Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLAGANJE VIJENACA

Josić: Kamo ide ova Hrvatska, neovisnost nismo zadržali ni 30 godina od Domovinskog rata

Josić: Kuda ide ova Hrvatska, neovisnost nismo zadržali niti 30 godina
Foto: Branimir Bradarić
1/3
16.09.2020.
u 13:01

Napomenuo je i kako je još uvijek nepoznato na koji način će se ove godine obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Prvi sastanak povjerenstva je 18. rujna kada će biti razgovora o tome što i kako napraviti s obzirom na epidemiološke mjere.

Ni 30 godina od Domovinskog rata nismo uspjeli sačuvati neovisnost Hrvatske. S obzirom na sve što se radi i kako se odnosimo prema tome, postavlja se pitanje kamo ide ova Hrvatska, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić.

Povod konferenciji za novinare bilo je polaganje vijenaca od SDSS-a na srpskom groblju u Vukovaru koje kolokvijalno nosi naziv „groblje šajkača“. To je se dogodilo dan uoči odavanja počasti za poginule u vukovarskom gradskom naselju Sajmište kada je, kako je rekao Josić, SDSS koji je koalicijski partner HDZ-a položio vijence i zapalio svijeće žrtvama rata 1991. – 1995.

– Pritom nisu naveli ni o kome ratu je riječ, a neprihvatljivo je i da su vijenci položeni u spomen na one koji su razarali Vukovar i Hrvatsku. Ovdje se ne radi o stradalim civilima nego o borcima za otadžbinu. U Hrvatskoj je očito tako nešto moguće pa postavljamo pitanje predsjedniku Vlade RH i HDZ-a Andreju Plenkoviću „kamo ide ova Hrvatska“. Je li moguće, primjera radi, da Njemačka podigne spomenik svojim stradalim vojnicima u Staljingradu, a da vijenac položi delegacija Rusije? Normalno da nije, ali jest u Hrvatskoj – rekao je Josić.

Dodao je kako se već godinama vodi proces izjednačavanja agresora i žrtve ali i kako to više nije izjednačavanje nego „agresorske žrtve postaju važnije od branitelja koji se diskriminiraju“. Josić ističe kako su izostale i reakcije mnogobrojnih braniteljskih udruga koje bi se, kako je rekao, sigurno sasvim drugačije ponašale da je na vlasti SDP i da se tako nešto dogodilo. Nije se obraćao dopisima ni Vladi ni ministarstvu niti bilo kome drugome jer ne bi bilo nikakvoga odgovora. Kaže kako su tijekom sedam proteklih godina u više navrata predlagali i tražili neke stvari, podizali tužbe, ali da nikada ništa nije napravljeno te kako bi se sigurno i ovaj put nešto takvo ponovilo.

Na novinarski upit što bi, po njemu, država trebala napraviti po ovome pitanju, istaknuo je kako bi trebalo uzeti bagere i „groblje šajkača“ srušiti.  

– Ako je Srbija bila agresor u Domovinskom ratu, a tako stoji i u presudi suda u Haagu, kako je moguće da se onda dozvoli u gradu posebnoga pijeteta da u gradskom naselju Lipovača postoji spomenik onima koji su grad rušili i napadali, a u centru grada nalazi se ovakvo groblje. U isto vrijeme u Borovu selu postoji spomenik Vukašinu Šoškoćaninu. Za mjesec-dva će predstavnici Vlade Hrvatske doći u grad i pokloniti se onima koji su grad branili. Jedan mjesec poklanjaju se jednima, a onda drugi mjesec drugima – kazao je Josić.

Napomenuo je i kako je još uvijek nepoznato na koji način će se ove godine obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Prvi sastanak povjerenstva je 18. rujna kada će biti razgovora o tome što i kako napraviti s obzirom na epidemiološke mjere. Do sada je program započinjao u krugu bolnice, gdje je bio održan i prigodni program, što je trenutačno nemoguće. 

Komentara 4

DU
Deleted user
14:04 16.09.2020.

Ja bih pustio da svi ratnici dobiju grobove, ovi iz zadnjeg rata i oni od prije. Ili ćemo po onoj komunističkoj - o njima se ne smije znati ništa jer su zločinci i neprijatelji? S time da država posebno i protokolarno časti one stradale koji su branili državu, a da tolerira i one koji polažu vijence svojima - samo humanitarno i bez veličanja ideologije. Je li to normalno?

JA
jadnatikoza
13:21 16.09.2020.

Neovisnost kako - tako ali što se sa ogromnim jugoslavenskim poduzećima desilo. Tko je to prste imao u svim privatizacijama, zna se!

Avatar drug Joža
drug Joža
13:21 16.09.2020.

Čini se da vlast provodi program "građanskog rata", pa malo počast jednim građanima, pa malo počast drugim građanima itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije