Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Općinski građanski sud

Hrvatska ne mora platiti troškove obrane Perkovića u Münchenu

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
25.11.2017.
u 10:27

Odvjetnik Anto Nobilo tvrdi da Perković ima zakonsko pravo na financiranje obrane i najavljuje žalbu višim hrvatskim sudovima

Država ne mora platiti troškove obrane bivšeg jugoslavenskog i hrvatskog obavještajca Josipa Perkovića u procesu u kojemu ga je sud u Münchenu proglasio krivim za ubojstvo političkog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine.

Odlučio je to jučer Općinski građanski sud u Zagrebu. Perkovića i Zdravka Mustača njemački je sud lani kao šefove jugoslavenske Udbe osudio na doživotne zatvorske kazne, uz zaključak da je glavni motiv Đurekovićeva ubojstva bila eliminacija političkog protivnika režima. U vrijeme Đurekovićeva ubojstva Perković je obnašao funkciju čelnika odjela II Službe državne sigurnosti, zaduženog za emigraciju i bio je šef doušniku Josipu Pratesu, koji je počinio ubojstvo. Nadoknadu troškova Perkovićeve obrane od suda je zatražio njegov odvjetnik Anto Nobilo, nakon što je MUP, na čelu kojega je tada bio Ranko Ostojić, odbio financirati obranu. Zahtjev za naknadu troškova temeljio je na propisima koji se nisu u znatnoj mjeri promijenili od 1980-ih, a po kojima su djelatnicima SUP-a, pod kojim je bila i Služba državne sigurnosti, plaćani troškovi obrane za kaznena djela počinjena u obavljanju službe. Ista je odredba nakon raspada Jugoslavije prenesena na djelatnike MUP-a i obavještajnih agencija.

Državna su tijela, međutim, odbacila tumačenje da se takav propis treba primijeniti i u Perkovićevu slučaju, uz obrazloženje da bi to bilo protivno moralu društava, s obzirom na to da država nije dala nalog za Đurekovićevo ubojstvo. Ostojić je obrazložio i da MUP nije pravni sljednik nekadašnje Službe državne sigurnosti, no Nobilo ne odustaje i najavljuje da će se žaliti višim sudovima.

– Do kraja idućeg tjedna ići ćemo sa žalbom. Uvjeren sam da bi sudovi trebali zanemariti dnevnu politiku i držati se prava i zakona – kazao nam je Nobilo. Visinu troškova Perkovićeve obrane nije mogao navesti jer se, kaže, trenutačno radi samo o inicijalnim troškovima, za period u kojem još nije bio Perkovićev odvjetnik.

– Nije riječ ni o kakvom spektakularnom iznosu, a koliko će sve konačno koštati, vidjet ćemo kada se stvar riješi principijelno-pravno – kaže Nobilo i navodi da je država plaćala troškove obrane desecima službenika, uključujući i suđenja za ratni zločin.

Pogledajte kako je oslobođen Walter Wolf:

Komentara 15

BR
Brandfackel2
10:33 25.11.2017.

Nobilo je svojevrstan "Superhik" hrvatskog "pravosuđa". Uglavnom je kao jugotužilac optuživao nevine i kasnije branio okorjele komunističke zločince. Plaćanje obrane komunističkim ubojicama za monstruoznu likvidaciju Đurekovića može zahtjevati jedino veći monstrum od ove dvojice kvislinških satrapa.

DU
Deleted user
10:39 25.11.2017.

zanimljivo , Nobilo bi novce od RH , koji gnjus , tak se da biti odvjetnik

MV
Mijat vrdoljak
10:55 25.11.2017.

Nobilo nezna visinu troškova, dok ne bude siguran da može duboko zagrabiti u državnu riznicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije