Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josip Petrović

Nikad nisam razgovarao s Karamarkom o arbitraži, a s Anom radim jer je stručnjak

15.03.2012., Zagreb - Na Zupanijskom sudu nastavljeno je sudjenje bivsem premijeru Ivi Sanaderu u slucaju INA MOL. Svjedoci rasprave bili su Slobodan Uzelac i Jozo Petrovic.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
15.05.2016.
u 12:00

Nisam svjedočio protiv Hrvatske nijednom riječju niti sam bio svjedok u korist MOL-a. Došao sam u London na poziv suda

Odnosi u Ini između države i mađarskog MOL-a koštali su bivšeg premijera Ivu Sanadera godina provedenih u istražnim zatvorima, a danas pod velik pritisak stavljaju potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka.

Obojicu kuloari povezuju s konzultantom Josipom Petrovićem koji je prošao put od člana uprave Ine do privatnog lobista mađarskog MOL-a. Pripisuje mu se da je bio jedan od autora ideje o glavnom ugovoru o plinskom poslovanju, ali i da je on inzistirao da se povuče hrvatska tužba protiv MOL-a na UNICTRAL-u te da je svjedočio protiv Hrvatske, a u korist MOL-a koji mu je godinama važan klijent. Petrović za Večernji list demantira mnoge teorije po kojima je upravo on siva eminencija koja upravlja procesima i odlukama vezanim uz sudbinu Ine još iz vremena Sanaderove administracije.

Za sebe kaže da je poslovni čovjek te da nije nikakva siva eminencija, a da ga uz Sanadera veže činjenica da je u Ini na visokim pozicijama proveo sedam godina. Petrovićev put počinje u Industrogradnji, a završava u tvrtki Peritus savjetovanje koju je osnovao prije nekoliko godina. Bio je direktor tvornice Šimecki, prvi čovjek Unikonzuma, savjetnik Ivice Todorića pa član uprave Ine, zbog koje ga danas prate kontroverze.

Jeste li siva eminencija koja vodi igru oko predaje Ine Mađarima?

Ovo je politička igra. Ja sam poslovni čovjek koji u privatnom sektoru posluje već šest godina s nekoliko zaposlenika. Ne razumijem zašto mi pripisuju moć koju nemam.

Kažu da ste vi instruirali Ivu Sanadera za glavni ugovor o plinskom poslovanju zbog kojeg je on bio na suđenju, a Hrvatska pokrenula arbitražu?

Nijednog dana ni trenutka nisam sudjelovao u pregovorima s MOL-om. To su radili članovi Vlade, a u pregovorima nije bio nijedan član uprave Ine. Neću sudjelovati ni u budućim pregovorima s Vladom. Nije istina ni da sam ja autor ugovora o plinskom poslovanju.

A jeste li koristili prijateljstvo sa Sanaderom kako biste pomogli MOL-u?

Sa Sanaderom sam bio u korektnim, a ne prijateljskim odnosima.

Utječete li na Tomislava Karamarka pokušavajući za MOL ishoditi bolje uvjete?

Osoba sam koja ne miješa posao i privatna druženja, pa tako s Karamarkom nikada nisam razgovarao o nekim temama. To inače ne radim. Nismo razgovarali o arbitraži.

Pa ako nemate politički utjecaj ili ga ne koristite, zašto vas je MOL izabrao za savjetnika?

Nakon mandata provedenog kao član uprave Ine odlučio sam iz nje otići, ali sam odlučio i da neću više raditi u državnom sektoru. Proveo sam desetljeća na izvršnim funkcijama, radio sam kao savjetnik Ivice Todorića i nije bilo pozicije koju u Agrokoru nisam obavljao i imam veliko iskustvo u poslovnom svijetu. Kad sam osnovao svoju tvrtku, pregovarao sam s više tvrtki, ali sam izabrao MOL kako bih mogao početi raditi odmah.

Je li vam MOL jedini klijent ili imate više ugovora?

Radim i s drugim tvrtkama, naravno. Imam nekoliko klijenata ali i ugovore o tajnosti podataka pa ne mogu govoriti o kojim je klijentima riječ. Morao sam i odbiti dva ugovora jer imam 64 godine i ne mogu preuzimati obveze koje ne mogu ispuniti.

Jeste li bili svjedok MOL-a u arbitraži i jeste li naposljetku svjedočili protiv Hrvatske?

Nisam svjedočio protiv Hrvatske nijednom riječju niti sam bio svjedok u korist MOL-a. Došao sam u London na poziv suda.

Zašto ste angažirali tvrtku Ane Karamarko Drimiju kao savjetnika i je li istina da ste joj platili 60.000 eura za njezine usluge?

Ugovor koji je izašao u javnost nije autentičan jer je navedena cijena usluga pogrešna. Anu Karamarko angažirao sam za poslove praćenja medija i izradu medijskih analiza jer je u tom području profesionalac s desetak godina radnog iskustva. Moja suradnja s Anom Karamarko počela je kada njen muž nije bio ni ministar ni predsjednik HDZ-a.Suradnja je prekinuta 31.12.2015.kada je njen muž imao izglede da uđe u Vladu. Radim za nekoliko klijenata i moram imati sve informacije koje o njima izlaze u medijima i, naravno, o kretanjima u cijelom sektoru u kojem rade jer bez te podloge ne mogu obaviti svoj dio posla. Uzeo sam agenciju jer mi je jeftinije platiti 15.000 kuna bruto nego zaposliti čovjeka za plaću od 15.000 kuna jer me ona u konačnici košta najmanje 25.000 kuna. To je stvar poslovne logike.

Sami ste rekli da ste bili savjetnik Ivice Todorića, a priča se da ste mu upravo vi pomogli da privatizira Konzum?

U vrijeme privatizacije bio sam generalni direktor tvrtke Unikonzum iz koje je izrastao Konzum koja je u tom trenutku imala više od 200 trgovina. Nisam pomogao nikome da je privatizira osim što sam pomogao radnicima. Ponosim se što je Konzum jedina maloprodaja koja je te godine preživjela, nijedan radnik nije dobio otkaz, a zaposlenici su u privatizaciji dobili i dionice. Svi ostali, Slavia, Dalma, Dubrovčanka i mnogi drugi maloprodajni lanci tih su godina propali.

>>Evo što Petrović kaže o Karamarku i ugovoru s tvrtkom njegove supruge

Komentara 6

IV
IvanXXIII.
19:43 15.05.2016.

Ovi likovi teško podcjenjuju inteligenciju svakog normalnog čovjeka.

GE
Georgina56
14:56 15.05.2016.

da je Petrovic, Njemac, jos bih i povjerovala njegovoj izjavi.ali ne trebamo ni ulaziti u dublje analize, kod tako bolne teme kao sto je INA, vjerujem da je malo njenih zaposlenika koji bi presli u suprotni tabor, a on kao clan Uprave INE upoznat s najsitnijim detaljima poslovanja prelazi za savjetnika MOLa. Jadna Hrvatska, jadna INA i svi mi....

DU
Deleted user
14:16 15.05.2016.

He, he, još jedan koji "zna odvojiti poslovno od privatnog". MOL ga plaća da im dojavljuje što piše u našim novinama, a ne zato što kao čovjek s mnogim vezama i velikim utjecajem na one koji sudjeluju u procesu donošenja odluka može lobirati za njihove interese? Ma hajte molim vas. :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije