Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Josipović i Mesić na konferenciji o miru u Južnoj Koreji

Očekuje se više od dvije tisuće uzvanika iz cijelog svijeta, među kojima će biti aktualni i bivši šefovi država, prve dame, dobitnici Nobelove nagrade...
31. siječnja 2020. u 22:04 18 komentara 1656 prikaza
Stipe Mesić i Ivo Josipović
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U Južnoj Koreji sljedeći tjedan održava se jedna od najvažnijih međunarodnih konferencija posvećenih miru u svijetu. Na Svjetski summit 2020., koji će se održati u Seulu od 3. do 7. veljače, u organizaciji utjecajne Universal Peace Federation putuje i izaslanstvo iz Hrvatske. Ove godine pozivnice su dobili: dvojica bivših hrvatskih predsjednika, Stjepan Mesić i Ivo Josipović, u kategoriji bivših državnika, te komunikacijski stručnjak i profesor strateškog komuniciranja država dr. sc. Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, kao predstavnik iz javnog života.

Vladimir Putin ZAPALJIVA SITUACIJA NA BLISKOM ISTOKU U sukobu Trumpa i Irana ponovno je pobijedio – Putin

Očekuju promjene

Tradicionalna mirovna konferencija, koja je sazvana u vrijeme pojačane globalne zabrinutosti za sigurnost, okuplja političke i vjerske lidere, predstavnike akademske zajednice i nevladinog sektora te priznate stručnjake s područja medija, kulture i umjetnosti. Očekuje se dolazak više od dvije tisuće uzvanika iz cijelog svijeta, među kojima će biti aktualni i bivši šefovi država, utjecajne prve dame, dobitnici Nobelove nagrade, predstavnici vodećih svjetskih medija i poslovni lideri, a tema ovogodišnje konferencije je „Međuovisnost, uzajamni prosperitet i univerzalne vrijednosti“. Konferencija će se baviti pitanjima mira, sigurnosti i razvoja, a globalni lideri će razgovarati o tim temama s nacionalne, regionalne i globalne perspektive.

Inače, konferencije UPF-a, koji ima savjetovani status pri Ujedinjenim narodima, a čije je predstavnike prošle godine primio i papa Franjo, naglašavaju važnost etičkih i duhovnih vrijednosti u međunarodnim odnosima, važnost timskog rada, odgovornog vodstva i dobrog gospodarenja povjerenim dobrima.

Bruno Le Maire, francuski ministar financija, i Phil Hogan, povjerenik za trgovinu, podržavaju digitalni porez TRGOVINSKI SPOR Sukob Francuske i SAD-a na pauzi

Ovogodišnji Svjetski summit održat će se u čast stogodišnjice suosnivača dr. Sun Myung Moona (1920. – 2012.) i bit će do sada najambiciozniji pothvat UPF-a, zbog čega se očekuje dolazak iznimno utjecajnih sudionika, koji bi mogli pokrenuti pozitivne promjene u svojim zemljama i svijetu.

Uz bivše hrvatske predsjednike Mesića i Josipovića, želja organizatora bila je ugostiti i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, što zbog završetka mandata i priprema za primopredaju dužnosti nije bilo moguće. Bivši predsjednik Mesić, koji je sudjelovao i na prošlom summitu, smatra da je tema kojom se bavi konferencija izuzetno važna, posebno u današnjem brzom tempu življenja.

Američki vojnici poslani na Bliski istok PRVA POSTAJA KUVAJT Jačanje straha od novog sukoba: Šesto američkih vojnika krenulo na Bliski istok

Profesor Skoko, čiji je fokus znanstvenih istraživanja upravljanje identitetom i imidžom država u suvremenim međunarodnim odnosima, objavio je niz istraživanja i studija, koji se bave fenomenom pomirenja i izgradnje postkonfliktnih odnosa među narodima na području bivše Jugoslavije, a kao publicist i suradnik niza projekata na području kulture i duhovnosti, prepoznat je i kao promicatelj suradnje i izgradnje mostova u podijeljenom hrvatskom društvu.

Najveći u povijesti Koreje

Koordinatorica UPF-a za Hrvatsku Ji Suk Baek, poznata korejska umjetnica, koja više od 25 godina radi na razvijanju međusobnih odnosa i prijateljstva te promicanju gospodarske i turističke suradnje između Južne Koreje i Hrvatske, kaže kako će Svjetski summit 2020. u Seulu biti najveći međunarodni, međurasni i interreligijski nevladin događaj, koji se ikada dogodio u povijesti Južne Koreje. „Bilo nam je jako važno da Hrvatska bude na kvalitetan način zastupljena na ovom summitu. 

dugogodišnji prijatelj i suradnik
Zaista tužno: Duško Lokin otkrio pravi razlog zašto nije bio na Kićinu sprovodu
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
 • fake:

  Daj Bože da se nikada i ne vratite.Samo zagađujete.

 • Avatar arba_arba
  arba_arba:

  Su taj privatni izlet platili iz svog zepa ?

 • Diosiario:

  Njih dva bi bolje legli u sjevernu nego u južnu.