Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Josipović kasnio na Summit, Kosor srdačno dočekala Pahora

Avioni i državnici mogu kasniti, ali to ne smiju zemlje regije u integracijama i ulasku u EU, rekao je Josipović.
09. srpnja 2010. u 18:51 55 komentara 6 prikaza
summit, kosor, pahor (1)
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/13

Za sve zemlje Jugoistočne Europe ima mjesta u Europskoj uniji, globalna ekonomska kriza i njezine posljedice moraju biti prilika za preispitivanje neučinkovitih ekonomskih praksi, a gradnja mostova i suradnja među zemljama regije nemaju alternative, poručili su na početku Croatia summita u Dubrovniku premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Ivo Josipović pozdravljajući desetke uglednih gostiju, među njima i šest premijera. Kosor je istaknula Program gospodarskog oporavka “koji su podržali domaći i inozemni stručnjaci, te međunarodne institucije”. Ipak, za puni uspjeh, kazala je, potrebna je odlučnost i vjerodostojnost.

Višak apartmana

Predsjednik Ivo Josipović, koji je na Summit zakasnio nekoliko minuta, istaknuo je kako avioni mogu kasniti, državnici mogu kasniti, ali kada je riječ o europskim integracijama, zemlje regije ne smiju kasniti. Ustvrdio je kako su stvorene pretpostavke za mir u ovom dijelu Europe, i da su sada na redu dugoročni ciljevi: sigurnost, ekonomski razvoj i jedinstvo. Peti Croatia summit trebao je okupiti europsku političku elitu, u toj mjeri da najluksuznijem hrvatskom ljetovalištu ponestane predsjedničkih apartmana.

Oduvijek pripadate Europi

Onda je splet okolnosti zacrtao nešto drugo. Vladimir Putin ispričao se obvezama, talijanski premijer Berlusconi, koji se toliko veselio šetnji Stradunom s premijerkom Kosor u posljednji je tren, zbog unutarnjopolitičke situacije otkazao dolazak, a posljednji je, samo nekoliko sati prije početka skupa, zbog obiteljske situacije, otkazao crnogorski premijer Milo Đukanović. Francuski premijer Francois Fillon bio je apsolutna zvijezda vikenda. S J. Kosor sastao se dvaput. Prije Summita u Dubrovniku, našli su se, u četiri oka, u Banskim dvorima kada je potpisan i sporazum o strateškoj suradnji, prvi koji je Francuska potpisala s nekom zemljom izvan EU. – Zahvalni smo Francuskoj na potpori koju pruža Hrvatskoj u približavanju EU. Zainteresirani smo i za francuska ulaganja – kazala je premijerka nakon sastanka u Zagrebu.

– Oduvijek podupiremo Hrvatsku koja pripada Europi i sudjelovala je u izgradnji europske civilizacije – kazao je premijer Fillon te zaključio da će ulazak Hrvatske u EU biti snažna poruka zemljama regije. Kosor je pozvao da najesen posjeti Francusku, a ona je uzvratila uputivši poziv francuskom premijeru da posjeti Zagreb ove ili iduće godine. U Dubrovnik su stigli i slovenski premijer Borut Pahor, šef poljske vlade Donald Tusk, bugarski Boyko Borisov, albanski Sali Berisha, te predsjednik Vlade Kosova Hashim Tachi.

Njemački turisti: Pa gdje nam 
je autobu

Njemački turisti: Pa gdje nam 
je autobus? Čekamo pola sata!
Croatia Summit i ove je godine prouzrokovao prometni kaos na ulicama Dubrovnika. Put prema hotelu Pallace, u kojem je konferencijaj, potpuno je blokiran pa i autobusi staju 4-5 stanica prije. A na tom je putu nekoliko hotela čiji gosti nisu obavješteni da autobus ne vozi. – Ovdje čekamo već pola sata. Nitko nam ništa nije rekao – tuže nam se gosti iz Njemačke. Gostima hotela Pallace problem su i detektori metala te oštri pogledi ljudi iz osiguranja raznih premijera i drugih dužnosnika. Kolone na cesti su bile velike, a tu su i gosti s crusiera kojih je jučer bilo 5500. Dodatni metež rade i pripreme za otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara, a tu je i štrajk u Croatia Airlinesu. (ef/VLM)

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
  • izbrisan:

    Jugoistocna Europa. Pogledamo li malo pozornije kartu Europe,Hrvatska nije nikako na jugoistoku. Jug da,ali istok je ipak malo dalje. To medjutim ne smeta politicarima i novinarima,da ustrajno govore i pisu o jugoistoku. Razlika je u zemljopisnom i mentalnom pojmu. Istok = negativno.

  • -obrisani-:

    Josipović kasnio ? Ma sigurno se zadržao na sastanku sa Ankicom Lepej o hrvatskom gospodarstvu.

  • Stjepan:

    @ AJP sve kaj pissess nije bass v redu, jerbo kekeci moraju plachati chlanarinu v EU i obichni kekec teri (koji) je v glavnine (u vetcini) nema ti od EU ama bass nissta, isto kak niti prosjechni Hrvat ne bu ... prikaži još! imal nissta od tog kaj bu Hrvacka postala Croatia.