Naslovnica Vijesti Hrvatska

Josip Leko najavio raspuštanje Sabora 25. rujna

Predsjednici Grabar Kitarović bit će pet nedjelja na raspolaganju za raspisivanje parlamentarnih izbora, odnosno izbori će se moći raspisati 25. listopada, 1., 8., 15. ili 22. studenog.
08. rujna 2015. u 14:29 10 komentara 3924 prikaza
Josip Leko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović bit će pet nedjelja na raspolaganju za raspisivanje parlamentarnih izbora, odnosno izbori će se moći raspisati 25. listopada, 1., 8., 15. ili 22. studenog.

Da se to iščitati iz izjave predsjednika Sabora Josipa Leke koji je nakon sjednice Predsjedništva Sabora potvrdio da će se ovaj saziv raspustiti 25. rujna.

- Dobio sam takvu sugestiju da sazovem sjednicu Hrvatskog sabora na redovno zasjedanje i pripremim mogućnost korektne rasprave do 25. rujna kako bismo mogli pripremiti državu i društvo da funkcionira do novog mandata Sabora i Vlade. Očekujem da će saborska većina u prvom tjednu redovitog zasjedanja Sabora pripremiti prijedlog odluke o raspuštanju Sabora do 25. rujna – najavio je Leko. U ta dva tjedna, dakle od iduće srijede, 16. rujna do 25. rujna, Sabor će, kaže Leko, raspraviti prioritete koje Vlada predlaže.

Stiže rebalans proračuna

- To je prvih desetak točaka, a očekujemo da će u prvom tjednu Vlada dostaviti akte koji osiguravaju potpuno normalan život i rad u Hrvatskoj do konstituiranja novog Sabora i nove Vlade. To znači da bi trebao doći rebalans proračuna, odluka o privremenom financiranju i s tim u vezi svi zakoni koji prate takve akte, to je pet šest zakona koji utječu na prikupljanje sredstava u dinamici kako je to proračun predvidio – pojasnio je predsjednik Sabora.

Odgovorio je i na cjelodnevne kritike da nije bila potrebna ova izvanredna sjednica Sabora. - Ja mislim da ste i vi mediji, a i saborski zastupnici i javnost uočili da je stanka u novim okolnostima preduga. Mi smo pokušali skratiti vrijeme ustavne stanke izmjenama Ustava. Ne mislim da je to nešto što bi dramatično diralo u ustavnu poziciju Sabora i Vlade. Pripremljeni su zakoni koji smatramo da su važni za društvo i građane i u korektnom poslovničkom smislu smo pripremili izvanrednu sjednicu – zaključio je Leko.

>>Milanović o raspuštanju Sabora: Izbori će biti vrlo brzo

>>'U demagogiji Zoran Milanović bi pobijedio i Chucka Norrisa'

Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

  • grande_amore:

    Današnja izvanredna sjednica Sabora bila je totalno nepotrebna, preočito je da je sazvana u predizborne svrhe Zorana Milanovića i ekipe! prozirni su i preprozirni!

  • grande_amore:

    Nemamo mi nikakvu budućnost ako nam ovi nesposobnjakovići ostanu na vlasti! Definititvno su nam potrebne promjene i to što prije!

  • grande_amore:

    što prije-to bolj, za sve nas! Samo da ovi nesposobni kukurikavci što prije odu s vlasti!