pravo glasa.

>>J. Kosor i SDSS negodovali zbog odluke Ustavnog suda

Predsjednik Josipović dodao je kako će se izbori održati po dosadašnjim  izbornim pravilima koja su već izdržala demokratski test i koja pripadnicima manjina jamče mjesta u Saboru.

– Ta su pravila i sada jasna pozitivna diskirminacija manjina koja nadilazi uobičajne europske standarde. Smatram da trebamo učiniti i korak naprijed uvođenjem dopunskog prava glasa, ali na način koji je sukladan Ustavu. Mislim da je Ustavni sud donio prinicipijelnu odluku i da su neke od kritika koje mu se upućuju manje motivirane načelnim razlozima zaštite manjina, a više željom da se očuva novokreirani izborni sustav koji privilegira određen dio političke scene – zaključio je predsjednik Josipović.

 

Komentara 22

MA
maaraa
18:47 29.07.2011.

Hrvati u Hrvatskoj su diskriminirani

ST
stefj
18:57 29.07.2011.

Hm, pozitivna diskriminacija je politička glupost koja služi isključivo za dobijanje glasova. Svi bi trebali biti jednaki i imati jednaka prava, a ne sad isticati ovo i ono da bi dobili koje pravo više. Što je slijedeće, hočemo i transeksualcima dati dvostruko pravo glasa? Da jednom glasaju ko muško, a drugi put ko žensko? Na kraju će se to svesti na to da imamo jednake i jednakije od drugih. Zašto svi ne glasaju ko državljani Republike Hrvatske, a ne kao Srbin, Hrvat, branitelj, homoseksualac i sl...

OB
-obrisani-
21:52 29.07.2011.

Bravo Josipoviću ! pozvat ću te u službeni posjet !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije