Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Josipović kontra Pupovca: Vaša je politika etnobiznis

U vrijeme kada je njegova stranka i formalno bila u vladi, za Srbe je učinio vrlo malo, za sebe iznimno puno, zamjera predsjednik šefu Srpskog narodnog vijeća
16. kolovoza 2012. u 22:13 227 komentara 664 prikaza
ivo josipović (1)
Foto: Tomislav Krasnec/VLM

Predsjednik Ivo Josipović žestoko je napao Milorada Pupovca čije Srpsko narodno vijeće izdaje tjednik "Novosti", optuživši ga, među ostalim, da se njegova politika odavno pretvorila u etnobiznis, a ne kvalitetnu manjinsku politiku.

>> Pupovac odgovara Josipoviću: To nisu radili ni Mesić ni Tuđman

- U vrijeme kada je njegova stranka i formalno bila u vladi, za Srbe je učinio vrlo malo, za sebe iznimno puno. To mi se, kao građaninu i predsjedniku svih građana, ne sviđa - piše, između ostalog, u pismu koje je predsjednik Josipović uputio uredništvu tjednika "Novosti" i koje želi da se u cijelosti objavi u idućem broju. Josipović inzistira da njegovo pismo izađe pod naslovom "Maskenbal u režiji g. Milorada Pupovca".

Predsjednikovo je pismo reakcija na tekst tjednika Novosti u kojemu je detaljno opisana Josipovićeva uloga u bogaćenju njegova prijatelja Marka Vojkovića čija je tvrtka Emporion mimo ikakva natječaja dobila posao ubiranja naknade za muzička autorska prava, te na tvrdnje urednika Novosti Ivice Đikića da on zloupotrebljava funkciju predsjednika kako bi se Srpskom narodnom vijeću koje financira Novosti dokinule novčane dotacije iz državnog proračuna.

- Niste naveli ni jedan konkretan izvor ni podatak kojim bi potkrijepili svoju tvrdnju da ostvarujem bilo kakav pritisak na vašeg izdavača i vašu novinu. Priča o "osveti" je besmislena i služi za zamjenu teza sa ciljem da Milorad Pupovac koji polako gubi poziciju monopoliste na "srpstvo" u Hrvatskoj, pokuša lažnim optužbama promijeniti ono što neminovno dolazi: pluralizaciju manjinske političke scene - piše u Josipovićevom reagiranju.

Predsjednik Pupovca optužuje da zloupotrebljava novinu čiji je izdavač, ali i da je politički reketar.

- Pupovac mi je zamjerio moje negativno stajanovište o izbornom zakonodavstvu koje je izrazito preferiralo njega i njegovu stranku na parlamentarnim izborima. Srećom, Ustavni je sud ukinuo nakaradne odredbe kojima je nedostajala samo fotografija g. Pupovca kao izabranog kandidata. Ukinuo je odredbe koje su nastale "reketarenjem" tadašnjeg koalicijskog partnera čija je parlamentarna većina uvelike ovisila o g. Pupovcu - žestok je Josipović koji tvrdi da je Pupovac reketario sve dosadašnje vlade i ostvarivao velike financijske prihode iz proračuna. Josipović tvrdi da je dobio mnogo pritužbi u kojima mu se "Srbi i neke njihove organizacije" žale da Pupovac netransparentno troši novac namijenjen manjinama.

- Pupovac ni izbliza nije veliki zagovaratelj pomirbe Hrvata i Srba kako to nekada želi pokazati. U mnogim područjima Hrvatske vodi politiku nacionalnih sukoba niskog intenziteta. Tek toliko da Srbima pokaže da trebaju zaštitnika poput njega - piše u Josipovićevom reagiranju.

Predsjednik Ivo Josipović u pismu de facto tvrdi da je Milorad Pupovac kao političar potpuno nepotreban.

- Danas u Vladi, mimo SDSS-a, ima više Srba nego u svim mandatima u kojima je SDSS bio u vladajućoj koaliciji, čak i u vladi. To pokazuje da se zastupljenost Srba u Vladi, uz dobru nacionalnu politiku kakvu imaju stranke "Kukuriku" koalicije, ponajprije SDP, može ostvariti i bez g. Pupovca i njegovih - zaključuje Ivo Josipović.

POSVETILI MU EMOTIVNU OBJAVU
Zagrebački vatrogasci potreseni nakon smrti dječaka: 'Neke priče nemaju sretan kraj'
VELUX
Pametni dom današnjice
Osuđeni ste na zatvorene prostore? Donosimo načine kako ih učiniti ugodnijima i zdravljima
 • Avatar Topgen
  Topgen:

  Paradoksalno , najvise za Srbe u RH je ucinio ... HDZ. Ne iz neke ljubavi nego zato sto mu je srpsko pitanje bilo slaba tocka , posebno u pregovorima sa EU. Pupovac to jako dobro zna. Od SDP-a ce dobiti ... prikaži još! i dobija mnogo manje i zbog toga ih drzi , kako Srbi kazu, na tihoj vatri.

 • Avatar Nomad09
  Nomad09:

  Ovo je do sada najozbiljniji sukob na ljevici. I pazi zbog čega? Zbog para. Gdje je nestala ideologija? hahahaha..............

 • AAA-999:

  Da, druže precedniče. Danas u Vladi ima samo Srba i Jugoslavena. Nigdje jednoga Hrvata.