Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komunističko nasljeđe

NY Times se raspisao o Titovom Galebu, spomenuli i Hasanbegovića

Titov Galeb
Foto: Goran Kovačić/Duško Marušić/PIXSELL
1/3
26.11.2017.
u 17:10

Oko Titovog se nasljeđa spore politički akteri u Hrvatskoj pa nije sigurno hoće li se ostvariti naum onih koji žele restaurirati Galeba i pretvoriti ga u muzej

Kvarnerska luka se želi pozicionirati kao europska kulturna prijestolnica te je započet cijeli niz radova.

Grad namjerava s oko 20 milijuna eura transformirati gradsku infrastrukturu te s dodatnih 30 milijuna eura financirati kulturnu revitalizaciju Rijeke.

The New York Times piše kako bi najvažniji dio novog imidža Rijeke trebala biti restaurirana brodica Galeb,  80 godina staro plovilo koje je pripadalo Josipu Brozu Titu.

Oko Titovog se nasljeđa spore politički akteri u Hrvatskoj pa nije sigurno hoće li se ostvariti naum onih koji žele restaurirati Galeba i pretvoriti ga u muzej koji će svjedočiti o kompleksnoj povijesti Rijeke, navodi list.

Kranja desnica je protiv projekta te, kako piše The New York Times, žele pokopati Titovo komunističko nasljeđe.

Titov Galeb
1/8

Tito je u svoje vrijeme kod ljudi podjednako izazivao i strah i poštovanje. Mnogi ga opisuju kao heroja antifašističke borbe koji je Jugoslaviju držao na okupu više od 35 godina, međutim drugi ga nikada neće moći vidjeti kao ništa drugo nego komunističkog diktatora koji je sa smrtonosnom silom eliminirao sve svoje neprijatelje, navodi New York Times..

The New York Times vuče paralelu između napora Zlatka Hasanbegovića da izbriše Titovo ime iz udžbenika s debatom oko kipova Konfederacije u SAD-u. Naravno, ne slažu se svi s nacionalističkim idejama koje propagira hrvatska desnica.

Komentara 258

IL
ilijan
17:55 26.11.2017.

Tito je diktator i zločinac to njegova nedjela pokaziju. Tko želi braniti i veličati tita ima veliki mentalni problem.

Avatar 2esmeralda_axels
2esmeralda_axels
03:10 27.11.2017.

Ubrzani tecaj povijesti: --- Vecina Hrvata bili su ili domobrani ili partizani. Partizani su bili antifašisti. Ustaše su bile fašisti i bih izrodi, koji su suradivali sa cetnicima i koji su rasprodali pola Hrvatske.---- Razumljivo.?????

Avatar 2esmeralda_axels
2esmeralda_axels
03:13 27.11.2017.

Potomci ustaša mrze Tita, iako ih danas ne bi bilo da im Tito nije abolirao pretke, za najvece zlocine u povijesti ----------- Ono kada su Bosanci bili barbari i sve domicilno zaklali ne racunam.------ O Titu sve govori velicanstveni pogrebb gdje je nazocan bio cijeli svijet, a bilo je to 1980 kada je cijeli svijet znao tko je i što je Tito------------A ciji bi vam bio zagreb da nije bilo tita i partizana ? Cirilicu bi pisali. Rusi bi vas osvojili a cetnici okupirali. Istra bi bolje prosla od vas bar bi bila pod republikom Italijom koliko toliko civiriziranoj a vi bi ruke ljubili srpskom kralju.............. *udale jedne nezahvalne bosanske............ Draža Mihailovic bi vam bio guverner.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije