Naslovnica Vijesti Hrvatska

NY Times se raspisao o Titovom Galebu, spomenuli i Hasanbegovića

Oko Titovog se nasljeđa spore politički akteri u Hrvatskoj pa nije sigurno hoće li se ostvariti naum onih koji žele restaurirati Galeba i pretvoriti ga u muzej
26. studenoga 2017. u 17:10 258 komentara 15862 prikaza
Titov Galeb
Foto: Goran Kovačić/Duško Marušić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kvarnerska luka se želi pozicionirati kao europska kulturna prijestolnica te je započet cijeli niz radova.

fontana Tratinčica za Tita Obnova fontane Bandić za Tratinčicu za Tita daje 708.013 kuna

Grad namjerava s oko 20 milijuna eura transformirati gradsku infrastrukturu te s dodatnih 30 milijuna eura financirati kulturnu revitalizaciju Rijeke.

The New York Times piše kako bi najvažniji dio novog imidža Rijeke trebala biti restaurirana brodica Galeb,  80 godina staro plovilo koje je pripadalo Josipu Brozu Titu.

Oko Titovog se nasljeđa spore politički akteri u Hrvatskoj pa nije sigurno hoće li se ostvariti naum onih koji žele restaurirati Galeba i pretvoriti ga u muzej koji će svjedočiti o kompleksnoj povijesti Rijeke, navodi list.

Kranja desnica je protiv projekta te, kako piše The New York Times, žele pokopati Titovo komunističko nasljeđe.

Titov Galeb
1 / 8
Brod Galeb

Tito je u svoje vrijeme kod ljudi podjednako izazivao i strah i poštovanje. Mnogi ga opisuju kao heroja antifašističke borbe koji je Jugoslaviju držao na okupu više od 35 godina, međutim drugi ga nikada neće moći vidjeti kao ništa drugo nego komunističkog diktatora koji je sa smrtonosnom silom eliminirao sve svoje neprijatelje, navodi New York Times..

The New York Times vuče paralelu između napora Zlatka Hasanbegovića da izbriše Titovo ime iz udžbenika s debatom oko kipova Konfederacije u SAD-u. Naravno, ne slažu se svi s nacionalističkim idejama koje propagira hrvatska desnica.

tito, jovanka Zvonimir Despot Antifašizam na djelu! Obična pljačka! Ivica Todorić Goran Gerovac Kolektivna moralna sinkopa kod Hrvata traje 27 godina pa nam je savjest mirna jer Todorić nije naš Josip Broz Tito Marinko Jurasić Mit o temeljima državnosti na Ustavu iz 1974.
Financije
Vrhunska edukacija
Kako primijeniti EXCEL® na konkretnim poslovnim zadacima?

A1 izdvaja za Vas

 • ilijan:

  Tito je diktator i zločinac to njegova nedjela pokaziju. Tko želi braniti i veličati tita ima veliki mentalni problem.

 • Avatar 2esmeralda_axels
  2esmeralda_axels:

  Ubrzani tecaj povijesti: --- Vecina Hrvata bili su ili domobrani ili partizani. Partizani su bili antifašisti. Ustaše su bile fašisti i bih izrodi, koji su suradivali sa cetnicima i koji su rasprodali pola Hrvatske.---- Razumljivo.?????

 • Avatar 2esmeralda_axels
  2esmeralda_axels:

  Franjo Tudman imao je i izrazito pozitivno mišljenje o Titu. ------------ "Imao je hrabrosti, odvažnosti i državnicke dalekovidnosti da se suprotstavi Staljinu u ono doba kad je pred Staljinom klecala citava Istocna Europa... Titoizam je znacio rješavanje nacionalnog pitanja u ... prikaži još! okviru socijalisticke revolucije, zadržavanje državnosti jedne socijalisticke zemlje, traženje novih putova u samoupravnom smislu", razglaba Tudman zakljucivši da je Tito "bio veliki politicar". ------------------ "Tito je bio odgovor na izazove svog vremena, a danas poslije njegove smrti mnogi pokazuju da nisu na njegovoj razini. Ovo što se dogada u Bosna dokaz je da se Bosna nikad nije pomirila s avnojevskom, Titovom Jugoslavijom, s federalistickom Jugoslavijom", komentirao je Tudman te 1989. godine covjeka cije ime ulice danas skidaju oni koji se kunu u istog tog Franju Tudmana.