Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Croatia Summit

Josipović kasnio na Summit, Kosor srdačno dočekala Pahora

summit, kosor, pahor (1)
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/13
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
09.07.2010.
u 18:51

Avioni i državnici mogu kasniti, ali to ne smiju zemlje regije u integracijama i ulasku u EU, rekao je Josipović.

Za sve zemlje Jugoistočne Europe ima mjesta u Europskoj uniji, globalna ekonomska kriza i njezine posljedice moraju biti prilika za preispitivanje neučinkovitih ekonomskih praksi, a gradnja mostova i suradnja među zemljama regije nemaju alternative, poručili su na početku Croatia summita u Dubrovniku premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Ivo Josipović pozdravljajući desetke uglednih gostiju, među njima i šest premijera. Kosor je istaknula Program gospodarskog oporavka “koji su podržali domaći i inozemni stručnjaci, te međunarodne institucije”. Ipak, za puni uspjeh, kazala je, potrebna je odlučnost i vjerodostojnost.

Višak apartmana

Predsjednik Ivo Josipović, koji je na Summit zakasnio nekoliko minuta, istaknuo je kako avioni mogu kasniti, državnici mogu kasniti, ali kada je riječ o europskim integracijama, zemlje regije ne smiju kasniti. Ustvrdio je kako su stvorene pretpostavke za mir u ovom dijelu Europe, i da su sada na redu dugoročni ciljevi: sigurnost, ekonomski razvoj i jedinstvo. Peti Croatia summit trebao je okupiti europsku političku elitu, u toj mjeri da najluksuznijem hrvatskom ljetovalištu ponestane predsjedničkih apartmana.

Oduvijek pripadate Europi

Onda je splet okolnosti zacrtao nešto drugo. Vladimir Putin ispričao se obvezama, talijanski premijer Berlusconi, koji se toliko veselio šetnji Stradunom s premijerkom Kosor u posljednji je tren, zbog unutarnjopolitičke situacije otkazao dolazak, a posljednji je, samo nekoliko sati prije početka skupa, zbog obiteljske situacije, otkazao crnogorski premijer Milo Đukanović. Francuski premijer Francois Fillon bio je apsolutna zvijezda vikenda. S J. Kosor sastao se dvaput. Prije Summita u Dubrovniku, našli su se, u četiri oka, u Banskim dvorima kada je potpisan i sporazum o strateškoj suradnji, prvi koji je Francuska potpisala s nekom zemljom izvan EU. – Zahvalni smo Francuskoj na potpori koju pruža Hrvatskoj u približavanju EU. Zainteresirani smo i za francuska ulaganja – kazala je premijerka nakon sastanka u Zagrebu.

– Oduvijek podupiremo Hrvatsku koja pripada Europi i sudjelovala je u izgradnji europske civilizacije – kazao je premijer Fillon te zaključio da će ulazak Hrvatske u EU biti snažna poruka zemljama regije. Kosor je pozvao da najesen posjeti Francusku, a ona je uzvratila uputivši poziv francuskom premijeru da posjeti Zagreb ove ili iduće godine. U Dubrovnik su stigli i slovenski premijer Borut Pahor, šef poljske vlade Donald Tusk, bugarski Boyko Borisov, albanski Sali Berisha, te predsjednik Vlade Kosova Hashim Tachi.

Komentara 55

IZ
izbrisan
08:01 10.07.2010.

Jugoistocna Europa. Pogledamo li malo pozornije kartu Europe,Hrvatska nije nikako na jugoistoku. Jug da,ali istok je ipak malo dalje. To medjutim ne smeta politicarima i novinarima,da ustrajno govore i pisu o jugoistoku. Razlika je u zemljopisnom i mentalnom pojmu. Istok = negativno.

OB
-obrisani-
19:05 10.07.2010.

Josipović kasnio ? Ma sigurno se zadržao na sastanku sa Ankicom Lepej o hrvatskom gospodarstvu.

ST
Stjepan
01:43 10.07.2010.

@ AJP sve kaj pissess nije bass v redu, jerbo kekeci moraju plachati chlanarinu v EU i obichni kekec teri (koji) je v glavnine (u vetcini) nema ti od EU ama bass nissta, isto kak niti prosjechni Hrvat ne bu imal nissta od tog kaj bu Hrvacka postala Croatia.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije