Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Još se može povući dio novca za dizala iz EU

SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan kaže da su joj iz Europske komisije potvrdili da je moguće izmijeniti program povlačenja sredstava za dizala ako Hrvatska ispuni neke preduvjete
07. prosinca 2018. u 09:12 3 komentara 410 prikaza
Biljana Borzan
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Hrvatska još uvijek može povući dio novca iz europskih fondova za ugradnju dizala u okviru tekućeg financijskog razdoblja. Optimistično je to ovih dana objavila SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan. Kaže da je razgovarala s ljudima iz Europske komisije koji su joj kazali da je moguće izmijeniti program povlačenja sredstava za tu namjenu ako Hrvatska ispuni neke preduvjete.

Dizalo BILJANA BORZAN Ugradnju dizala ipak moguće sufinancirati iz EU fondova

Objašnjava da krajem godine ide nova evaluacija koja će pokazati koliko smo do sada bili uspješni u povlačenju novca iz fondova, a ako se pokaže napredak, natječaji za ugradnju dizala mogli bi biti raspisani već iduće godine.

Vlada bi, kaže, istodobno trebala poraditi na izmjeni aktualnog Operativnog programa da bi projekt dizala barem donekle ušao u tekuće financijsko razdoblje, a zatim ga kvalitetno pripremiti za sljedeće financijsko razdoblje od 2020. do 2027. godine.

Pregovara se

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU kažu, pak, da su pregovori o izmjeni Operativnog programa u tijeku i da se razgovara i o mogućnosti financiranja ugradnje dizala, no za sada ne žele prognozirati kakav će biti ishod tih pregovora.

– U tom se smjeru ide i nadamo se da će Europska komisija uvažiti našu argumentaciju – kazali su nam u tom ministarstvu, u kojem se nadaju da će izmjenu cjelovitog Operativnog plana dogovoriti do polovice iduće godine kako bi se novac s prioriteta u kojima je slabije iskorišten preusmjerio u one u kojima je veći potencijal za povlačenje europskog novca.

Regionalni dani EU fondova u Zadru PROMO Pomoću fondova su ostvarili projekte koje ne bi mogli sami financirati

Kada je konkretno riječ o dizalima, upozoravaju da se u planiranju Operativnog programa koje je provedeno još za Vlade Zorana Milanovića na to nije pazilo. To je pitanje, kažu, postavljeno tek nakon angažmana umirovljeničkih udruga. Ističu i da će im anketa koju na terenu provode te udruge biti od velike pomoći jer država za sada ne zna ni koliki je interes za ugradnju dizala uz sufinanciranje EU.

Na pitanje zbog čega sami nisu krenuli u procjenu potreba koje bi onda predočili Europskoj komisiji, odgovaraju da to nije u njihovoj, nego u nadležnosti Ministarstva graditeljstva koje utvrđuje potrebe u svojem resoru i u skladu s time može predložiti pojedine projekte.

Biljana Borzan TRI PITANJA Borzan: Građani se bune s pravom zbog programiranih kvarova

Ministarstvo u čudu

U tom ministarstvu ostali su, međutim, u čudu kada smo ih upitali rade li procjenu potreba za ugradnju dizala iz sredstava EU. – Naravno da smo zainteresirani za tu priču, koju smo i sami inicirali u međuresornim razgovorima. Rado ćemo napraviti posao vezan za ugradnju dizala, imamo kapacitete za to, no za to nam treba nekakva konkretna odluka, ne možemo raditi na svoju ruku – kažu u Ministarstvu graditeljstva. Podsjećaju da takvo što u okviru aktualnog Operativnog plana nije predviđeno, a očekuju da će ih Ministarstvo regionalnog razvoja izvijestiti o konkretnim promjenama na temelju kojih bi mogli postupati.

Pogledajte video: Otac bacio bebu u snijeg, a onda se dogodilo ovo...

 

Slavonski Brod: Duge kolone vozila u oba smjera na graničnom prijelazu
jedva dočekali otvaranje granice
Navala Slavonaca na šoping u BiH: Kupuje se sve, od špeceraja do lijekova i bijele tehnike
Merkur osiguranje
Ne zanemarujte zdravlje
Sad je najvažnije brinuti o zdravlju: Pet ključnih liječničkih preporuka koje ne smijete zanemariti
  • ObrenM:

    Ako izuzmemo da dolazi iz SDP-a, ova zena se skrbi za dobrobit zitelja Hrvatske ,vise nego vecina u saboru.Osim dobre place koju dobija za svoj mandat u EU nije nista ukrala.Potpuna suprotnost u istoj stranci je sminkerica i jezicarka Sabina ... prikaži još! Glasovac,koja je beskoristan uhljeb.

  • Deleted user:

    borzanka hrvati imaju svoja dizala ali vi mislite da su briselska dizala kvalitetnija...a sto se moze..

  • Deleted user:

    borzanka hrvati imaju svoja dizala ali vi mislite da su briselska dizala kvalitetnija...a sto se moze..