Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvat u Bundestagu

'Ne može ulica biti vlast. Neka branitelji podrže opoziciju i ministre biraju na izborima'

Josip Juratović
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
16.04.2015.
u 20:40

Ukinuo bi: Glasovanje dijaspore i povlašteno mjesto manjina u Saboru

Josip Juratović, hrvatski zastupnik u njemačkom Bundestagu, član SPD-a, komentirao je političke aktualnosti u Hrvatskoj.

Izjavili ste u TV emisiji “Veto” da biste ukinuli pravo glasa manjinama i dijaspori na parlamentarnim izborima. Možete li objasniti zašto biste to učinili?

Smatram da dijaspora nema što tražiti na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. Onaj tko ne živi u Hrvatskoj treba glasati tamo gdje plaća porez. Zauzimam se za to da dijaspora može glasati u Njemačkoj jer tamo plaća porez. Kada je riječ o manjinama, nije u redu da netko dobiva pravo ulaska u Sabor samo zato što je pripadnik manjine, za to se treba izboriti svojim političkim porukama i programom.

Kako iz perspektive Njemačke gledate na političku situaciju u Hrvatskoj?

Teško mi je kao njemačkom zastupniku ocjenjivati političku situaciju u Hrvatskoj. To trebaju činiti građani na izborima. Moja je poruka da se i desna i lijeva opcija trebaju više baviti budućnošću, a manje prošlošću. Također, moja je želja da se obje opcije bave politikom tako da se stvara politička nacija, a ne nacionalna ili nacionalistička politika. A što znači politička nacija? To znači stvaranje blagostanja svim građanima. Dakle, u Njemačkoj, bez obzira na to je li netko član CDU-a, SPD-a, zelenih ili neke druge opcije, svi imamo isti cilj – a to je da se stvaraju uvjeti za blagostanje, rad i prosperitet Nijemaca.

Tko se, po vašem mišljenju, više bavi prošlošću u Hrvatskoj? Kažete da se i jedna i druga opcija moraju više baviti budućnošću?

Ne zato što sam socijaldemokrat, ali HDZ se bavi temama koje treba prepustiti povjesničarima.

Ali i SDP, odnosno premijer, proteklih je dana donio, za lijevu opciju, poprilično čudnu odluku kada je nakon dvije godine javnih rasprava, natječaja itd., samo zbog prigovora HDZ-a, odlučio da se nacionalni grb vrati na registarske tablice.

Načuo sam to i iskreno ne razumijem da se odustaje od već donesene političke odluke. Pogotovo zato što je na to potrošen i određen novac i određeno vrijeme. Ne mogu shvatiti da je Vlada odustala od povlačenja grba s tablica samo zato što je zagalamila ulica ili zato što je prigovorila oporba. Ne mogu ni ulica ni oporba voditi politiku Vlade. To nije dobro i to je znak slabosti Vlade. Građani gube povjerenje u Vladu jer ni sama Vlada nije sigurna u odluke koje donosi!

Je li moguće da se takvo što dogodi u Njemačkoj, da vlada donese odluku i onda je povuče pod pritiskom oporbe?

U Njemačkoj smo imali slučaj s uvođenjem nadzora kamiona za naplatu cestarine na autocestama. Vlada je naručila izradu programa za nadzor, ali to se otegnulo. Tada su počeli prigovori zašto nije kupila već gotov projekt, ali vlast je htjela svoj sustav nadzora i nije odustala. Ako opozicija želi voditi politiku, onda se za to mora izboriti na izborima.

Kako komentirate prosvjed branitelja u Hrvatskoj, oni ne odustaju od svojih zahtjeva, a premijer Milanović ne popušta njihovim zahtjevima?

Milanović je u pravu. Svaka čast braniteljima i, ako imaju sve dozvole, mogu prosvjedovati. Ali ne može ulica određivati tko će biti ministar. Neka branitelji podrže opoziciju i na izborima biraju nove ministre.

Kancelarka Angela Merkel nedavno je primila predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, nakon tog susreta predsjednica je govorila kako su se kancelarki požalili njemački investitori na sve prepreke i učestale promjene zakona s kojima se susreću u Hrvatskoj. Dolaze li takve informacije i do vas o pritužbama njemačkih investitora?

Moje iskustvo kao zastupnika u Bundestagu pokazalo mi je da se poduzetnici uvijek žale na prebirokratiziranu državu. Nije to ništa novo. To je čak i normalno. Tako da ne mogu reći koliko su prigovori koje je čula predsjednica Grabar-Kitarović objektivni. Iako sigurno ima i opravdanih prigovora. No, treba istaknuti da su hrvatsko-njemački odnosi jako dobri kad je riječ o investicijama. Upravo sam na povratku sa susreta mješovite komisije Hrvatske i Baden Württemberga. Dva se dana raspravljalo o suradnji, ali i oko dunavske strategije u koju je Hrvatska uključena. Ima i puno pozitivnih elemenata suradnje. Trebalo bi više te pozitivne elemente isticati kako bi se stvarala pozitivna klima. Ako se sve samo kritizira i prikazuje crno, onda nitko neće htjeti investirati.

Je li hrvatska predsjednica nakon razgovora s kancelarkom Merkel namjerno istaknula više negativne primjere kako bi kritizirala Vladu ili...?

Predsjednica, koliko god bi po funkciji trebala biti neutralna, ona je ipak pripadala stranci koja se sprema na izbore. U tom kontekstu logično je da kritizira Vladu, ali ta je kritika pretjerana.

HDZ priprema gospodarski program u suradnji s njemačkim IFO institutom. Kako to komentirate?

Instituti rade svoj posao. I rade ga po narudžbi. Ponudit će neka ekonomska rješenja, a koliko će ih biti moguće politički i društveno provesti, to je drugo pitanje. Nadam se da će biti dva izvješća, jedno naručeno i jedno objektivno.

>>Jedini je izbor suradnja Hrvatske i Srbije. 
Bez toga gube svi u regiji

>>Kad u Hrvatskoj želiš nekoga denuncirati, kažeš da je udbaš

Komentara 64

GU
gustirna
21:03 16.04.2015.

Jugoslovencina iz bundestaga nam preporuca sto ce branitelji ..i jugomedijima ovaj burazer nije interesantan kada su u pitanju njegova jugobratija perkovic i mustac....inace burazer iz bundestaga nije interesantan da prica malo kako je bundestag izvrsio lustraciju komunistickih koljaca i njihovih udbasa Stasy...koliko takvih ima u bundestagu....u njemackoj administraciji....u njemackom pravosudju.....u njemackim medijima....

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
21:01 16.04.2015.

Srećom pa se njega ništa ne pita.

SP
spenic60
21:01 16.04.2015.

Ovaj lik gori prica gluposti i dezinformacije, medutim kao clan S P D -a dat mu je imunitet da moze govorit sta hoce. Za njega vise nije vazno da li to govori u interesu Hrvatske ili ne. Bitno je datiti informaiju javnosti da glasa za opoziciju . Samo na zalost nije se izrazio dovoljno jasno, na koju je to opoziciju mislio ? Na H D Z danas ili S P D sutra (nakon slijedecih izbora ).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije