Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poklopila ih lavina

Još uvijek nema traga četvrtom alpinistu stradalom na Kamešnici

hgss (1)
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/8
23.02.2013.
u 15:50

Riječ je o pripadnicima HGSS-a iz Splita, Šibenika, Gospića i Zadra, Edvardu Retelju (52), Daliboru Filipoviću (32), Domagoju Laušiću (28) i Toniju Đogasu (27)

Još uvijek nema traga četvrtom alpinistu za kojim se traga od jučer. U pomoć članovima Hrvatske gorske službe spašavanja u pomoć su pritekli i kolege iz susjedne BiH, a potragu otežava olujno nevrijeme. 

Uspon preko velikog snježnog nanosa na planini Kamešnicu, točnije na njen vrh Konj, na samoj granici između RH i BiH, bio je koban za četvoricu alpinista, pripadnika HGSS-a iz Splita, Šibenika, Gospića i Zadra. Riječ je o Edvardu Retelju (52), Daliboru Filipoviću (32), Domagoju Laušiću (28) i Toniju Đogasu (27), koji su, penjući se na vrh, pokrenuli veliku lavinu koja ih je silovito nosila čak pola kilometra i potom zatrpala. Sve se to događalo u samo nekoliko sekundi.

U vratolomnom padu, dvojica su zadobili teške ozljede lomova udova, te nagnječenja, a treći ima probijena pluća. Jedan od njih se uspio javiti nešto prije 14 sati kolegama iz HGSS-a, gotovo dva sata nakon lavine, pa je nastupila dramatična potraga za četvrtim, pod snijegom nestalim, alpinistom Edvardom Reteljom.

HGSS je u 16.40 izvijestio kako su spasitelji uspjeli doći do trojice alpinista, dok se za Reteljem intenzivno traga. Ozlijeđeni su helikopterom HRZ-a prebačeni u bolnice u Splitu i Livnu.

"Na terenu je više od 40 pripadnika HGSS-a koji zajedno s kolegama gorskim spašavateljima iz Livna intenzivno tragaju za četvrtim alpinistom. Na terenu su i potražni psi. Potragu dodatno otežava kiša, a u višim dijelovima i snijeg. U pripravnosti je veliki broj gorskih spašavatelja koji će se također uključiti u potragu", izvijestio je HGSS oko 18 sati. Nekoliko sati kasnije povećan je broj spasitelja koji tragaju za alpinistom.

"Unatoč kiši, snijegu i noći, na Kamešnici za alpinistom koji je tijekom dana nestao u lavini, u ovim trenucima traga oko 60 pripdanika HGSS-a zajedno s kolegama iz Livna. Na putu u pomoć su i gorski spašavatelji iz Ogulina, a ujutro na teren stižu nove snage", izvijestili su iz HGSS-a.

"Prema posljednjim informacijama s terena, potragu na Kamešnici dodatno otežava olujno nevrijeme praćeno grmljavinom, međutim gorski spašavatelji daju sve od sebe i dalje nastavljaju potragu", izvijestili su iz HGSS-a u 22.15 sati.

Uzbuna je nastala u obje države te su na mjesto nesreće upućene brojne službe spašavanja, granični policajci BiH, specijalci te pripadnici hrvatskog ratnog zrakoplovstvam, nakon što je odmah svoje odobrenje dao ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Lavina duga 500 m

- Nesreća se dogodila 1 kilometar u unutrašnjosti teritorija BiH, a četvorica kolega su u ranim jutarnji satima prešli granični prijelaz Kamensko kod Livna. Na teren je upućen helikopter HRZ-a s timom spašavatelja i dva liječnika HGSS-a, koji se probijaju ka mjestu nesreće na skijama i uz pomoć alpinističke opreme. Radi se o nadmorskoj visini oko 1.800 metara. HGSS komunicira s dvojicom zahvaćenih, koji se ne mogu osloboditi snježnog pokrivača. Helikopter je sletio nešto niže od mjesta nesreće, na lokaciji Gagića Kosa, te su u spašavanje krenule ekipe HGSS-a. U potragu su uključeni i specijalno obučeni psi tragači - govorio je pročelnik HGSS-a Split Vinko Prizmić dva sata nakon prvog glasa o nesretnom subotnjem izletu. Tužno je dodao da su upravo lavine najveća objektivna opasanost za planinare, kojih godišnje na stotne strada u zimskim razdobljima.

Budući da je bilo neizvjesno je hoće li helikopter zbog niske naoblake moći nadletjeti mjesto nesreće, zato su upućene i zemaljske ekipe gorskih spašavatelja iz Splita, Šibenika, Gospića i Zadra, koje su probijale ka mjestu nesreće na skijama i uz pomoć alpinističke opreme. Tijekom spašavanja spašavatelji su došli do pod lavinu i uspostavili glasovni kontakt s trojicom zahvaćenih alpinista. Radi se o lavini koja je vrlo duga i pokrenula sa na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara, a zaustavila na oko 1.000 metara nadmorske visine. Područje lavine je dugo oko 500 metara. Upravo to je spasiteljima i otežavalo da se što prije probiju do lavinskog stožca.

Psi tragači

Deseci alpinista dalo se u odgrtavanje višemetarske naslage snijega, sve kako bi što prije došli do unesrećenog Retelja,  o kojem imaju samo riječi hvale. Važi kao jedan od najiskusnijih i najboljih hrvatskih alpinista, koji je obišao sve svjetske vrhove, a nedavno se, kako se moglo neslužbeno čuti, vratio s Himalaje.

- Držimo da se radi o dubini od pet metara pa svatko dao sve od sebe ne bi li spasio život svima nama poznatog i dragog alpinista - govorili su spasitelji.

Inače, posljednja velika tragedija za hrvatske alpiniste zabilježena je početkom rujna prošle godine. Naime, u nesreći na talijanskim planinama poginuo je alpinist Emil Gluhak (53), pročelnik varaždinskog GSS-a. Emil Gluhak pao je s visine oko 300 metara i izgubio je život. S još jednim hrvatskim alpinistom penjao se pokraj Dogne nedaleko od Udina, na zapadnoj strani planine Jôf di Montasio (Špik nad Policami na slovenskome jeziku) Julijskih Alpi. Ta je planina visoka 2700 metara. Težina uspona najviše je 3. stupnja, ali je Gluhak izgubio oslonac i pao. U pomoć su stigli helikopteri nacionalne spasilačke alpske službe i civilne zaštite, ali je Emil Gluhak poginuo. Drugi je hrvatski alpinist, koji je bio s Gluhakom, spašen.

– Emil Gluhak bio je vrlo iskusan alpinist, a nesreća se vjerojatno dogodila zbog krhkosti stijene i odrona uporišta. Jôf di Montasio nalazi se u zapadnim Julijskim Alpama i drugi je po visini vrh u Julijskim Alpama – prepričavali su dugo ovu tragediju iz HGSS-a.

 

>>HGSS spasio alpinisticu, pronašli mrtvu osobu kod Trogir

Komentara 5

DH
dalibor.hren
07:52 24.02.2013.

Vraga ne treba izazivati. Po koju su P.M. išli po takvom nevremenu?

Avatar Stipo Li
Stipo Li
16:06 23.02.2013.

Koliki netko mora biti mozak da se u ovim uvjetima penje na Kamešnicu ili Dinaru......nevjerovatno!

YU
yututu
16:02 23.02.2013.

Čudo je da zatrpani alpinisti mogu disati i govoriti, od kuda im zrak ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije