Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski summit 2020

Josipović i Mesić na konferenciji o miru u Južnoj Koreji

Stipe Mesić i Ivo Josipović
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
31.01.2020.
u 22:04

Očekuje se više od dvije tisuće uzvanika iz cijelog svijeta, među kojima će biti aktualni i bivši šefovi država, prve dame, dobitnici Nobelove nagrade...

U Južnoj Koreji sljedeći tjedan održava se jedna od najvažnijih međunarodnih konferencija posvećenih miru u svijetu. Na Svjetski summit 2020., koji će se održati u Seulu od 3. do 7. veljače, u organizaciji utjecajne Universal Peace Federation putuje i izaslanstvo iz Hrvatske. Ove godine pozivnice su dobili: dvojica bivših hrvatskih predsjednika, Stjepan Mesić i Ivo Josipović, u kategoriji bivših državnika, te komunikacijski stručnjak i profesor strateškog komuniciranja država dr. sc. Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, kao predstavnik iz javnog života.

Očekuju promjene

Tradicionalna mirovna konferencija, koja je sazvana u vrijeme pojačane globalne zabrinutosti za sigurnost, okuplja političke i vjerske lidere, predstavnike akademske zajednice i nevladinog sektora te priznate stručnjake s područja medija, kulture i umjetnosti. Očekuje se dolazak više od dvije tisuće uzvanika iz cijelog svijeta, među kojima će biti aktualni i bivši šefovi država, utjecajne prve dame, dobitnici Nobelove nagrade, predstavnici vodećih svjetskih medija i poslovni lideri, a tema ovogodišnje konferencije je „Međuovisnost, uzajamni prosperitet i univerzalne vrijednosti“. Konferencija će se baviti pitanjima mira, sigurnosti i razvoja, a globalni lideri će razgovarati o tim temama s nacionalne, regionalne i globalne perspektive.

Inače, konferencije UPF-a, koji ima savjetovani status pri Ujedinjenim narodima, a čije je predstavnike prošle godine primio i papa Franjo, naglašavaju važnost etičkih i duhovnih vrijednosti u međunarodnim odnosima, važnost timskog rada, odgovornog vodstva i dobrog gospodarenja povjerenim dobrima.

Ovogodišnji Svjetski summit održat će se u čast stogodišnjice suosnivača dr. Sun Myung Moona (1920. – 2012.) i bit će do sada najambiciozniji pothvat UPF-a, zbog čega se očekuje dolazak iznimno utjecajnih sudionika, koji bi mogli pokrenuti pozitivne promjene u svojim zemljama i svijetu.

Uz bivše hrvatske predsjednike Mesića i Josipovića, želja organizatora bila je ugostiti i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, što zbog završetka mandata i priprema za primopredaju dužnosti nije bilo moguće. Bivši predsjednik Mesić, koji je sudjelovao i na prošlom summitu, smatra da je tema kojom se bavi konferencija izuzetno važna, posebno u današnjem brzom tempu življenja.

Profesor Skoko, čiji je fokus znanstvenih istraživanja upravljanje identitetom i imidžom država u suvremenim međunarodnim odnosima, objavio je niz istraživanja i studija, koji se bave fenomenom pomirenja i izgradnje postkonfliktnih odnosa među narodima na području bivše Jugoslavije, a kao publicist i suradnik niza projekata na području kulture i duhovnosti, prepoznat je i kao promicatelj suradnje i izgradnje mostova u podijeljenom hrvatskom društvu.

Najveći u povijesti Koreje

Koordinatorica UPF-a za Hrvatsku Ji Suk Baek, poznata korejska umjetnica, koja više od 25 godina radi na razvijanju međusobnih odnosa i prijateljstva te promicanju gospodarske i turističke suradnje između Južne Koreje i Hrvatske, kaže kako će Svjetski summit 2020. u Seulu biti najveći međunarodni, međurasni i interreligijski nevladin događaj, koji se ikada dogodio u povijesti Južne Koreje. „Bilo nam je jako važno da Hrvatska bude na kvalitetan način zastupljena na ovom summitu. 

Komentara 15

FA
fake
22:25 31.01.2020.

Daj Bože da se nikada i ne vratite.Samo zagađujete.

Avatar arba_arba
arba_arba
22:41 31.01.2020.

Su taj privatni izlet platili iz svog zepa ?

DI
Diosiario
22:14 31.01.2020.

Njih dva bi bolje legli u sjevernu nego u južnu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije