Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA EVALUACIJA

Još se može povući dio novca za dizala iz EU

Biljana Borzan
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
07.12.2018.
u 09:12

SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan kaže da su joj iz Europske komisije potvrdili da je moguće izmijeniti program povlačenja sredstava za dizala ako Hrvatska ispuni neke preduvjete

Hrvatska još uvijek može povući dio novca iz europskih fondova za ugradnju dizala u okviru tekućeg financijskog razdoblja. Optimistično je to ovih dana objavila SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan. Kaže da je razgovarala s ljudima iz Europske komisije koji su joj kazali da je moguće izmijeniti program povlačenja sredstava za tu namjenu ako Hrvatska ispuni neke preduvjete.

Objašnjava da krajem godine ide nova evaluacija koja će pokazati koliko smo do sada bili uspješni u povlačenju novca iz fondova, a ako se pokaže napredak, natječaji za ugradnju dizala mogli bi biti raspisani već iduće godine.

Vlada bi, kaže, istodobno trebala poraditi na izmjeni aktualnog Operativnog programa da bi projekt dizala barem donekle ušao u tekuće financijsko razdoblje, a zatim ga kvalitetno pripremiti za sljedeće financijsko razdoblje od 2020. do 2027. godine.

Pregovara se

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU kažu, pak, da su pregovori o izmjeni Operativnog programa u tijeku i da se razgovara i o mogućnosti financiranja ugradnje dizala, no za sada ne žele prognozirati kakav će biti ishod tih pregovora.

– U tom se smjeru ide i nadamo se da će Europska komisija uvažiti našu argumentaciju – kazali su nam u tom ministarstvu, u kojem se nadaju da će izmjenu cjelovitog Operativnog plana dogovoriti do polovice iduće godine kako bi se novac s prioriteta u kojima je slabije iskorišten preusmjerio u one u kojima je veći potencijal za povlačenje europskog novca.

Kada je konkretno riječ o dizalima, upozoravaju da se u planiranju Operativnog programa koje je provedeno još za Vlade Zorana Milanovića na to nije pazilo. To je pitanje, kažu, postavljeno tek nakon angažmana umirovljeničkih udruga. Ističu i da će im anketa koju na terenu provode te udruge biti od velike pomoći jer država za sada ne zna ni koliki je interes za ugradnju dizala uz sufinanciranje EU.

Na pitanje zbog čega sami nisu krenuli u procjenu potreba koje bi onda predočili Europskoj komisiji, odgovaraju da to nije u njihovoj, nego u nadležnosti Ministarstva graditeljstva koje utvrđuje potrebe u svojem resoru i u skladu s time može predložiti pojedine projekte.

Ministarstvo u čudu

U tom ministarstvu ostali su, međutim, u čudu kada smo ih upitali rade li procjenu potreba za ugradnju dizala iz sredstava EU. – Naravno da smo zainteresirani za tu priču, koju smo i sami inicirali u međuresornim razgovorima. Rado ćemo napraviti posao vezan za ugradnju dizala, imamo kapacitete za to, no za to nam treba nekakva konkretna odluka, ne možemo raditi na svoju ruku – kažu u Ministarstvu graditeljstva. Podsjećaju da takvo što u okviru aktualnog Operativnog plana nije predviđeno, a očekuju da će ih Ministarstvo regionalnog razvoja izvijestiti o konkretnim promjenama na temelju kojih bi mogli postupati.

Pogledajte video: Otac bacio bebu u snijeg, a onda se dogodilo ovo...

 

Ključne riječi

Komentara 3

OB
ObrenM
11:14 08.12.2018.

Ako izuzmemo da dolazi iz SDP-a, ova zena se skrbi za dobrobit zitelja Hrvatske ,vise nego vecina u saboru.Osim dobre place koju dobija za svoj mandat u EU nije nista ukrala.Potpuna suprotnost u istoj stranci je sminkerica i jezicarka Sabina Glasovac,koja je beskoristan uhljeb.

DU
Deleted user
10:27 07.12.2018.

borzanka hrvati imaju svoja dizala ali vi mislite da su briselska dizala kvalitetnija...a sto se moze..

DU
Deleted user
10:26 07.12.2018.

borzanka hrvati imaju svoja dizala ali vi mislite da su briselska dizala kvalitetnija...a sto se moze..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije